Op weg naar een Digitaal Proactief Palliatief Zorgplan
Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van het proactief zorgplan, als onderdeel van het overdrachtsdocument palliatieve zorg. In dit zorgplan wordt o.a. ingegaan op mogelijk te verwachten problemen en worden suggesties gedaan voor acties hierop. Daarnaast belangrijke telefoonnummers van diverse hulpverleners en hulpverlenende instanties.
Binnen het project wordt het huidig proactief palliatief zorgplan omgezet naar een digitaal proactief zorgplan van en voor de patiënt. Het plan moet uiteindelijk toegankelijk zijn voor en gebruikt kunnen worden door alle bij de zorg betrokkenen. Zo wordt gewaarborgd dat de patiënt in de palliatieve fase op het juiste moment en plaats, de juiste zorg en aandacht van de juiste zorgverlener krijgt.
In de palliatieve zorg zijn naast familie, naasten en vrijwilligers, vele professionals betrokken. In de hele keten van zorg speelt de huisarts een cruciale, centrale rol. Het is van groot belang dat al deze mensen toegang hebben tot dezelfde informatie uit het palliatief zorgplan.
In praktijk betekent dit dat, als eerste stap, het nu (deels op papier) gebruikt palliatief zorgplan (overdrachtsdocument palliatieve zorg) van het Provinciaal Palliatief Team Groningen digitaal gemaakt (gebruikt) wordt. Hierin staan de basisgegevens, palliatieve domeinen, medicatieoverzicht en het proactief zorgplan. Dit document wordt in de toekomst ondergebracht in een persoonlijk gezondheidsdossier binnen een persoonlijke gezondheidsomgeving van de patiënt. De patiënt (of een door hem/haar aangewezen persoon) heeft de regie en bepaalt welke informatie voor wie toegankelijk is. Dit gebeurt in aansluiting op bestaande systemen zoals het eenmalig en eenduidig vastleggen van gegevens, meervoudig gebruik (Registratie aan de Bron) en privacy-voorwaarden. Een eerste stap is vooral gericht op het aansluiten bij de werksystematiek en systemen van de huisartsen.