Je gekozen filters:
Wis alle filters
Heleen Hoogvliet def

"Digitale gegevensuitwisseling bereik je alleen samen"

08-03-2022
Heleen Hoogvliet is informatiearchitect en adviseur transmurale gegevensuitwisseling bij het LUMC. Samenwerken, over de muren van het eigen ziekenhuis heen, is volgens haar de enige manier om tot gegevensuitwisseling te komen. Ze is sinds kort onze nieuwe ambassadeur Digitale uitwisseling voor de regio West-Nederland.

Toen Heleen Hoogvliet drie jaar geleden deel ging uitmaken van het pas opgerichte team transmurale gegevensuitwisseling in het LUMC, dacht ze: en nu gaan we eens even flink versnellen met die gegevensuitwisseling! Maar dat viel toch een beetje tegen: “Het is zo ontzettend complex, je kúnt niet anders dan stapje voor stapje zetten. Dat zie ik nu ik dagelijks middenin deze materie zit.” Er is voornamelijk veel onderlinge afstemming nodig tussen partijen. Niet alleen qua techniek, maar ook wat betreft werkprocessen en beleid. “Dat is echt een uitdaging, want iedereen met wie je om tafel zit, bekijkt de dingen vanuit zijn perspectief. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen manier van werken en zijn eigen cultuur. Als het gaat om gegevensuitwisseling, dan móet je met elkaar aan de slag. Het is dus essentieel dat je op één lijn zit.”

Ambassadeursoverleg
En dus heeft Hoogvliet regelmatig overleg met haar IT-collega’s uit andere ziekenhuizen in de regio om op één lijn te komen en samen dingen voor elkaar te krijgen, zoals de verdere uitrol van XDS. Tijdens het vierwekelijkse, landelijke ambassadeursoverleg bespreekt ze met de andere ambassadeurs Digitale uitwisseling waar ze tegenaan loopt en denkt ze mee over oplossingen voor ingebrachte vraagstukken. “Ik vind het bijzonder belangrijk dat we niet overal het wiel opnieuw uitvinden, maar dat we onze ervaringen en kennis delen”, zegt Hoogvliet. “Dat kan alleen maar als je met elkaar in gesprek gaat. Het ambassadeursoverleg is heel open en constructief. Dat maakt het heel laagdrempelig om elkaar ook buiten dat overleg te benaderen. Je kent elkaar, je weet van elkaar waar je mee bezig bent, je haalt zoveel uit de ervaringen van andere mensen. Zowel over de aanpak als over de mogelijke oplossingen die je kunt inzetten.”

 

Mdo-portaal
Een van de dingen waar Hoogvliet momenteel mee bezig is, zijn de voorbereidingen voor een pilot met een regionaal mdo-portaal in samenwerking met de NetwerkTumorGroep Gynaecologie en het Regionaal Oncologienetwerk (RO) West. “Het is heel fijn dat we kunnen voortborduren op de kennis en ervaringen die eerder al zijn opgedaan in diverse Citrienprojecten met mdo-portalen”, zegt ze. “De regio Midden-Nederland werkt met het platform Vitaly van Parsek, Noordoost-Nederland is in zee gegaan met Workflower van leverancier Amaron en Noord-Holland/Flevoland kijkt samen met leverancier Roche Diagnostics naar mogelijke oplossingen. Wij hebben de bevindingen uit deze projecten als basis genomen voor het opstellen van onze functionele wensen voor een mdo-portaal. We staan op het punt om demo’s te organiseren met deze drie leveranciers. Dat doen we uiteraard samen met eindgebruikers en IT’ers uit de regio.”  

De ontwikkelingen rondom digitale gegevensuitwisseling gaan dan misschien minder snel dan ze zou willen, maar de stappen worden wel in de goede richting gezet: “Ik zie dat mensen steeds meer hun blik naar buiten hebben gericht, over de muren van hun eigen ziekenhuis heen”, zegt Hoogvliet. “Ze zoeken actief de samenwerking en zijn bereid om elkaar te helpen. Ik heb nog nooit iemand benaderd die informatie voor zichzelf wilde houden. De welwillendheid om kennis en lessons learned te delen, is groot. Dat is ook de enige manier om gegevensuitwisseling samen verder te brengen.”

 

Kijktip: Verdiepingssessie mdo-portalen
Vorig jaar hielden we een Verdiepingssessie over mdo-portalen. Het plenaire deel van de Verdiepingssessie kun je op onze website terugkijken. Ook de presentaties kun je daar downloaden. Een Marktverkenning mdo-portalen staat op ons Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl