'Passend behandelplan geeft handen en voeten aan Samen beslissen'
De Taskforce Cancer Survivorship Care die het Actieplan opstelde, hield 11 september jl. het Kanker & Leven Congres. Projectleider Floor van Nuenen presenteerde samen met Suzanne Kaal (internist-oncoloog Radboudumc) in een gezamenlijke deelsessie het model Passend behandelplan. “In ons model komen meerdere belangrijke aspecten van de zorg voor mensen met kanker bij elkaar. Onder meer dat zorgverleners actief met de patiënten in gesprek gaan over hun gezondheidssituatie, doelen en wensen. En dat is een continu en dynamisch proces zowel voor, tijdens als na de diagnose”, stelde Van Nuenen in de presentatie ‘Wat is belangrijk voor jou?’
Suzanne begeleidt als internist oncoloog jong volwassenen met kanker, zogenaamde AYA’s (Adolescents and Young Adults met kanker) en belichtte de specifieke psychosociale zorg voor deze patiëntengroep. “AYA’s vormen een bijzondere groep die een eigen aanpak verdient. Deze jonge patiënten worden midden in het leven geconfronteerd met kanker. Er spelen, naast medisch-technische afwegingen, ook belangrijke thema’s als werk en carrière en het wel of niet stichten van een gezin of een huis kopen. Ook voor deze patiëntengroep geeft het model Passend behandelplan handen en voeten aan wat dan zo belangrijk is: Samen beslissen.”
NFK en V&VN denken mee
“Ieder patiënt met kanker moet in onze visie kunnen rekenen op een passend behandelplan, gebaseerd op state-of-the-art medische behandelopties, de eigen gezondheidssituatie en zijn of haar doelen en voorkeuren. We streven ernaar om het model Passend behandelplan zo breed mogelijk aanvaard te krijgen”, vervolgt Van Nuenen. “We zijn daarom heel blij dat niet alleen Haiko Bloemendal (RadB /SONCOS) en Bernd Kremer (MUMC+) zitting hebben in de werkgroep, maar dat ook de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) een vertegenwoordiger hebben geleverd. Het gezamenlijke doel is dat eind 2022 in elke regio voor tenminste één tumortype voor iedere patiënt een passend behandelplan beschikbaar is op basis van het model Passend behandelplan.”
Financiering
Een ander onderwerp waar Regionale oncologienetwerken kan bijdragen aan de missie van de Taskforce Cancer Survivorship Care is de financiering van de nazorg. Die is nog lang niet goed geregeld. Dit kwam uitgebreid aan de orde in de plenaire opening van het congres, waar onder meer prof. Kees Ahaus, stuurgroeplid bij het thema Waardegedreven financiering, bijdroeg aan de discussie.
Terugkijken kan!
De presentatie ‘Wat is belangrijk voor jou’ van Floor van Nuenen en Suzanne Kaal kun je terugkijken tot december 2020 via deze link.
Nationaal Actieplan Kanker & Leven
Het Nationaal Actieplan Kanker & Leven geeft in hoofdlijnen aan welke maatschappelijke visie, strategie en stappen noodzakelijk zijn om de zorg voor mensen die leven met of na kanker ten aanzien van hun zorgbehoeften op lichamelijk, psychisch en sociaal/maatschappelijk gebied te verbeteren. Kijk hier voor meer informatie.