Je gekozen filters:
Wis alle filters
Roos van Eijk

"Kennis uitwisselen en mensen enthousiasmeren"

12-03-2020
Met één muisklik alle relevante patiëntgegevens uit alle regionale ziekenhuizen op je beeldscherm: dat vereist, naast complexe techniek, ook goede kennisuitwisseling tussen ziekenhuizen. Roos van Eijk, ICT-consultant bij het UMCU en ambassadeur Digitale uitwisseling, zet zich hier dagelijks voor in.

Met een diploma Biomedische Wetenschappen op zak, rolde Roos van Eijk een paar jaar geleden min of meer toevallig de IT in. Ze is thuis in zowel de medische als in de technische wereld; een eigenschap die haar als ambassadeur Digitale uitwisseling goed van pas komt. “Ik ben vooral veel op pad; naar ziekenhuizen gaan, met mensen in gesprek zijn”, zegt Roos. “Ik zit bij de eindgebruikers, zorg ervoor dat ik benaderbaar ben, dat mensen dingen kunnen vragen. Kennis uitwisselen, mensen enthousiasmeren en voorkomen dat iedereen opnieuw het wiel uitvindt; zo zie ik het ambassadeurschap.”

“In januari hadden we een heel leuke bijeenkomst voor alle ambassadeurs en hun collega’s. We hebben veel informatie uitgewisseld over onze projecten en gekeken waar we eventueel samen kunnen optrekken. Het was heel nuttig en interessant om te horen waar iedereen mee bezig is.”   

Mdo-portaal 
In het kader van Naar Regionale Oncologienetwerken houdt Roos zich -samen met haar team-onder meer bezig met de ontwikkeling van een mdo-portaal; een IT-applicatie die het regionale multidisciplinaire overleg (mdo) ondersteunt. Roos legt uit: “Tijdens een regionaal mdo bespreken specialisten van verschillende ziekenhuizen in korte tijd meerdere patiënten. Het is belangrijk dat alle deelnemers aan het mdo beschikken over dezelfde gegevens, zoals de laatste pathologie-uitslagen en röntgenfoto’s. Zo komen ze vlot tot een passend behandelvoorstel en krijgt de patiënt snel toegang tot de juiste zorg. Die gegevensuitwisseling moet natuurlijk goed, volledig en veilig verlopen.” 

Het mdo-portaal maakt dit mogelijk: “Artsen van deelnemende ziekenhuizen loggen in via deze applicatie en melden hun patiënten aan voor een mdo. Zij kunnen bij de voorbereiding van het mdo alle patiëntgegevens inzien die relevant zijn voor dat betreffende mdo. Uiteraard alleen van patiënten met wie zij een behandelrelatie hebben”, aldus Roos.

XDS-stekker 
Roos en haar collega’s van het team Waardeketen connected care werken al geruime tijd aan de gegevensuitwisseling tussen het UMCU en andere ziekenhuizen. “We doen dit met Cross-enterprise Document Sharing (XDS)”, vertelt Roos. “Dat is relatief nieuw in zorgland. Voorheen werkte ik bij de divisie Cancer center van het UMCU waar we XDS hebben geïmplementeerd. Als je eenmaal een ‘XDS-stekker’ hebt, dan kun je gemakkelijker opschalen. Dat betekent: sneller meer informatie beschikbaar stellen door meer systemen open te stellen en meer connecties te maken met andere ziekenhuizen.” 

De afdeling uro-oncologie van het UMCU maakt als pilotgroep inmiddels gebruik van het MDO-platform. “We staan nog aan het begin van deze ontwikkeling en zijn druk bezig om het MDO-platform te integreren met XDS zodat we de beschikbare patiëntgegevens uit XDS kunnen ophalen”, zegt Roos. Op de vraag wat haar stip op de horizon is, antwoordt ze: “Een goede connectie hebben met onze collega-ziekenhuizen. Dat we onze systemen goed hebben ontsloten zodat informatie ook echt beschikbaar is. En dat we daardoor betere zorg leveren aan patiënten.”