Terugkijken: Verdiepingssessie uitwisselen BgZ/patiëntsamenvatting met XDS
Voor een goede samenwerking in regionale oncologienetwerken is het cruciaal dat basisgegevens van patiënten conform de Basisgegevensset Zorg (BgZ) makkelijk en veilig uitgewisseld kunnen worden. Medewerkers van medische administraties en secretariaten die deze patiëntinformatie via beveiligde mail uitwisselen, hebben echter vaak te maken met allerlei obstakels die een soepele uitwisseling in de weg staan. Zoals bestanden die te groot zijn om te versturen, een hele trits bijlagen die ze moeten printen, scannen en opslaan, drie keer nabellen omdat ze informatie missen. Allemaal dubbel werk, en bovendien kan het voor de patiënt verstrekkende gevolgen hebben als informatie niet of te laat aankomt bij het andere ziekenhuis. Daarom voeren we projecten uit om good practices voor uitwisseling van deze patiëntgegevens tussen ziekenhuizen via XDS te ontwikkelen, onder meer in de regio’s Oost-Nederland en Noordoost-Nederland.
Eén druk op de knop
In Noordoost-Nederland zijn ze daar al ver mee. Het Martini Ziekenhuis, de Treant Zorggroep en het UMCG kunnen de patiëntsamenvatting met één druk op de knop aan elkaar beschikbaar stellen ten behoeve van de oncologische zorg en de hartzorg, aldus ambassadeur Digitale uitwisseling Gerard van Kernebeek. Hij nam de deelnemers mee langs de vele landelijke ontwikkelingen op het gebied van digitale gegevensuitwisseling en hoe die initiatieven met elkaar in verbinding staan, om daarna scherp te stellen op zijn regio. Meindert Meijer, beleidsadviseur Informatievoorziening bij het Martini Ziekenhuis, demonstreerde vervolgens hoe deze gegevensuitwisseling er in de praktijk uitziet.
Wat betekent dit op de werkvloer?
Een van de twee deelsessies ging over de technische kant van de uitwisseling. In de tweede stond de vraag centraal: wat betekent dit voor de mensen op de werkvloer? Annet Dijkstra, manager poliklinieken Oncologie Comprehensive Cancer Center UMCG en Maarten de Ruiter, ambassadeur Digitale uitwisseling, gingen daarover met de deelnemers in gesprek. Hoe krijg je medewerkers hierin mee, wilden die weten. “Zorg dat je per afdeling één contactpersoon aanwijst als ambassadeur voor deze manier van werken, bijvoorbeeld een polimanager of medisch secretaresse”, zei Dijkstra. “Breng medewerkers van verschillende medische secretariaten van verschillende ziekenhuizen bij elkaar”, voegde De Ruiter toe. “Online is dat tegenwoordig heel makkelijk. Laat ze met elkaar praten en de voordelen ontdekken. Dan wil niemand meer terug naar 5 of 6 keer bellen om per verwijzing alle informatie boven water te krijgen.”
Heb je de Verdiepingssessie gemist? Je kunt het plenaire deel terugkijken op onze website. Hier vind je ook de presentaties van de sprekers plus vragen en antwoorden uit beide deelsessies. Wil je verder praten over dit onderwerp? We gaan graag met je in gesprek op ons Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl!
Tip: Verdiepingssessie mdo en hergebruik van zorginformatie
Citrienfondsprogramma Registratie aan de bron organiseert donderdag 10 februari van 16.00 – 17.00 uur de Verdiepingssessie mdo en hergebruik van zorginformatie. Wat is ervoor nodig om gegevens die elders in het epd zijn vastgelegd, geautomatiseerd op te halen voor het mdo? En hoe komt informatie uit het mdo weer automatisch in het epd terecht? Meld je voor deze sessie aan via de website van Registratie aan de bron.