Je gekozen filters:
Wis alle filters

Oncologienetwerken

Overal in Nederland bestaan kleinere en grotere oncologienetwerken. Hun aantal groeit en zij ontwikkelen zich voortdurend. Hier leest u meer over die netwerken en over de algemene problemen waar zij tegenaanlopen.

Op 22 april 2022 presenteerden wij samen met IKNL, NFK en FMS/SONCOS het rapport Oncologienetwerken in beeld.

Ons deel van dat rapport bestaat uit een nieuwe inventarisatie van oncologienetwerken in Nederland, aangevuld met een kwalitatief onderzoek en analyse. Dit actuele onderzoek naar oncologienetwerken, De ontwikkeling van oncologienetwerken in Nederland. Inventarisatie 2021kan ook zelfstandig worden gelezen.

Oncologienetwerken in beeld bevat naast ons kwalitatieve deel een kwantitatief onderzoek naar netwerkvorming op basis van de NKR, het patiëntenperspectief komt naar voren in het deel dat door de NFK is geschreven en het rapport besluit met een beschouwend artikel vanuit het perspectief van de medisch specialist op de netwerkvorming in de oncologie en de stappen die worden gezet naar een gezamenlijke netwerknormering door FMS/SONCOS.  

Lees ook het nieuwsbericht dat wij publiceerden naar aanleiding van de overhandiging van Oncologienetwerken in beeld aan minister Kuipers van VWS.

Wij inventariseerden in 2017 voor de eerste keer oncologienetwerken in Nederland. Ook brachten we in kaart tegen welke algemene problemen zij aanliepen. Lees hier ons eerste rapport: De ontwikkeling van oncologienetwerken in Nederland, aanbevelingen rond organisatie en financiering.

In enkele regio's bestaan al omvattende, oncologiebrede netwerken:

OncoZON in de regio Zuidoost-Nederland (met MUMC+ als deelnemend umc)
Regionaal Oncologienetwerk West in de regio West-Nederland (met LUMC als deelnemend umc)
Embraze en Concord in de regio Zuidwest-Nederland (beide met Erasmusmc als deelnemend umc)
Oncomid in de regio Midden-Nederland (met UMCU als deelnemend umc)

In de Citrienfondsperiode 2015-2018 zochten we oplossingsrichtingen voor algemene vraagstukken rond oncologienetwerken. Ook ondersteunden we de ontwikkeling van oncologienetwerken in verschillende regio's. Meer over deze inmiddels afgesloten projecten leest u in de projectbeschrijvingen onderaan deze pagina.

Naar de lopende projecten