Je gekozen filters:
Wis alle filters
IHE

“Complexe data moeten gedeeld kunnen worden”

17-04-2018
Samenwerken. Dit thema stond centraal in de presentatie van prof. dr. Geert Kazemier (VUmc) tijdens het Integrating the Healthcare Enterprise (IHE) symposium op 17 april in Den Haag.
Centralisatie gezondheidszorg

Door de centralisatie van de gezondheidzorg wordt slechts op een aantal plekken (zeer) specialistische zorg geleverd, dit heeft als gevolg dat er meer en meer wordt doorverwezen. “Het gecentraliseerd aanbieden van zorg is op zichzelf een goede ontwikkeling, maar heeft als consequentie dat complexe data gedeeld moeten kunnen worden”, zegt prof. dr. Kazemier. “Wij hebben in samenwerking met verschillende partners gekeken naar een goede en technisch haalbare manier om die gegevens tussen ziekenhuizen in de regio te kunnen uitwisselen."

Uitdagingen het hoofd bieden

"Binnen het Citrienfonds wordt in het programma ‘Naar Regionale Oncologienetwerken’ onderzocht hoe we binnen de regio de verschillende uitdagingen die bij het (digitaal) delen van patiëntgegevens op ons pad komen het hoofd kunnen bieden. Dan heb ik het niet alleen over het technische aspect of de financiering van systemen, maar ook over onderwerpen zoals privacy, een onderwerp dat vandaag de dag veel in de belangstelling staat.” Tijdens zijn presentatie benadrukte prof. dr. Kazemier dat inmiddels in verschillende regio’s de infrastructuur voor gegevensuitwisseling gereed is en dat we op basis van de geleerde lessen in de komende jaren voor oncologische zorg toewerken naar een landelijk dekkend netwerk."