HIPEC-behandeling bij eierstokkanker ook in Regio West aangeboden
Onder leiding van gynaecoloog-oncoloog Willemien van Driel (LUMC en het Antoni van Leeuwenhoek) is afgelopen jaren onderzocht wat de effecten van de HIPEC-behandeling zijn. In januari 2018 werden de positieve onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift The New England Journal of Medicine.
De studie vond plaats in zes Nederlandse en twee Belgische centra en toont aan dat drie jaar na een HIPEC-behandeling 14% meer vrouwen met gevorderde eierstokkanker in leven zijn dan na een behandeling zonder HIPEC. De behandeling heeft, ten opzichte van de behandeling zonder HIPEC, geen nadelige bijwerkingen en geeft geen verslechtering van kwaliteit van leven.
“De chirurgische behandeling van patiënten met eierstokkanker doen we in de regio al sinds jaar en dag samen: een gynaecoloog-oncoloog uit het LUMC opereert mee in de ziekenhuizen in de regio”, zegt Marjolein Kagie, gynaecoloog in het HMC. “Nu we de HIPEC behandelingen regionaal in het LUMC concentreren, zullen de gynaecologen uit de regio mee opereren in het LUMC zodat kennis wordt gedeeld en expertise wordt behouden.”
Binnen het Regionaal Oncologienetwerk West wordt de behandeling aangeboden in het LUMC.
RO West is een samenwerkingsverband dat is opgezet om kankerpatiënten in de regio de best mogelijk zorg te bieden. “Door deze samenwerking te intensiveren en professionaliseren kunnen we de zorg voor de patiënt in de regio sterk verbeteren”, vertelt Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum.
Deelnemende instellingen binnen het RO West zijn de Alrijne Zorggroep en het Groene Hart Ziekenhuis (in samenwerkingsverband Samen+), Haaglanden Medisch Centrum (HMC), HagaZiekenhuis, het LangeLand Ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis en het LUMC. “Binnen deze regionale samenwerking krijgen alle patiënten met (gynaecologische) kanker de optimale behandeling, waarbij het niet uitmaakt in welk ziekenhuis ze liggen”, aldus de Kroon.
Dat de HIPEC-behandeling ook in Nederland wordt aangeboden is goed nieuws. Voorheen weken patiënten uit naar het buitenland voor de behandeling. Daarnaast zorgt het positieve advies van het ZIN dat de behandeling straks vanuit het basispakket vergoed wordt.
KWF Kankerbestrijding financiert de implementatie van de HIPEC-behandeling, zodat de introductie van deze behandeling in Nederland vlot kan verlopen. Zorgverleners hebben de landelijke richtlijn in 2018 aangepast en de organisatie van de zorg rondom HIPEC voorbereid.
De HIPEC-behandeling wordt sinds 1 maart aangeboden in 10 Nederlandse ziekenhuizen: Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek, Catharina Ziekenhuis, Erasmus MC, LUMC, MS Twente, Maastricht UMC+, Radboud MC, UMC Groningen en UMC Utrecht.