Je gekozen filters:
Wis alle filters
Beeldbellen

De waarde van beeldbellen

09-02-2021
Tijdens de coronapandemie wordt er veel ingezet op digitale communicatie tussen artsen en patiënten, onder meer met beeldbellen. Een gezamenlijke studie binnen de Citrienfondsprogramma's E-Health en Regionale oncologienetwerken gaat het effect hiervan nader onderzoeken.

Sinds de opkomst van corona is het gebruik van deze relatief nieuwe technologie in een stroomversnelling terecht gekomen. Op deze manier is het nu in veel situaties standaard dat patiënten kennis maken met hun arts, of op controle komen, via een videogesprek. Veel artsen en patiënten zijn tevreden over deze ontwikkeling. Echter zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij deze versnelde implementatie. 
Alhoewel videobellen nu voor velen het fysieke gesprek met de arts vervangt, is er in strikte zin geen bewijs dat een videogesprek minstens even goed is als een fysiek gesprek. Hierdoor zou het kunnen dat patiënten momenteel minder goede zorg krijgen dan normaal. Daarnaast kan het dat een videogesprek voor sommige patiënten wel een goede vervanging is van een fysiek gesprek, en voor sommige niet.

Om te onderzoeken of videobellen net zo goed is als een fysiek gesprek met een arts, en of er groepen van patiënten zijn die juist wel, of juist niet, geschikt zijn voor videobellen, gaan wij een ‘randomised controlled trial’ (RCT) uitvoeren. Deze studie zal focussen op de tevredenheid van de patiënt en de kwaliteit van de informatieoverdracht. In dit project VIDEOGO, kijken we specifiek naar het gesprek dat voorafgaat aan grote abdominale (in de ‘buikholte’) operaties.

Impact
Vooraanstaand verwachten wij dat dit project direct toepassing zal hebben op de patiëntenzorg gedurende de corona pandemie. Daarnaast verwachten wij dat dit onderzoek grote gevolgen zal hebben wanneer de pandemie voorbij is. Dit project kan aanleiding geven tot de algemene implementatie, of verwerping, van videobellen als een vervanger voor het fysieke gesprek in de standaard zorglevering.

Meer weten? 
VIDEOGO maakt als partnerproject deel uit van twee Citrienfondsprogramma’s, namelijk Regionale oncologienetwerken en E-Health. Door deze samenwerking bundelen beide Citrienfondsprogramma's hun krachten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Boris Janssen via b.v.janssen@amsterdamumc.nl

Bekijk ook de mini-docu!
In deze video wordt het project toegelicht, met onder meer prof. dr. Marlies Schijven en prof. dr. Marc Besselink van Amsterdam UMC. Bekijk het filmpje hier.