Je gekozen filters:
Wis alle filters
Pilot cd-loze beeldenuitwisseling met XDS webupload

Pilot cd-loze beeldenuitwisseling met XDS webupload

12-10-2018
Sinds enkele weken is een pilot van start gegaan waarbij medische beeldvorming op digitale wijze (cd-loos) wordt uitgewisseld tussen het Tergooi en het Amsterdam UMC. Deze door de EZDA (Stichting Elektronisch Zorg Dossier Amsterdam) opgeleverde webupload maakt gebruik van een beveiligde en toekomstbestendige XDS-verbinding, in tegenstelling tot andere digitale oplossingen tot nu toe.

In de pilotfase wordt getest met verwijzingen van het Tergooi naar de GIOCA-poli van het Amsterdam UMC, waarbij de medische beeldvorming via de webupload wordt aangeleverd. Momenteel zijn beelden van de eerste tien patiënten reeds succesvol via dit online platform verzonden en ontvangen. Voordelen van de webupload zijn de aanzienlijk kortere doorlooptijd, een beveiligde XDS-verbinding met controle van gebruiker- en patiëntgegevens en last but not least geen kwijtrakende cd’s. Naar verwachting zal de pilot binnenkort uitgebreid worden met het MC Slotervaart en mogelijk andere partnerziekenhuizen zowel binnen als buiten regio Amsterdam.

Integraal XDS-netwerk
Op dit moment komen er nog handmatige handelingen aan te pas bij de ontvangende partij, maar in de nabije toekomst zal beeldvorming die aangeleverd wordt via de webupload direct toegankelijk en te bekijken zijn via EPIC. Een aantal ziekenhuizen die aangesloten zijn bij de EZDA werken aan een integraal XDS-netwerk met directe inzage, na toestemming patiënt, in de beschikbare beelden van ieder aangesloten ziekenhuis. Voor ziekenhuizen buiten de EZDA-ring zal de webupload voorlopig de oplossing zijn om medische beeldvorming digitaal aan te leveren bij het Amsterdam UMC.

Doe mee aan de pilot!
Mocht uw ziekenhuis geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze pilot, neem dan contact op met Stijn van Roessel, arts-onderzoeker en projectleider digitale uitwisseling binnen regionale oncologienetwerken (s.vanroessel@amc.nl).