Je gekozen filters:
Wis alle filters
Annuska Schoorlemmer

Maak kennis met Annuska Schoorlemmer

27-07-2018
Annuska is verpleegkundig specialist bij het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) in het Amsterdam UMC, locatie AMC. “Ik ben casemanager voor patiënten die geopereerd gaan worden aan alvleesklier- of galwegkanker. In een complex diagnostisch traject ben ik het vaste aanspreekpunt bij deze patiënten, zowel intern als extern. Ook na de operatie zie ik hen, afgewisseld met de chirurg, voor de follow-up.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van het project Regionale Oncologienetwerken?
“GIOCA is een sneldiagnostiek poli. Patiënten uit de regio, maar ook landelijk, worden naar onze poli verwezen voor diagnose en second opinion. Een goede samenwerking met de regio is daarmee van groot belang zodat we gegevens snel kunnen uitwisselen en terugkoppelen. Ook het makkelijk opvragen van advies vanuit de regio aan ons centrum is belangrijk. Hierdoor hoeft de patiënt misschien niet zoveel meer te reizen. Als verpleegkundig specialist vind ik het belangrijk om te weten wie mijn collega’s in de regio zijn en wat zij doen. Lopen er projecten die misschien beter regional opgezet kunnen worden? Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van elkaars expertise? Op dit moment doen we allemaal teveel nog ons eigen ding. We moeten meer gaan samenwerken en ik hoop dat het netwerk ons daarbij kan ondersteunen.”

Waarom heb je zelf de keuze gemaakt om in de zorg te gaan werken?
“Ik ben begonnen met de opleiding geneeskunde in Groningen. Maar uiteindelijk wilde ik toch meer kunnen genieten van mijn sociale leven en ben ik de HBO-V gaan doen. Ik ben zeer geïnteresseerd in de mens. Wie heb ik voor mij, op welke wijze kan ik een bijdrage leveren aan het welbevinden van die persoon? In de zorg kan ik dat heel goed kwijt. Als verpleegkundig specialist heb ik nu de mogelijkheid om zelfstandig beslissingen te nemen in het medische beleid, maar ook om de keuze van de patiënt daar serieus in mee te laten wegen. Dat vind ik een mooie uitdaging.”

Tot slot, hoe zie jij de zorg van de toekomst?
“Ik zie het voor me dat over tien jaar veel patiënten die nu op onze poli komen, niet meer lijfelijk aanwezig hoeven te zijn. Adviezen kunnen digitaal danwel via videoconference gegeven worden. Patiënten kunnen zelfs op deze wijze ‘gezien’ worden. Alle dossiers staan dan op één plek waardoor iedereen alle info direct beschikbaar heeft. Met als doel: de beste zorg voor de patiënt, zonder onnodig extra onderzoek of reistijd naar het ziekenhuis. Daarbij zie ik ook een duidelijkere rol voor de verpleegkundig specialist. Meer als casemanager voor het gehele zorgtraject van de patiënt en zelfs ziekenhuis overstijgend.”

Annuska Schoorlemmer (47) werkt sinds 1998 bij Amsterdam UMC, locatie AMC, polikliniek GIOCA/chirurgie en is bereikbaar via a.schoorlemmer@amc.nl