Je gekozen filters:
Wis alle filters

Maak kennis met MDL-arts Jilling Bergmann, lid in twee netwerktumorgroepen

29-03-2019
MDL-arts Jilling Bergmann van het HagaZiekenhuis is lid van de netwerktumorgroepen Upper GI (maag- en slokdarmkanker) en Lower GI (colon- en rectumcarcinoom). "Belangrijke doelen zijn de harmonisatie van protocollen en zorgpaden. Daarnaast streven we ernaar onze patiënten de best mogelijke oncologische GI (gastro intestinale) zorg zo dichtbij als mogelijk in onze regio te kunnen blijven aanbieden".
Wat hebben jullie al gedaan?

“We hebben geïnventariseerd voor Upper en Lower GI wie welke behandelingen waar doet. Het belangrijkste eerste doel voor de Upper GI was een regionaal MDO-overleg middels videoconferencing. Dat loopt sinds kort met de ziekenhuizen op donderdagochtend. Gezamenlijk protocollen maken blijkt nog lastig door de lokale verschillen. We proberen nu met de radiologen/nucleair geneeskundigen consensus te krijgen over de beeldvorming tijdens de work-up van een oncologische patiënt en welke protocollen hiervoor te gebruiken. Uiteindelijk kan dit ook uitwisseling van beelden vergemakkelijken.”

Wat heeft aandacht nodig?

“Een belangrijk doel is het versoepelen van uitwisseling van informatie. Geslaagde netwerkgeneeskunde kan alleen plaatsvinden als de netwerkgroepen kwalitatief goed gefaciliteerd worden. Er moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk een platform komen waarop digitale uitwisseling mogelijk is met behoud van kwaliteit van imaging, en uiteraard met behoud van de privacy van de patiënt. Daardoor ontstaat meer tijdswinst in het behandelingsproces. Een patiëntbespreking moet binnen een week te realiseren zijn.”

Kwaliteit van zorg verbetert

“Ik verwacht dat het oncologienetwerk uiteindelijk de kwaliteit van zorg voor de patiënt verbetert. Door regionale MDO’s heb je meteen een ‘second opinion’. Alle studies waaraan wordt deelgenomen komen beter onder de aandacht. Voordeel is dat je zo met en door elkaar nieuwe kennis blijft opdoen. Om belangrijke beslissingen te kunnen nemen moet er wel meer draagvlak zijn van alle betrokken disciplines uit alle ziekenhuizen in de regio. Er wordt gekeken hoe we die participatie kunnen verhogen.”