Je gekozen filters:
Wis alle filters
Denktank

Stakeholders aan boord bij thema Gegevenssets oncologie

31-01-2020
Stakeholders betrekken is een cruciale succesfactor voor implementatie. Het thema Gegevenssets oncologie heeft met de belangrijkste landelijke spelers een denktank gevormd die meedenkt over het ontwikkelen, implementeren, beheren en onderhouden van eenduidige gegevenssets voor verschillende tumorsoorten.

In de denktank zitten vertegenwoordigers van de Federatie Medisch Specialisten/Stichting Oncologische Samenwerking (FMS/SONCOS), het Citrienfondsprogramma Registratie aan de bron, het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK).

“We gaan met de denktank in gesprek over hoe de verschillende gegevenssets in de toekomst doorontwikkeld en beheerd moeten worden”, aldus themananager Eefje van Kessel. “Binnen onze projecten worden regionaal al goede sets ontwikkeld en gebruikt. De kunst is nu te bedenken hoe we deze good practices landelijk kunnen implementeren, ook nadat een project is afgerond. Hiervoor is een duurzame oplossing nodig. We moeten hiervoor het onderwerp gegevenssets neerleggen op een voor iedereen logische plek. Welke plek dat moet zijn, daar denken we samen over na.”

Governance-model
De denktank is nu twee keer bij elkaar geweest onder begeleiding van projectleider Yoen van der Linden. Er zijn constructieve gesprekken gevoerd met als eerste resultaat dat in het voorjaar van 2020 een concept-governance-model wordt gelanceerd. “Het is belangrijk dat ook nadat programma’s en projecten zijn afgelopen, de resultaten geborgd en behouden blijven. Daarvoor moet een bestaande of nieuwe partij dit onderwerp omarmen en organiseren. Omdat er zoveel partijen betrokken zijn, is het goed om hen nu al te betrekken zodat er een breed gedragen oplossing kan worden gekozen. Alleen samen kunnen we de oncologische zorg in Nederland verbeteren”, aldus Eefje.

Meer informatie over het thema Gegevenssets oncologie alsmede het in mei 2019 verschenen ‘Koersboek. Op weg naar harmonisatie in registratie in de oncologie’ 
vindt u hier. Themamanager Eefje van Kessel is bereikbaar via e.vankessel@amsterdamumc.nl