Je gekozen filters:
Wis alle filters
Prostaat

Succesvol eerste jaar Prostaatcentrum Noord Nederland

18-10-2017
Sinds de start eind 2015 heeft het Prostaatcentrum Noord Nederland al ruim 1600 mannen met prostaatkanker een zorgadvies op maat gegeven. Een goed advies dat leidt tot een passende behandeling die tegemoet komt aan de individuele wensen van de man en zijn partner. Daarmee is een van de belangrijkste doelstellingen van het Prostaatcentrum Noord Nederland (PCNN) bereikt, namelijk de best mogelijke behandeling bieden ongeacht waar de patiënt zich in de regio Groningen-Drenthe in een ziekenhuis meldt.

Door de intensieve samenwerking tussen de acht initiatiefnemers van het PCNN wordt kennis en kunde gebundeld in dit regionale oncologienetwerk. Daardoor zijn gespecialiseerde behandelingen en onderzoeken die voorheen niet in alle ziekenhuizen beschikbaar waren, nu voor patiënten en behandelaars wel gemakkelijk toegankelijk.

Speerpunten

Een van de speerpunten van het PCNN is het voorkomen van overbehandeling van prostaatkanker met een laag risico: patiënten op een veilige manier controleren zonder dat de kans op genezing afneemt en de bijwerkingen van een behandeling bespaard blijven. Patiënten die een actieve behandeling moeten ondergaan worden met een Da Vinci robotoperatie in het Treant Ziekenhuis in Emmen of een bestraling in het UMCG (in Groningen of in Emmen) geholpen. Wanneer sprake is van een inwendige bestraling dan worden patiënten doorverwezen naar het Radiotherapeutisch Instituut in Deventer. Via moderne MRI fusie technologie worden in het UMCG sinds 2015 als enige ziekenhuis in het noorden kleine agressieve tumoren opgespoord. Momenteel wordt onderzocht of via dezelfde MRI fusie technologie ook gerichte behandelingen uit zijn te voeren in navolging van toonaangevende Amerikaanse kankerziekenhuizen.

Het Prostaatcentrum Noord Nederland is een samenwerkingsverband tussen het UMCG, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Treant Zorggroep en de Saxenburgh Groep Hardenberg en de patiëntenvereniging Prostaat Kanker Stichting.