Je gekozen filters:
Wis alle filters
scherm

Handreiking Passend behandelplan

05-07-2021
Wat zijn de onmisbare elementen van trefzekere oncologische netwerkzorg? Dat is de vraag die wij onszelf stelden in de vorige Citrienperiode - en daaruit is bottom up het model Passend behandelplan ontstaan. Het model vormt nu de leidraad voor de implementatie van het passend behandelplan voor ten minste één tumorsoort in elke regio van Nederland.

We stellen het model ter beschikking aan iedereen die werkt aan het optimaliseren van de zorg voor patiënten met kanker in zijn of haar ziekenhuis, netwerk of regio. Of het nu gaat om een soepel georganiseerd mdo, hoe je samen beslissen een goede plek geeft in het zorgtraject of om (regionaal-)casemanagement. Bij alle elementen en invalshoeken bieden we ook good practices en praktische kennis en ervaringen. Die kun je vinden op de verschillende projectpagina’s, zoals bijvoorbeeld het afgeronde project INFUZE in de regio Noord-Nederland en het project Blauwdruk optimaal mdo uit de regio Oost-Nederland. Ook op onze Kennisbank kun je informatie vinden, zoals het overzicht van scholing en e-learnings op het gebied van Samen Beslissen en Passend behandelplan.

Patiëntparticipatie
Themamanager Fabrizia Ketelaars benadrukt dat er al veel goede dingen gebeuren als het gaat om het uitvragen van informatie die van belang is voor een passend behandelplan. “Het is nu zaak om bij zorgverleners bewustwording hierover te creëren. Het hoeft lang niet altijd te betekenen dat je allerlei nieuwe of extra informatie hoeft uit te vragen. Begin eerst maar eens met de patiënteninformatie bij elkaar te brengen die er al is. Kijk bijvoorbeeld of er een extra module in je epd is die je hier voor kunt inzetten en deel ook vooral de ervaringen hierover met elkaar.” Ook doet Fabrizia bij deze een oproep om altijd patiëntenvertegenwoordigers te betrekken. “Zij kunnen zorgverleners een spiegel voorhouden en meedenken over een patiëntgerichte inrichting van het zorgpad in het kader van het model passend behandelplan.”

Meer weten?
De werkgroep Passend behandelplan staat klaar voor iedereen die met het model Passend behandelplan aan de slag gaat. De handreiking vind je hier.

De werkgroep bestaat uit Fabrizia Ketelaars (MUMC+), Floor van Nuenen (UMCG), Milan Kos (AUMC), Ella Visserman (NFK), Tapasya Vreeken (LUMC) en Marisa Geukes (V&VN Oncologie)

 

Save the Date:
23 september 2021 van 11 uur tot 14 uur
Landelijke bijeenkomst Integreren en implementeren in de Mauritskazerne in Ede

 

28 september 2021 van 17 uur tot 18 uur
Verdiepingssessie Samen Beslissen met betrekking tot een Passend behandelplan
Programma en aanmeldlink volgen z.s.m.