Je gekozen filters:
Wis alle filters
Handleiding 3

Handleiding voor TNM-zib

07-07-2022
Zorgprofessionals gebruiken de TNM-classificatie om een goed beeld te krijgen van de tumor en het stadium van de kanker bij een patiënt. Wij ontwikkelden eerder een zorginformatiebouwsteen, zib, om deze informatie gestandaardiseerd te kunnen vastleggen in het elektronisch patiëntendossier (epd). Maar hoe gebruik je die TNM-zib en waar moet je op letten bij de implementatie? Er is nu een handleiding met tips, uitleg en voorbeelden van de toepassing voor twee verschillende patient journeys.

Elke tumorsoort kent zijn eigen specifieke classificatie, een combinatie van cijfers en letters. Naast dat de classificatie zélf heel complex is, wordt deze informatie op verschillende manieren door zorgprofessionals geregistreerd in de epd’s. Dat maakt digitale uitwisseling van deze cruciale gegevens tussen ziekenhuizen en regionale oncologienetwerken erg lastig. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Nictiz en de Citrienprogramma’s Naar Regionale oncologienetwerken en Registratie aan de bron ontwikkelden daarom de zorginformatiebouwsteen TNMTumorClassificatie, kortweg de TNM-zib. Met deze zib kunnen ziekenhuizen ervoor zorgen dat informatie over de tumor en het stadium op een uniforme manier in het epd wordt vastgelegd. Dat helpt om in de regionale oncologienetwerken samen te werken.
 

Veel vragen
Lana Aziz, adviseur bij Naar regionale oncologienetwerken en Lonneke Vermeulen, klinisch informaticus bij IKNL, waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de TNM-zib. Nictiz stelt die onder de formele naam TNMTumorClassificatie beschikbaar via een wiki van het zib-centrum. Ze merken dat er veel vragen zijn over het gebruik van de zib en over de TNM-classificatie in het algemeen: “Om daaraan tegemoet te komen, hebben we een handleiding ontwikkeld voor zorgverleners, IT-projectleiders van proeftuinen van Naar regionale oncologienetwerken en betrokkenen van andere projecten die zich bezighouden met de implementatie van deze zib”, zegt Aziz.

 

Patient journeys
“We geven in deze handleiding uitleg over de TNM-classificatie en over het belang van de zib”, zegt Vermeulen. “Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe je de zib  toepast gedurende het zorgproces.” Vermeulen werkte hiervoor twee patient journeys uit: een voor mammacarcinoom en een voor hoofdhals-tumoren. “Mammacarcinoom kent een relatief eenvoudige classificatie, met twee borsten die je apart moet stadiëren”, zegt Vermeulen. “Bij hoofdhals-kanker ligt dat veel ingewikkelder. Daar heb je te maken met verschillende soorten tumoren die elk hun eigen classificatie hebben.”
“Het doel van de handleiding is om meer context en duiding te geven zodat de zib goed toegepast wordt”, zegt Aziz. “In onze proeftuinen waarin we werken aan tumorspecifieke gegevenssets kijken we ook goed naar hoe we de TNM-zib moeten implementeren. Dat is heel belangrijk zodat de zib en de TNM-classificatie goed worden toegepast en ingebed in de workflow van het epd.”

De handleiding over de TNM-zib vind je hier