Je gekozen filters:
Wis alle filters
Pilot HBP

Pilot HPB consultatie van start

09-07-2018
Goed nieuws: de pilot om de consultaanvragen binnen het Managed Clinical Network voor HePatoBiliaire oncologie (MCN-HPB) digitaal te faciliteren is van start gegaan. Na een periode van voorbereiding is de applicatie nu gereed. Vanaf vorige week gaan vanuit de afdelingen chirurgie van het MCL en TREANT locatie Emmen de consultaanvragen naar het UMCG via de Forview. Ze bieden dan op gestandaardiseerde wijze hun informatie aan en er zal ook op gestandaardiseerde wijze terug gerapporteerd worden door het UMCG.

In Noord Oost Nederland werken 23 ziekenhuizen samen voor betere zorg voor patiënten met pathologie van lever, pancreas of galwegen (Managed Clinical Network (MCN) HPB). Iedere patiënt wordt besproken door de juiste experts zodat een juiste beoordeling plaatsvindt van diagnose/stadium/behandelopties en de patiënt op tijd op het beste spoor komt, ongeacht woonplaats en ziekenhuis. Laagdrempelige toegang tot het UMCG HPB expertpanel draagt hieraan bij. Met behulp van een eenduidig en gestructureerde consultformulier worden benodigde patiëntgegevens, laboratoriumuitslagen, beelden en verslagen compleet, veilig en digitaal (conform de XDS standaard) naar het UMCG verzonden. Na de MDO bespreking wordt een advies via ditzelfde formulier gerapporteerd aan de aanvragende zorgverlener.

Ervaringen bijhouden

Tijdens de pilot worden de ervaringen van de betrokkenen gedurende het gehele proces nauwgezet bijgehouden.  De aandacht gaat met name uit naar het compleet aanleveren van de benodigde gegevens/beelden (afhankelijk van het ziektebeeld/ werkdiagnose) en het gebruikersgemak.

Het HPB-netwerk Noord Nederland is de eerste in Nederland die ervaring gaat opdoen met het IHE profiel XDW, de workflow ondersteuning. Al met al zeer innovatief.

Hoger plan

Voordat tot digitalisatie van het consultproces kon worden overgegaan, is uitgebreid tussen de deelnemende ziekenhuizen afgestemd hoe het inhoudelijke consultproces moest verlopen. Deze inhoudelijk afstemming alleen al was van grote waarde en maakt het project bij voorbaat een succes. De kwaliteit van gegevensuitwisseling in het gehele netwerk komt hiermee op een hoger plan. 

Ook op software gebied en ontsluiten van gegevens is het project leerzaam. De applicatie zal doorontwikkeld worden op basis van de ervaringen van de pilot, alvorens overgegaan wordt tot uitbreiding van de implementatie naar andere ziekenhuizen.