Nieuwsbrief | Februari 2023

Gegevenssets oncologie

Mini-docu over de Gegevensset Passende Zorg

Met één druk op de knop beschikken over contextuele informatie van de patiënt, dat is waar we naartoe willen. Essentieel als ondersteuning van zorgverleners en patiënten, met als resultaat passender behandeling en zorg.

Digitale uitwisseling

‘We moeten toe naar een hybride oplossing voor gegevensuitwisseling’

In alle regio’s wordt hard gewerkt aan oplossingen om digitale gegevensuitwisseling voor elkaar te krijgen. Toch verloopt het landelijk uitwisselen van patiëntinformatie minder voorspoedig dan gehoopt. ‘We moeten toe naar een hybride oplossing waarbij we verschillende manieren van gegevensuitwisseling met elkaar integreren.’

Gegevenssets oncologie

Groeimodel legt gegevenssets langs de meetlat

Wanneer is een gegevensset klaar om landelijk geïmplementeerd te worden? Het Groeimodel gegevensset laat zien welke stappen je moet zetten om tot een volwassen gegevensset te komen en deze vervolgens door te ontwikkelen tot een informatiestandaard.

Passend behandelplan

Model Passend behandelplan - van theorie naar praktijk

Hoe maken we het model Passend behandelplan concreet in de praktijk? Met dit project slaan we de brug tussen theorie en praktijk!

Waardegedreven financiering

De juiste expertise voor iedere patiënt met sarcoom

Sarcoom van de weke delen is een zeldzame vorm van kanker waarvoor in ons land zes expertisecentra zijn aangewezen. De richtlijn is dat elke patiënt door zo’n expertisecentrum wordt besproken, maar dat gebeurt nog lang niet altijd. Erasmus MC, expertisecentrum in de regio Zuidwest-Nederland, wil dit samen met de ziekenhuizen in de regio graag verbeteren. Eenvoudig is dat niet: de financiële prikkels werken de verkeerde kant op.

Passend behandelplan

Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden

Patiënten met blaaskanker in de regio Zuidwest-Nederland krijgen tegenwoordig veel betere voorlichting over hun aandoening en de behandeling. Visuele middelen vervangen de oude ellenlange geschreven uitleg. Bijvoorbeeld in de vorm van plaatjes, de zogenaamde keuzekaarten, en een video ter voorbereiding op de operatie. ‘Wat gaat er met je gebeuren, wat zijn de behandelopties, hoe ziet een stoma er in je lijf uit?’

Agenda

30 mrt 2023

Online conferentie Waardegedreven financiering

We nodigen je met veel genoegen uit voor onze afsluitende online conferentie op donderdagmiddag 30 maart van 17.00 tot 18.30 uur. Kijk hier voor meer informatie en het programma. 

Dit is de directe link voor deelname.

Meer informatie?
© 2023 Regionale Oncologienetwerken
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om *|EMAIL|* af te melden.