Je gekozen filters:
Wis alle filters
digitale uitwisseling

Leren van elkaar op digitaleuitwisseling.nl

13-05-2022
Steeds meer mensen weten het Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl te vinden en delen daar hun vragen en ervaringen op het gebied van digitale gegevensuitwisseling. ‘Door in gesprek te gaan met elkaar ontwikkelen we gezamenlijk kennis en kunde’, zeggen platformleden van het eerste uur Seraya de Vries en William Goossen.

Seraya de Vries is beleidsmedewerker bij Verenso, de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde. Ze is betrokken bij het project Leren van Data dat gericht is op het realiseren van eenheid van taal: “We ontwikkelen een minimale dataset voor specialisten ouderengeneeskunde die we zoveel mogelijk laten aansluiten bij bestaande zorginformatiebouwstenen, zibs. Maar we lopen aan tegen het feit dat de informatiebehoefte van onze zorgprofessionals niet altijd aansluit op de zibs. Een specialist ouderengeneeskunde die bijvoorbeeld het functioneren van een cliënt wil vastleggen, kan die informatie niet kwijt in de zib FunctioneleOfMentaleStatus.” 
De Vries was benieuwd of andere sectoren dit probleem ook tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan. “Daarom stelde ik de vraag op digitaleuitwisseling.nl, in de hoop dat mensen die hier meer ervaring mee hebben met me willen meedenken.”

Kern van het vak 
Zo iemand is zorginformatiekundige William Goossen. Hij schreef de specificaties waar de zibs op zijn gebaseerd en weet alles van de Basisgegevensset Zorg (BgZ), het implementeren van gegevenssets en het uitwisselen van zorginformatie. Als zelfstandig ondernemer ondersteunt hij onder meer ggz-instellingen bij de implementatie van VIPP GGZ. Goossen las de vraag van De Vries op digitaleuitwisseling.nl en herkende daar veel in: “Ik merk dat meerdere sectoren worstelen met het gebruik van zibs en de BgZ omdat ze daar niet alles in kwijt kunnen wat ze willen. Dat komt omdat de BgZ vooral is ontwikkeld voor ziekenhuizen. Wat de ggz en ook de ouderenzorg missen, is de mogelijkheid om de kern van hun vak vast te leggen, zoals bijvoorbeeld het signaleren van gedragsproblematiek. Dat is iets waar je enorm alert op moet zijn, maar daar is geen zib voor. Die hebben we inmiddels samen met het ggz-werkveld gemaakt. Nictiz, d
e landelijke, onafhankelijke kennisorganisatie die zich inzet voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg, moet deze zib vervolgens goedkeuren.”

Vrije tekst uitwisselen
De Vries is blij met de kennis die Goossen via digitaleuitwisseling.nl deelt: “William beschreef hoe zij dit probleem binnen de ggz hebben opgelost. Daarmee geeft hij ons een denkkader. Hij zegt niet: zó moet je het doen, maar hij draagt verschillende opties aan waar je mee verder kunt. Voor ons heeft het geholpen om in ieder geval onze mogelijkheden in kaart te brengen zodat we een volgende stap kunnen zetten.”
Een ander probleem waar De Vries en Goossen het regelmatig over hebben, is dat er in hun sectoren heel veel in vrije tekst wordt vastgelegd. En die is op dit moment niet uitwisselbaar. De Vries: “Hoe kun je informatie over bijvoorbeeld probleemgedrag goed structureren zodat je toch met elkaar kunt uitwisselen? Welke stappen kun je daar in zetten?” Goossen heeft daar wel een idee over: “Je moet zowel gestructureerde data als vrije tekst in een epd kunnen zetten, uitwisselen en hergebruiken. Je zou de verslaglegging door de specialisten ouderengeneeskunde in vier rubrieken kunnen opdelen en elke rubriek een code geven. Je hangt dus een label aan bepaalde informatie zodat je die gemakkelijker terug kunt vinden en uitwisselen. Dat is een enorm krachtige tool die tot nu toe totaal onderbelicht blijft.”

Samen stappen zetten
De Vries: “Ik zou mensen vooral willen uitnodigen om hun vragen op digitaleuitwisseling.nl te stellen. Hoe meer vragen, hoe meer gesprekken er ontstaan, hoe meer stappen we samen kunnen zetten. Iedereen komt daar verder mee.” Goossen: “Ik ben echt een groot voorstander van de zibs die we hebben. Ga ervoor, implementeer ze, zorg dat ze werken! Maar de rest van de informatiebehoefte moet ook vervuld worden. Daar zou ik met verschillende mensen over willen nadenken en praten op digitaleuitwisseling.nl.”

Praat mee op digitaleuitwisseling.nl
Het Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl is dé plek waar
geregistreerde bezoekers vragen stellen, informatie uitwisselen en discussies voeren over onderwerpen die te maken hebben met digitale uitwisseling. Nog geen lid? Je kunt je hier registreren en meteen deelnemen aan het gesprek.