Je gekozen filters:
Wis alle filters

Hoe gaan AMC en VUmc XDS inrichten?

28-02-2018

Op dit moment bestaat er tussen het AMC en het Flevoziekenhuis reeds een digitale uitwisseling via XDS. Deze XDS-omgeving draait via het systeem Clinical Assistant en is gebaseerd op het handmatig aanmelden van beelden voor het andere ziekenhuis. Naast beelden is er in deze usecase echter behoefte aan overdracht van andere medische gegevens. 

Eindgebruikers ondervinden in de huidige situatie echter nog niet de volledige voordelen van XDS. Vooral de volledigheid in overdracht van gegevens als het overzichtelijk terugvinden van gegevens zijn punten waar nu tegenaan gelopen wordt. XDS 2.0 (zoals AMC en VUmc dit project noemen) richt zich op het integreren van XDS in de applicaties die eindgebruikers nu al gebruiken. Namelijk Xero van AGFA voor het opvragen en bekijken van beelden en Epic voor overige medische gegevens. Hierdoor blijven de gebruikers in AMC en VUmc in hun huidige applicaties.

Tevens is het voordeel van deze implementatie dat nieuwe gegevens over de patiënt automatisch beschikbaar komen voor aangesloten ziekenhuizen. Mits de patiënt hier uiteraard toestemming voor heeft gegeven. De verwachting is echter niet dat elk gegeven direct begin 2019 via XDS uitgewisseld kan worden. Welke gegevens we kunnen uitwisselen, zal dit jaar duidelijk worden en onder andere door de eerste usecases worden bepaald.

Benieuwd hoe u met AMC en VUmc via XDS gegevens kunt uitwisselen? Of heeft u een vraag over XDS, e-mail dan naar k.f.visser@amc.uva.nl