In de kijker: Gesprekshulp OPTool
De OPTool is een analoge kaart met vier schalen die elk een behandeldoel weergeven: levensverlenging, onafhankelijkheid bewaren, verminderen of wegnemen van pijn en verminderen of wegnemen van andere symptomen. Door een positie op de schaal te kiezen drukt de patiënt zijn waardering uit voor het betreffende doel en brengt een rangorde aan in de doelen.
Iedere zorgverlener kan de tool gebruiken voor verschillende patiëntengroepen en in verschillende gesprekssituaties. Verplegingswetenschapper Hanneke van der Wal-Huisman en internist-ouderengeneeskunde Suzanne Festen weten alles over het gebruik van de OPTool. Zij zijn overtuigd van de grote toegevoegde waarde van dit instrument. Ook kunnen ze veel vertellen over praktische vragen zoals: wat zijn geschikte gespreksmomenten in het zorgpad van de patiënt? Op welke manier voer je OPTool gesprekken? Hoe rapporteer je uitkomsten in patiëntendossier en in het mdo? Festen en Van der Wal delen graag hun kennis en ervaring. Neem hiervoor contact op via s.festen@umcg.nl.
Kennis uitwisselen met OncoZON
In het kader van kennis en ervaring uitwisselen met andere regio's werd eind 2021 een online sessie over dit onderwerp georganiseerd. Van der Wal en Festen gaven inzicht in de structuur van de OPTool gesprekken en beantwoordden de vragen. In de meeting waren namens de regio Zuidoost-Nederland Annemiek Vanhouwe-Hermans, Ellen van den Hove-Waber en Els Bremer (casemanagers hoofd-hals oncologie MUMC), Trudy van der Weijden (hoogleraar implementatie van richtlijnen School CAPHRI Universiteit Maastricht) en Romy Richter (onderzoeker gezondheidswetenschappen School CAPHRI Universiteit Maastricht) aanwezig. Deze laatste twee werken samen met projectleider Art Vreugdenhil (internist-oncoloog Máxima Oncologisch Centrum) in de regio OncoZON aan de implementatie van het OPTool-gesprek door co-creatie van strategieën met de verpleegkundigen en patiënt om de OPTool goed toe te passen in de praktijk.
Lees hier het artikel van Suzanne Festen over de voordelen van een passend behandelplan in de praktijk.