Je gekozen filters:
Wis alle filters
OncoNoVo def

Nieuw oncologienetwerk: OncoNoVo+

27-03-2023
En we noemen hem: OncoNoVo+! Het oncologienetwerk van alle dertien ziekenhuizen in de regio Noord-Holland/Flevoland werkt voortaan samen onder deze vlag. De nieuwe naam, mét logo, werd half maart informeel gelanceerd op een levendige netwerkbijeenkomst.

OncoNoVo+ wordt in juli 2023 pas formeel bekrachtigd, maar Geert Kazemier (Amsterdam UMC) en Michel Wouters (Antoni van Leeuwenhoek) onthulden met gepaste trots alvast het logo. De naam OncoNoVo verwijst naar de provincies Noord-Holland en FleVoland waarin de deelnemende ziekenhuizen liggen, de plus staat symbool voor andere zorginstellingen binnen en buiten de regio waarmee wordt samengewerkt. “Toegegeven, we zijn de op een nalaatste regio in Nederland die formeel een oncologienetwerk gaat vormen”, verontschuldigde Michel Wouters zich haast. “Maar kunnen daardoor wel veel leren van andere netwerken en we zien veel kansen op gezamenlijke kennisuitwisseling en onderlinge verwijzingen.”

Geert Kazemier ging na de onthulling van het logo meteen over tot de orde van de dag: het Integraal Zorg Akkoord en de afspraken die het veld daarmee heeft onderschreven om de zorg efficiënt en duurzaam in te richten. “OncoNoVo+ is de regio met bijna een kwart van het aantal oncologische patiënten in Nederland. Dat schreeuwt om een goede regionale infrastructuur!”

 

Gebruik die app!

Met die infrastructuur is mede door de GE-Oncologie Netwerkraad al een aardige stap gemaakt. Marc Besselink (Amsterdam UMC) is kartrekker van de Netwerkraad en deed het verzoek aan iedereen in de zaal om – voor zover nog nodig – ter plekke de Onco NH-FL appop de telefoon te installeren. In de app, die ontwikkeld is met Citriengeld, kun je informatie vinden over inmiddels vier regionale zorgpaden (er volgen er meer) plus alle contactgegevens van de betrokken zorgprofessionals uit de regio. “De app zorgt ervoor dat we allemaal op een laagdrempelige manier beschikken over dezelfde informatie. Want het mag echt niet meer uitmaken op welke plek de patiënt binnenkomt”, aldus Marc Besselink. Verder deed hij nog een aanbod. “Indien er behoefte is vanuit andere tumorwerkgroepen om ook een zorgpad toe te voegen in de app, dan krijg je met plezier een eigen tegel!”

 

Prostaatkankercentrum Nederland

De meerwaarde van samenwerken in een netwerk werd verderop in het programma nog eens geïllustreerd met twee mooie voorbeelden uit de regio. Namens het Prostaatkankernetwerk Nederland lichtten Aniek Willems en uroloog Henk van de Poel (beiden AVL) de netwerkzorg toe voor patiënten met prostaatkanker. Het prostaatkankernetwerk faciliteert voor elke patiënt de beste zorg, onafhankelijk van waar hij het zorgtraject start. Bij de eigen huisarts of uroloog in het vertrouwde ziekenhuis 'om de hoek', maar voor de operatie voor iedereen op een centrale plek in de regio. De nazorg vindt weer plaats bij de eigen uroloog, die niet alleen de controle doet maar ook kan zorgen voor een snelle revalidatie en behandeling van eventuele bijwerkingen.

 

REN voor de regio

Sonja Zweegman en Wendy Onstenk (beiden Amsterdam UMC) vroegen tot slot aandacht voor het KWF gesubsidieerde project ‘REN voor de regio’. Doel van dit project is om een regionale onderzoeksinfrastructuur op te zeten. Deze infrastructuur dient om de toegang tot innovatieve behandelingen in studieverband gelijk te maken voor iedere patiënt met kanker in de regio: dichtbij huis als dat kan, en alleen verder weg als dat voor complexe studies nodig is. Als onderdeel van het project worden studieprocedures regionaal afgestemd om daarmee tot snelle en efficiënte opstart en uitvoer te komen, wordt een regionale biobankinfrastructuur opgezet en worden zorgdata regionaal beschikbaar gemaakt voor onderzoek. Na afloop van de vier projectjaren moet de onderzoeksinfrastructuur ingebed zijn binnen OncoNoVo+ om zorg en onderzoek op die manier naadloos met elkaar te verbinden.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over OncoNoVo+ of een van de andere initiatieven, neem contact op met Linking Pin Eefje van Kessel.