Je gekozen filters:
Wis alle filters
Verdiepingssessie

Verdiepingssessies over proeftuin Gegevensset glioom

17-12-2020
Uitwisselen en hergebruik van zorginformatie, daar draait het om in de fonkelnieuwe serie Verdiepingssessies van het Citrienprogramma Registratie aan de bron. Onze gezamenlijke proeftuin Gegevensset glioom stond op 11 december centraal. Lana Aziz, in haar dubbelrol van adviseur bij Registratie aan de bron en projectleider bij het thema Gegevenssets oncologie, leidde deze eerste Verdiepingssessie.

Regionale oncologienetwerken en Registratie aan de bron werken naadloos samen in de proeftuin Gegevensset glioom bij het Hersentumorcentrum van het Amsterdam UMC. Neuroloog Maaike Schuur, arts-onderzoeker Merijn de Swart en themamanager Gegevenssets oncologie Eefje van Kessel legden uit hoe zij aan de slag zijn om te komen tot een vaste gegevensset voor deze patiëntengroep. De BgZ (de Basisgegevensset Zorg) en zibs (zorginformatiebouwstenen) spelen daarbij een sleutelrol. Er is aansluiting gezocht bij de twee verplichte kwaliteitsregistraties binnen de neuro-oncologie en de proeftuin haakt ook aan bij het programma Waardegedreven zorg van het Amsterdam UMC.

Eenduidig registreren fundament voor goede zorg
Het gedeelde uitgangspunt van beide Citrienprogramma’s is dat eenduidig en eenmalig registreren een hoeksteen vormt voor trefzekere zorg. Goed registreren is voor patiënten met de diagnose kwaadaardige primaire hersentumor essentieel. “De overleving van deze patiënten is zeer beperkt en symptomen ontwikkelen zich snel,” aldus Maaike Schuur. “We moeten snel handelen. De overwegingen vinden over het algemeen plaats in een multidisciplinair overleg, waarvoor het natuurlijk heel belangrijk is dat iedereen die daar om tafel zit over de juiste informatie beschikt.” Merijn de Swart voegt daar aan toe: “Doel van onze proeftuin is om de data dusdanig vast te leggen dat de informatie meervoudig gebruikt kan worden. We willen dat het zorgproces ondersteund wordt en dat er geen extra werk ontstaat voor de zorgprofessional. Daarvoor hebben we gebruikt gemaakt van het Doeboek kwaliteitsregistraties van Registratie aan de bron en het bijbehorende Analysebestand kwaliteitsregistraties.”

Uitwisselen in het netwerk
Erik Zwarter, ambassadeur Digitale uitwisseling bij Regionale oncologienetwerken, was benieuwd naar de stand van zaken: “Ik weet al langere tijd dat de gegevensset glioom in ontwikkeling is, maar ik had nog geen tijd gevonden om me bij te laten praten over dit onderwerp. Deze Verdiepingssessie was dus een mooie gelegenheid. Wat mij vooral opvalt, is dat de reikwijdte voornamelijk het Amsterdam UMC betreft. Mijn aandachtsgebied is juist de digitale uitwisseling tussen ziekenhuizen; ik had gehoopt dat het wat meer over transmurale uitwisseling zou gaan. Voor mijn dagelijks werk zie ik aanknopingspunten zodra we deze set kunnen gaan uitwisselen tussen ziekenhuizen met verschillende epd’s.”

Sessies online terugkijken
De ruim honderd online deelnemers kregen door programmaleider Carolien Bouma van Registratie aan de bron op het hart gedrukt dat het digitaal uitwisselen van zorginformatie iets is wat we alleen samen kunnen doen. “De kennis en kunde die wij als programma hebben ontwikkeld, gaan we nog actiever delen zodat iedereen er echt mee aan de slag kan.” Daarom dus onder meer deze Verdiepingssessies, die ook online terug te kijken zijn.

De Verdiepingssessie over de Gegevensset glioom kijk je hier terug.

 

Herhaling verdiepingssessie Het Uitwisselingsmodel
De tweede verdiepingssessie over het Uitwisselingsmodel (de 8 stappen van het digitaal uitwisselen van zorginformatie) die op 16 december plaatsvond, was wegens technische problemen niet voor iedereen goed te volgen. Deze sessie wordt herhaald op 20 januari 2021 van 15.30 tot 17.00 uur

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.