Je gekozen filters:
Wis alle filters
Data delen

Succesfactoren voor een online mdo

21-12-2022
Gelijkwaardigheid van deelnemers, sterk voorzitterschap en een duidelijke rolverdeling: het zijn enkele noodzakelijke ingrediënten voor een geslaagd online multidisciplinair overleg (mdo). Amsterdam UMC onderzocht naast de technische ook de ándere succesfactoren voor een online mdo.

Wat heb je, behalve een goede ICT-ondersteuning, nog meer nodig voor een optimaal online of hybride regionaal mdo? Amsterdam UMC deed hier onderzoek naar en publiceerde de uitkomsten in het adviesrapport ‘Op weg naar een toekomstbestendig MDO’. De conclusies zijn voor iedereen die zich bezighoudt met het organiseren van mdo’s van belang. Want juist die niet-technische voorwaarden zijn vaak makkelijker te verbeteren dan de technische.
 

Gelijkwaardig in beeld

Marieke van Maanen, projectleider van het programma Samen Digitaal: “We deden dit onderzoek samen met ons interne programma TeAMZ dat mdo’s optimaliseert, het platform Mdo Kompas ontwikkelde en deelnemers traint.” Dat leverde interessante inzichten op over succesfactoren die direct te versterken zijn: “Hoe moet de ruimte eruit zien, welke faciliteiten heb je nodig, wat is sterk voorzitterschap? We namen een kijkje bij de mdo-ruimte van UMC Utrecht, observeerden een aantal mdo’s en hielden een expertmeeting met zeventien medisch specialisten.”
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat het voor een digitaal of hybride mdo heel belangrijk is dat iedereen gelijkwaardig in beeld is. Ook maakt het rapport duidelijk dat online vergaderen zijn beperkingen kent. Marieke: “We adviseren dat de interne behandelteams zoveel mogelijk fysiek bij elkaar zitten, omdat de nonverbale communicatie de kwaliteit van de discussie ten goede komt.”