Je gekozen filters:
Wis alle filters

Uitwisselen van de BgZ met XDS

Dit project is afgerond.

We ontwikkelen good practices voor de uitwisseling via XDS van de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Deze gegevensset is de basis voor een goede overdracht van patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere.

De BgZ is een set gestandaardiseerde patiëntgegevens die (bijna) altijd nodig zijn voor een goede continuïteit van de zorg. De set is ontwikkeld door ons zusterprogramma Registratie aan de bron.  

In twee regio’s zijn we bezig met projecten voor het uitwisselen van de BgZ. In de regio Noord-Nederland rondden het UMC Groningen en het Martini Ziekenhuis Groningen een project af voor de uitwisseling van de patiëntsamenvatting -waar de BgZ onderdeel van is- van patiënten met een tumor in het maag-darm-levergebied. Het ging hierbij om patiënten die van het Martini verwezen worden naar het UMCG. Het project werd met een mooi resultaat afgesloten: patiëntgegevens zijn sneller én completer beschikbaar waardoor het zorgproces efficiënter verloopt.

Ook zijn de voorbereidingen bezig voor een pilot voor het uitwisselen van de BgZ binnen de Werkgroep Neuro-oncologie Volwassenen. Dit is een multidisciplinair overleg met professionals van het UMC Groningen, Martiniziekenhuis Groningen en Medisch Centrum Leeuwarden.

In de regio Oost-Nederland werkt het Radboudumc nog aan de uitwisseling van de BgZ.   

Deelnemende ziekenhuizen:

  • Martini Ziekenhuis Groningen
  • UMC Groningen
  • Radboudumc

Kijk onze Verdiepingssessie terug waarin we uitgebreid ingaan op de resultaten van de pilot in Noord-Nederland.

Lees erover in dit artikel: Basisgegevens van patiënten uitwisselen via XDS of ga in gesprek over dit onderwerp op ons kennisplatform digitaleuitwisseling.nl.

 

 

 

UMCG Project Einde Rapport - Pilot Patientsamenvatting via XDS v1.1
Meer informatie
Contactpersonen
Maarten de Ruiter_mei2021
Maarten de Ruiter