Je gekozen filters:
Wis alle filters

Waardegedreven zorg - immunotherapie thuis

De proeftuin Waardegedreven zorg in netwerken – immunotherapie thuis richtte zich op het ontwikkelen van een model voor het meten van de uitkomsten en de kosten van de thuisbehandeling van patiënten met verschillende vormen van kanker.

NB dit project is afgerond. Onderaan deze pagina kunt u het rapport met onze resultaten en conclusies downloaden.

Het verlenen van immunotherapie thuis is een innovatie waarmee Radboudumc in 2017 begon. Thuisbehandeling komt tegemoet aan de wens van een deel van de patiënten en is tegelijkertijd een deel van het antwoord op het groeiende beroep dat immunotherapie doet op de dagbehandelingscapaciteit binnen het ziekenhuis. 
Omdat het verlenen van immunotherapie thuis relatief nieuw is, willen zorgprofessionals graag kunnen vertrouwen dat het mogelijk is om dit veilig te doen. Het meetmodel dat wij in deze proeftuin ontwikkelen, richt zich daarom ook uitdrukkelijk op veiligheid als uitkomstmaat. Het meet de waarde van thuisbehandeling in termen van patiënttevredenheid en veiligheid ten opzichte van de kosten. Het model maakt het mogelijk om de waarde en kosten van immunotherapie thuis te vergelijken met die van immunotherapie op de Dagbehandeling van het Radboudumc en in andere ziekenhuizen.

Het meetmodel levert in feite input voor een businesscase. De businesscase is sterk afhankelijk van de uitgangspositie van het betreffende ziekenhuis. In het geval van Radboudumc weten we al dat de businesscase positief uitpakt voor thuistoediening, omdat dat ziekenhuis anders de capaciteit zou moeten vergroten en daarvoor zou nieuwbouw nodig zijn. Voor ziekenhuizen met een andere uitgangspositie kan het dus anders uitpakken. 

Het overstijgende doel van deze proeftuin was om te komen tot een meetmodel dat andere ziekenhuizen ook kunnen gebruiken. Zorgverzekeraars zijn bij dit project betrokken geweest.

Het eindrapport is via de link hieronder te downloaden.

Lees ook het nieuwsbericht over deze proeftuin dat wij eerder publiceerden. 

Contactpersonen