Je gekozen filters:
Wis alle filters

Uitwisselen van de BgZ met XDS

Dit project is afgerond.

We ontwikkelden good practices voor de uitwisseling via XDS van de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Deze gegevensset is de basis voor een goede overdracht van patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere.

De BgZ is een set gestandaardiseerde patiëntgegevens die belangrijk zijn voor een goede continuïteit van de zorg. De set is ontwikkeld door ons zusterprogramma Registratie aan de bron.  

In de regio’s Noordoost-Nederland en Oost-Nederland hebben we gewerkt in projecten voor het uitwisselen van de BgZ. In de regio Noordoost-Nederland rondden het UMC Groningen en het Martini Ziekenhuis Groningen een project af voor de uitwisseling van de patiëntsamenvatting -waar de BgZ onderdeel van is- van patiënten met een tumor in het maag-darm-levergebied. Het ging hierbij om patiënten die van het Martini verwezen werden naar het UMCG. Het project werd met een mooi resultaat afgesloten: patiëntgegevens zijn sneller én completer beschikbaar waardoor het zorgproces efficiënter verloopt. 

Niet alleen de oncologie, ook de cardiologie in Noordoost-Nederland werkte aan het uitwisselen van de patiëntsamenvatting via XDS. Het UMCG deed hiervoor een succesvol project met Treant. 

In de regio Oost-Nederland hebben het Maasziekenhuis Pantein en het Radboudumc ook met succes gewerkt aan de uitwisseling van de BgZ via XDS: de uitwisseling van deze gegevens tussen deze twee ziekenhuizen is nu mogelijk.

Deelnemende ziekenhuizen:

  • Martini Ziekenhuis Groningen
  • Treant
  • Maasziekenhuis Pantein
  • UMCG
  • Radboudumc

Kijk onze Verdiepingssessie terug waarin we uitgebreid ingaan op de resultaten van de pilot in Noordoost-Nederland en download het rapport over de Pilot Patientsamenvatting via XDS hieronder.

Lees over de uitwisseling van de patiëntsamenvatting in Noordoost-Nederland voor oncologie en cardiologie in dit artikel: Basisgegevens van patiënten uitwisselen via XDS, of ga in gesprek over dit onderwerp op ons Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg.

 

 

 

UMCG Project Einde Rapport - Pilot Patientsamenvatting via XDS v1.1
Meer informatie
Contactpersonen
Maarten de Ruiter_mei2021
Maarten de Ruiter