Je gekozen filters:
Wis alle filters
Bestralingsapparaat

Regionale protocollen voor Radiotherapeutische behandelingen

01-03-2019
Binnen de ziekenhuizen in de regio West is een grote hoeveelheid kennis, expertise en ervaring aanwezig op het gebied van oncologie. De uitwisseling hiervan neemt dankzij het Regionaal Oncologienetwerk West verder toe. Zo zijn inmiddels de radiotherapiebehandelingen voor een aantal tumorsoorten volledig op elkaar afgestemd.

Nadat er voor de radiotherapeutische behandelingen van endeldarmkanker een regionaal protocol was gemaakt, werken de ziekenhuizen nu voor de  bestraling van borstkanker ook op dezelfde manier via het regionale protocol Radiotherapie Borstkanker. Voor alle patiënten wordt hiermee, ongeacht de locatie van behandeling binnen de regio, de best mogelijke bestralingszorg gegarandeerd. De inwendige bestraling van borstkanker, de Intra Operatieve Radiotherapie (IORT), wordt geconcentreerd op één plek in de regio, namelijk het HMC.  

‘Door onze kennis en ervaringen te bundelen op het gebied van bestraling bij borstkanker, hebben we een up-to-date en zeer compleet protocol voor bestraling bij borstkanker opgesteld. Doordat we dit project samen met alle mamma-radiotherapeuten in de regio hebben gedaan weten we elkaar nog beter te vinden en van elkaars expertise gebruik te maken’, aldus radiotherapeut-oncoloog Marcelle Immink.  

De aankomende periode worden  er ook regionale protocollen opgesteld voor de bestralingen van gynaecologische en urologische tumoren. Het protocol voor longkanker zit op dit moment in de afrondingsfase. 
 
Bij de gezamenlijke afspraken in de regio tussen de ziekenhuizen zijn ook partners, zoals het protonencentrum HollandPTC betrokken.