Je gekozen filters:
Wis alle filters

Moleculaire tumorboards

Dit project is afgerond.

Een Moleculaire Tumor Board (MTB) is een relatief nieuwe overlegvorm waarin medisch specialisten patiënten bespreken op basis van het moleculair profiel van hun tumor.

Dit project richtte zich op optimale toegankelijkheid van state-of-the-art behandeladvies over doelgerichte therapie voor alle patiënten met kanker in Nederland. Daartoe zetten we in op multidisciplinaire samenwerking in een landelijk netwerk van regionale MTB’s om daarmee de snelle implementatie van nieuwe academische kennis te bevorderen. We werkten aan de volgende concrete doelstellingen:

  1. Instellen van goed functionerende MTB’s in alle umc’s, met intensief samenwerkende netwerkpartners, laagdrempelige multidisciplinaire behandeladviezen en snelle verspreiding van (nieuwe) kennis.
  2. Instellen van een landelijk netwerk van regionale MTB’s om te komen tot coördinatie, kennisuitwisseling, landelijk eenduidige rapportage en communicatie.
  3. Een database waarin uitkomsten van betrokken patiënten worden vastgelegd.
  4. Een landelijke website en/of app met alle actuele Nederlandse klinische studies, toegankelijk voor behandelaars en patiënten (zie hieronder).

Op al deze punten hebben we substantieel resultaat geboekt. Het werken in MTB's, de landelijke samenwerking en het registreren van de uitkomsten in een database zijn goed van de grond gekomen en groeiende. Er lopen ook belangrijke projecten buiten dit programma, zoals DRUP, PATH en CPTC. Men is zich in het algemeen meer bewust van het grote belang van MTB's als basis voor precisiegeneeskunde en gepersonaliseerde behandeling in de oncologische zorg.

Lees via de link onderaan ons artikel over MTB's in het British Journal of Cancer.

MTB-app

Er is een handige app ontwikkeld waarmee artsen makkelijk kunnen zien waar klinisch onderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen wordt uitgevoerd. Met de MTB-app zijn alle oncologische trials in Nederland en die van een aantal instituten in België en Duitsland te doorzoeken. Zo kunnen artsen hun patiënten informeren over nieuwe behandelmethodes waarvan de effectiviteit op dat moment onderzocht wordt. Patiënten kunnen mogelijk meedoen aan een trial als er een match is met hun specifieke vorm van kanker. De MTB-app is inmiddels beschikbaar via de appstores.

Klik hier voor iTunes.

Klik hier voor Google Play.

Lees hier het persbericht over de MTB-app.
Contactpersonen
Carla van Herpen
024-3667251