Je gekozen filters:
Wis alle filters
Digitale uitwisseling

Implementatietoolkit XDS staat op digitaleuitwisseling.nl

28-10-2021
Hoe vraag ik om patiënttoestemming voor het delen van zorginformatie? Waar vind ik landelijke afspraken over beeldbeschikbaarheid? Kan ik XDS toepassen voor een multidisciplinair overleg (mdo) of verwijzing? Onze kersverse Implementatietoolkit XDS geeft antwoorden op deze en andere vragen rond digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

Ziekenhuizen en netwerken die aan de slag willen met cross document sharing oftewel XDS kunnen veel profijt hebben van de Implementatietoolkit. Het is een compacte gereedschapskist vol praktische tips en good practices, samengesteld door de ambassadeurs Digitale uitwisseling van ons programma. De ambassadeurs zijn natuurlijk ook beschikbaar om mee te denken. “Iedereen die zich bezighoudt met digitale gegevensuitwisseling via XDS krijgt vroeg of laat met dit soort vragen te maken”, zegt Jan Peeters, ambassadeur Digitale uitwisseling in West-Nederland en projectleider bij het LUMC. Peeters spreekt uit ervaring, want in het Regionale Oncologienetwerk West werkt hij met ziekenhuizen uit de regio aan onder meer het uitwisselen van beelden via XDS. Zijn ervaringen en geleerde lessen plus die van de ambassadeurs uit de andere regio’s vormen de basis van de Implementatietoolkit.

Zorg verbeteren
De Implementatietoolkit is nadrukkelijk geen implementatiehandleiding of stappenplan, maar biedt praktische handvatten om veelvoorkomende valkuilen te omzeilen. Laurens de Groot, themamanager Digitale uitwisseling: “Het doel van de toolkit is om wat wij de afgelopen jaren geleerd hebben over de implementatie, toepassing en opschaling van XDS toegankelijk te maken voor anderen. We weten inmiddels dat samenwerken in netwerken en de daarvoor benodigde digitale uitwisseling veel meer vergt dan een ICT-applicatie of een infrastructuur neerzetten. Welke informatie moet worden uitgewisseld en welke niet? Wat betekent dit voor de inrichting van het werkproces? Hoe worden eindgebruikers hierin meegenomen? Met deze set van good practices helpen we elkaar om de digitale uitwisseling, en dus de zorg, te verbeteren.” 

Community
“Het was nog een hele uitdaging om alle kennis die we gezamenlijk hebben, te bundelen tot een compacte gereedschapskist”, aldus Peeters. “Tijdens het driewekelijkse ambassadeursoverleg delen we onze ervaringen en proberen we elkaar verder te helpen met implementatievraagstukken.” Tussendoor gebruiken de ambassadeurs daar het Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl voor, de plek waar mensen elkaar snel kunnen vinden om kennis te delen en discussies te voeren over digitale gegevensuitwisseling. “Al met al zijn we met elkaar goed op de hoogte van wat er zoal speelt in het land. Die kennis stellen we met de Implementatietoolkit nu dus beschikbaar aan iedereen die zich bezighoudt met XDS.”

De Implementatietoolkit XDS is natuurlijk ook gepubliceerd op het Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl dat Regionale oncologienetwerken verder ontwikkelt, samen met Twiin en zuster-Citrienprogramma Registratie aan de bron. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp is van harte welkom om zich te registreren als lid en mee te discussiëren en informatie uit te wisselen. “De Implementatietoolkit mag vrij gedeeld worden en er is alle ruimte voor feedback”, zegt Peeters uitnodigend. Idealiter ontstaat er een actieve community op het Kennisplatform:  “We hopen dat anderen ook hun eigen ervaringen en oplossingen willen delen zodat we de kennis rond implementatie en gebruik van XDS met elkaar steeds verder uitbouwen.”