Je gekozen filters:
Wis alle filters
Mitz

Patiënttoestemming: hoe regel je die?

27-03-2023
Via de online toestemmingsvoorziening Mitz bepalen alle Nederlanders straks zelf wie hun medische gegevens mogen inzien. Dat scheelt zorgaanbieders een hoop gedoe en geeft patiënten meer eigen regie, is het idee. Wat is jouw mening hierover? Praat met ons mee op Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg.

Om patiëntgegevens uit te mogen wisselen, moeten zorgaanbieders in veel gevallen uitdrukkelijk toestemming vragen aan de patiënt. Dat geldt ook voor diagnostische centra die in opdracht laboratoriumonderzoek uitvoeren. Op Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg vertelt informatiearchitect Brian Sanderse van Stichting Star-shl, een diagnostisch centrum in Zuidwest-Nederland, waarom het goed regelen van patiënttoestemming ook voor hen van groot belang is. Star-shl voert naast laboratoriumonderzoek ook beeldvormend- en functieonderzoek uit zoals echo’s, röntgen-, en oogfoto’s. Ook doet het onderzoek naar hart- en longfuncties. Er worden dus heel wat medische data gedeeld. 
“Als een huisarts ons opdracht geeft voor bijvoorbeeld een bloedonderzoek, dan mogen we de labuitslagen wel met de opdrachtgever delen, maar niet met de medisch specialist van de patiënt. Tenzij de patiënt ons daar expliciet toestemming voor geeft”, zegt Brian Sanderse. “Daarnaast krijgen we regelmatig verzoeken van apotheken die bepaalde waardes nodig hebben van patiënten met chronische aandoeningen om hun medicatie te finetunen. Zonder expliciete toestemming van deze patiënten mogen we die gegevens niet delen.”

De patiënttoestemming zelf uitvragen en vastleggen is onbegonnen werk, zegt Brian: “Wij hebben meer dan tweehonderd locaties. Het is ondoenlijk om op al die locaties een balie te plaatsen met een medewerker die toestemmingen uitvraagt en registreert. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing om de patiënttoestemming centraal te regelen. We kwamen uit bij Mitz, een online toestemmingsvoorziening, waarin alle Nederlanders straks zelf hun toestemmingskeuzes kunnen vastleggen en wijzigen. Je geeft mensen daarmee echt eigen regie.”

Praat mee op Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg
Als leveranciers van zowel uitwisselingssystemen als elektronische patiëntendossiers de toepassing Mitz gaan implementeren, kunnen zorgverleners eenvoudig de toestemmingen van patiënten controleren. Hoe kijk jij hier tegenaan? Ga naar de themapagina Toestemmingsvoorziening op Kennisplatform Digitale uitwisseling en deel je mening!

Afbeelding: Mitz