Je gekozen filters:
Wis alle filters
Bruno Bruins

Symposium Wereldkankerdag in Oost-Nederland: lef nodig voor betere oncologische samenwerking

06-02-2018
De juiste zorg op de juiste plek. Met die ambitie kwamen ongeveer 150 zorgverleners van 8 ziekenhuizen uit de regio Oost-Nederland gisteren bij elkaar in Nijmegen om met elkaar en andere betrokkenen te praten over betere onderlinge samenwerking in de oncologie. Het symposium werd afgetrapt door minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport, met een bevlogen betoog over het belang van goede oncologische zorg. Zijn boodschap: toon lef en ga verder met het vormen van netwerken, in het belang van de patiënt.
Dichtbij als het kan, ver weg als het moet

Tijdens de bijeenkomst, die in het teken stond van Wereldkankerdag, werd duidelijk dat alle aanwezige ziekenhuizen het eens zijn over het belang van oncologische netwerken. ‘Dichtbij als het kan, ver weg als het moet’ is daarbij de gedeelde visie. Oncologische zorg moet het liefst zo dicht mogelijk bij mensen thuis worden aangeboden. Maar als behandeling in een gespecialiseerd, topklinisch of academisch ziekenhuis betere resultaten oplevert, dan moeten patiënten ook die optie aangeboden krijgen.

Om dat mogelijk te maken, moeten er nog verschillende hobbels genomen worden. De gasten wisselden daarom ideeën uit over onderwerpen als het begeleiden van patiënten binnen een netwerk, het concentreren van zorg, regionale overlegvormen, en de organisatie en financiering van netwerkzorg. Een overtuiging liep als een rode draad door alle gesprekken: ook binnen een netwerk moet de patiënt centraal staan.

Het symposium was een gezamenlijk initiatief van Bernhoven, CWZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc en de Alliantie Regionale TopZorg (Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei).

Minister Bruins spreekt de aanwezige zorgprofessionals toe.