Je gekozen filters:
Wis alle filters
Regionale Expertpanels

Regionale Expertpanels: 100e patiënt behandeladvies uitgebracht

18-12-2018
Inmiddels is door het expertpanel voor uitgezaaide dikkedarmkanker een behandeladvies uitgebracht voor de 100e patiënt. In dit expertpanel werken leverspecialisten vanuit het Spaarne Gasthuis, Westfriesgasthuis en Amsterdam UMC samen. Bovendien zijn het Ziekenhuis Amstelland, Noordwest Ziekenhuisgroep, Waterland ziekenhuis en Zaans Medisch Centrum aangesloten.

In het online expertpanel wordt beeldmateriaal digitaal voorgelegd aan verschillende specialisten in de regio die vervolgens adviseren over de technische haalbaarheid van een lokale behandeling van de uitzaaiingen in de lever. Dit advies wordt meegenomen in het lokale multidisciplinaire overleg, waarna samen met de patiënt een definitief behandelplan wordt opgesteld. Projectleider Tessa Hellingman: “Doordat de expertise van meerdere specialisten op deze manier aanwezig kan zijn tijdens het lokale MDO, zónder dat ze hiervoor fysiek of telefonisch bij elkaar hoeven te zitten, is een grote vooruitgang ten opzichte van hoe dit eerder ging. We zijn er trots op dat we met deze expertpanels inmiddels het 100e advies hebben kunnen geven en werken er hard aan het proces nog verder te verbeteren en het netwerk uit te breiden.

Inmiddels is de derde fase van het door ZonMw gesubsidieerde programma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ bijna afgerond. Linking pin Eefje van Kessel: “Het is geweldig om nu de concrete, tastbare resultaten te zien van al onze inspanningen. In de afgelopen jaren heeft ons netwerk in de regio zich écht uitgebreid. Toen we in 2015 begonnen, waren er vooral één-op-één-relaties tussen AMC, VUmc en de omliggende ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland. Nu is er veel meer sprake van één netwerk van ziekenhuizen. Onze initiatieven hebben de verschillende contacten tussen de ziekenhuizen in de regio zeker geïntensiveerd. Het expertpanel voor uitgezaaide dikkedarmkanker is daar een mooi voorbeeld van.”