
Dringend gewenst: een landelijk dekkend netwerk
In meerdere sessies lieten leiders van verschillende projecten rond zorgnetwerken zien waar zij tegenaan lopen, namelijk een ICT-infrastructuur met een beperkte actieradius waarbij het ene netwerk vaak niet goed kan communiceren met het aanpalende netwerk omdat ze met verschillende standaarden werken. Een voorbeeld. In Noord-Nederland verzorgt stichting Gerrit de ICT-infrastructuur voor een heleboel partners – maar het verzorgingsgebied van het HPB-oncologienetwerk is groter dan de Gerrit-regio. Full stop. Ziedaar het probleem in een notendop.
Snel beschikken over de juiste gegevens is letterlijk van levensbelang voor hun patiënten met kanker – en die snelheid is vaak ver te zoeken. Voor de zorgverleners in oncologische netwerken is dat anno 2018 zeer frustrerend en eigenlijk ook onbegrijpelijk. Privé kunnen ze in een split second een filmpje delen met vrienden aan de andere kant van de wereld, maar diagnostische beelden worden op een cd-tje gebrand en gaan in een envelop met de slakkenpost naar een collega op nog geen honderd kilometer afstand.
Op de Weekonnect waren veel afgezanten aanwezig van partijen die hier een rol in te vervullen hebben, van het ministerie van VWS tot ICT-leveranciers en van Nictiz tot beheerders van netwerken. Men lijkt het eens over de noodzaak om gezamenlijk door te pakken en te komen tot een landelijk netwerk zodat ieder ziekenhuis in Nederland probleemloos met ieder ander ziekenhuis gegevens kan uitwisselen. Er is ter plekke afgesproken om op korte termijn te komen met een gezamenlijk plan van aanpak.
Naast de technische kant van netwerkzorg presenteerde Naar regionale oncologienetwerken op de Weekonnect ook een project waarin het draait om die andere kant: zorg die past bij de wensen en voorkeuren van de patiënt. In dit geval in de palliatieve fase, als de medisch-technische kant vanzelf al naar de achtergrond verschuift. Goed en structureel vastleggen van relevante patiëntgerelateerde informatie in het zorgplan is daar een belangrijke basis voor. De overeenkomst met de andere voorbeelden is makkelijk te zien: ook hier is een gestandaardiseerde aanpak en optimale uitwisseling tussen zorgverleners van het grootste belang.
Meer informatie over de verschillende projecten: Floor van Nuenen, f.m.van.nuenen@umcg.nl