Je gekozen filters:
Wis alle filters

Waardegedreven zorg - maag-slokdarm

De proeftuin Waardegedreven zorg in netwerken - maag-slokdarm richtte zich op het ontwikkelen van een meetmodel van de waarde in relatie tot kosten van de zorg voor patiënten met maagkanker en patiënten met slokdarmkanker.

Voor beide tumorsoorten zijn proces- en uitkomstindicatoren en kosten bepaald. In de regio Oost-Nederland wordt de zorg voor deze patiëntengroepen verleend door het SMACON (Slokdarm-Maag-Centrum Oost-Nederland). SMACON is een samenwerkingsverband van Rijnstate en Radboudumc, zie ook de website van het Radboudumc. Aan het regionale multidisciplinaire overleg (mdo) voor maag-slokdarmkanker nemen ook zorgprofessionals van andere zorginstellingen deel. Maagtumoren worden in het Rijnstate en slokdarmtumoren in het Radboudumc behandeld.

De chirurgische behandeling vindt plaats in twee centra en niet in één centrum zoals het landelijk beleid is. SMACON wil daarmee tonen dat deze inrichting met twee locaties voor patiënten minstens even goede zorg oplevert als wanneer deze zorg in één centrum georganiseerd zou zijn.

Het meetmodel maakt gebruik van eigen gegevens die in een dashboard worden gepresenteerd.

De deelnemende ziekenhuizen:
•    Rijnstate – Arnhem
•    Radboudumc – Nijmegen
•    Overige ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland

Andere partners in het project zijn de patiëntvereniging SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal) en zorgverzekeraar CZ.

Het eindrapport van deze proeftuin vind je hier.

Lees ook het nieuwsbericht over deze proeftuin dat wij eerder publiceerden.

Contactpersonen