Je gekozen filters:
Wis alle filters
banner verdiepingssessie

Optimaliseren van het MDO

De vele multidisciplinaire overleggen kosten zorgprofessionals steeds meer tijd. Dat vraagt om een efficiënt en effectief ingericht mdo: makkelijker, beter en minder tijdrovend. Wil jij een bestaand mdo optimaliseren of ben je bezig een nieuw (regionaal) mdo op te zetten? Wij helpen je graag op weg!

We ontwikkelden praktische stappenplannen, checklists en voorbeelden in ons project Blauwdruk optimaal mdo in de regio Oost-Nederland.  Andere ziekenhuizen en netwerken die hun mdo’s willen verbeteren, kunnen hier direct mee aan de slag.

In de Verdiepingssessie Optimaliseren van het mdo vertellen de makers je alles over de Blauwdruk en leggen ze uit wat je ermee kunt. Ook hoor je inspirerende praktijkverhalen: collega’s uit het Radboudumc en van oncologienetwerk Oncomid vertellen hoe zij de Blauwdruk toepasten in hun eigen context.

Nieuwsupdate augustus 2021 
Lees hier het interview met Carla Smits en Marcel Verheij (voorzitter van het platform Oncologie - SONCOS) over de vliegende vaart van dit project in Oncologie-up-to-date. 

Sprekers
 • Carla Smits, bestuurslid van het Radboudumc Centrum voor Oncologie en linking pin voor de regio Oost-Nederland
 • Mark Tolboom (Vintura), projectleider Blauwdruk optimaal mdo
 • Han Bonenkamp, chirurg-oncoloog Radboudumc, betrokken bij het stroomlijnen van het mdo melanomen
 • Camilla Basart, projectmanager van oncologienetwerk Oncomid
 • Jenny van Zutphen, mdo-coördinator Radboudumc Centrum voor Oncologie

 

Het programma van de Verdiepingssessie:

 • We beginnen met een webinar van 30 minuten waarin je hoort wat de Blauwdruk inhoudt en wat je ermee kunt. Inclusief twee verhalen van de werkvloer: uit het Radboudumc en uit Oncomid (het oncologienetwerk in Midden-Nederland).
 • Daarna ben je zelf aan zet! Neem deel aan 1 van de 4 interactieve keuzesessies van elk 30 minuten. De sprekers beantwoorden al je vragen en gaan graag verder met je in gesprek.

 

Dit zijn de 4 keuzesessies:

 1. Het mdo verbeteren – dat doe je samen. Hoe werk je aan draagvlak bij alle disciplines? Hoe motiveer je een tumorwerkgroep om het eigen mdo onder de loep te nemen? Met Carla Smits en Mark Tolboom.
 2. Het perspectief van de zorgverleners. De tumorwerkgroep melanoom in het Radboudumc optimaliseerde haar regionale mdo met behulp van de Blauwdruk. Waarom deden zij dat, hoe ging het en wat leverde het op? Inspiratie uit de praktijk, door chirurg-oncoloog Han Bonenkamp.
 3. Ervaringen met de Blauwdruk in een andere regio. Camilla Basart gebruikt de Blauwdruk in Oncomid (Midden-Nederland), waar zij projectmanager is. Is de Blauwdruk makkelijk in te zetten in een andere regio? Hoe gaat zij te werk en hoe loopt het?
 4. Het epd als succesfactor. Het epd is een belangrijke succesfactor voor een optimaal mdo. Jenny van Zutphen is coördinator van de mdo’s in het Radboudumc Centrum voor Oncologie. Zij weet hoe je het epd zo inricht dat het de mdo’s goed ondersteunt.
Presentaties en terugkijken!

Ben je niet in de gelegenheid geweest om deel te nemen aan de Verdiepingssessie, dan kun je de presentaties terug lezen en kijken.

Blauwdruk mdo

En verder….

Meer weten? Lees het artikel over de Blauwdruk.