Je gekozen filters:
Wis alle filters
certificaat

Prestigieus keurmerk voor kankerinstituten MUMC+ en UMCG

20-06-2022
De kankerinstituten van het UMCG en van het MUMC+ ontvingen vorige week beide de OECI-accreditatie als Comprehensive Cancer Centre. Ze kregen het prestigieuze keurmerk tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese vereniging van oncologienetwerken in Valencia.

De accreditatie als CCC door de OECI, de Organisation of European Cancer Institutes, is vijf jaar geldig en houdt in dat het betreffende kankerinstituut oncologische zorg, onderwijs en onderzoek op hoog niveau aanbiedt. Het UMCG is net geslaagd, OncoZON kreeg het keurmerk formeel eind vorig jaar al. In Valencia was er gelegenheid voor een échte overhandiging met blije gezichten alom. "Deze certificering is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling voor de zorg aan patiënten in onze regio en ver daarbuiten", aldus Bernd Kremer. Hij is naast voorzitter van OncoZON ook stuurgroeplid van ons programma.

Tijdens de OECI oncologiedagen in Valencia was het programma Regionale oncologienetwerken goed vertegenwoordigd met afgevaardigden uit meerdere regio's. Andere centra die zijn aangesloten bij de OECI in Nederland zijn het Erasmus MC, Radboudumc, UMC Groningen, Rijnstate Arnhem en IKNL. Het Antoni van Leeuwenhoek kreeg in 2017 als eerste Nederlandse ziekenhuis het prestigieuze certificaat dat UMCG en MUMC+ nu ook aan de wand mogen hangen.

Protonen

De beoordelingscommissie noemt van het UMCG meerdere sterke punten, zoals veel aandacht voor preventie en vroege opsporing van kanker en een sterke sectie ‘oncogenetica’ (erfelijke kanker). Ook stelt OECI dat de afdeling Radiotherapie zich kenmerkt door een hoog niveau van medische zorg en begeleiding en excellente faciliteiten, waaronder het Protonentherapiecentrum. Daarnaast roemen zij het hoge niveau van verpleegkundig oncologische zorg in het UMCG en de hoogwaardige researchfaciliteiten, zoals de databiobank OncoLifeS.

Frontrunner

Over OncoZON vermeldt OECI: "De samenwerking binnen OncoZON heeft geleid tot een innovatieve en dynamische organisatie - een frontrunner - die onderzoek en kennis stevig integreert in de klinische praktijk. Daaraan ten grondslag ligt een sterke visie die focust op overleven met functiebehoud. Zorg, onderzoek en ondersteuning zijn volgens de OECI helder georganiseerd rondom de ‘patient journey’. Het traject dat patiënten afleggen van verwijzing tot follow-up. Om de best mogelijke zorg te realiseren is op alle niveaus patiëntenparticipatie verankerd. Van samen beslissen over een behandeling tot meebeslissen over toekomstig beleid, bijvoorbeeld door patiëntvertegenwoordiging in de oncologiecommissie."