Je gekozen filters:
Wis alle filters

Online expertpanels

Dit project uit het subthema 'echelonnering en expertopinie' brengt met een online expertpanel de expertise van zorgprofessionals uit verschillende ziekenhuizen in een oncologienetwerk bijeen. Daarmee komt alle benodigde expertise rond een bepaalde tumorsoort beschikbaar voor iedere patiënt in de regio, onafhankelijk van het ziekenhuis waar die patiënt binnenkomt. In dit project wordt gewerkt aan bredere implementatie van deze werkwijze voor in de regio Noord-Holland/Flevoland.

In de eerste Citrienperiode is het werken met online expertpanels ontwikkeld en opgezet. In de nieuwe periode werkt het team aan de verdere implementatie van de expertpanels als basis voor steeds meer ‘zorg op maat’ voor iedere patiënt met kanker in de regio. Het expertpanel voor de neuro-oncologie en de colorectale levermetastasen zijn geïmplementeerd en worden op dit moment geëvalueerd. 

Het project richt zich verder op:

·         een derde echelons-mdo voor advanced rectumtumoren;
·         verdere regionale uitbreiding van het triagepanel neuro-oncologie;
·         borging van het online expertpanel voor colorectale levermetastasen;
·         en tot slot de implementatie van XDS ten behoeve van de online expertpanels.
 

Op het gebied van colorectaal carcinoom organiseert het projectteam vier keer per jaar de zogeheten Grand Round Colorectaal Carcinoom, een (online) bijeenkomst die erop gericht is om ziekenhuizen in de regio te verbinden, de samenwerking te optimaliseren en de meest recente kennis met elkaar te delen. Met als doel om uiteindelijk brede implementatie van online expertpanels te stimuleren.

 

Deelnemende ziekenhuizen: 

·         Amstelland ziekenhuis
·         Dijklander ziekenhuizen, locaties Hoorn en Purmerend
·         Noordwest ziekenhuisgroep, locaties Alkmaar en Den Helder
·         OLVG, locaties west en oost
·         Spaarne Gasthuis
·         Tergooi ziekenhuizen 
·         Zaans Medisch Centrum

 

Internationale publicatie: 
De implementatie en de eerste resultaten van het online expertpanel colorectale levermetastasen (CRLM) zijn op 5 oktober 2020 gepubliceerd in het prestigieuze Journal of Telemedicine and Telecare. 

Eindrapportage project online expertpanels (december 2021)
Contactpersonen
Merijn de Swart
Merijn de Swart