Overslaan en naar de inhoud gaan
Top menu
Contact
Over ons
Agenda
Zoeken
SVDS: User Menu
Login
Menu
Main navigation
Regio's
West-Nederland
Zuidwest-Nederland
Zuidoost-Nederland
Midden-Nederland
Noord-Holland/Flevoland
Oost-Nederland
Noordoost-Nederland
Thema's
Oncologienetwerken
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Digitale uitwisseling
Waardegedreven financiering
Projecten
Verdiepingssessies
Kennisbank
Nieuws
Nieuwsberichten
Nieuwsbrieven
Over ons
Stakeholders
Contact
Login
Het laatste nieuws
Filter
Thema
Oncologienetwerken
Waardegedreven financiering
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Digitale uitwisseling
Extra
Algemeen nieuws
Verdiepend nieuws
Je gekozen filters:
Wis alle filters
Oncologienetwerken
Nieuw platform ziet het licht: Oncologienetwerken Nederland
De regionale oncologienetwerken in Nederland hebben een gezamenlijk landelijk platform opgericht. Onder de noemer Oncologienetwerken Nederland werken ze aan nog betere oncologische netwerkzorg voor iedere patiënt met kanker. Hun motto: ‘samen leren en verbeteren’.
Lees meer
Oncologienetwerken
Verder langs andere wegen
Het programma Naar regionale oncologienetwerken is afgerond. We sluiten af met mooie resultaten én met veelbelovende lijnen naar de toekomst. “Oncologische netwerkzorg is vanzelfsprekend geworden. In alle regio’s zijn nu brede oncologienetwerken, mede doordat wij er hard aan hebben getrokken om die ontwikkeling te versnellen en te versterken”, zegt programmaleider Hans Nijman.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Actuele XDS-kaart op Kennisplatform
Welke ziekenhuizen hebben een XDS-koppeling? Welke XDS-verbindingen liggen er in en tussen de regio’s? Een kaart met de huidige stand van zaken vind je op het Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg.
Lees meer
Oncologienetwerken
OncoNext: de volgende stap in databeschikbaarheid
Betere oncologische zorg voor alle patiënten met kanker door eenduidige, gestructureerde registratie van gegevens en het beschikbaar maken daarvan. Dat is de missie van het programma OncoNext waar KWF kortgeleden een flinke subsidie aan toekende. In de kwartiermakersfase van een jaar gaat OncoNext alle nodige partijen verbinden, een landelijk implementatieplan opstellen en de financiering van dat vervolg regelen.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Eindrapportage thema Gegevenssets oncologie
Onder leiding van themamanager Eefje van Kessel heeft de werkgroep Gegevenssets oncologie haar eindrapportage opgeleverd met daarin een overzicht van de projectresultaten.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Sprint naar betere digitale uitwisseling
Zuidwest-Nederland geeft de digitale uitwisseling tussen ziekenhuizen een flinke boost onder de noemer WeConnect. Tien ziekenhuizen en een revalidatiecentrum verbeteren de onderlinge uitwisseling en beschikbaarheid van patiëntgegevens om zo te komen tot betere en efficiëntere patiëntenzorg.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Groeimodel Gegevensset in de schijnwerper
Tijdens het congres Architectuur in de Zorg mochten Lana, Michael, Lonneke, Eefje en Floor nog eenmaal shinen met het groeimodel als hulpmiddel om te komen tot duurzame gegevensset implementaties.
Lees meer
Passend behandelplan
Video over resultaten Oncomid
Met gepaste trots presenteert oncologienetwerk Oncomid de video 'Oncomid en het Citrienfondsprogramma 'Naar regionale oncologienetwerken'. In deze korte film nemen verschillende zorgprofessionals je in vogelvlucht mee langs een aantal highlights uit programma.
Lees meer
Oncologienetwerken
KWF-subsidie voor verbeterde toegang tot duidelijke patiëntgegevens
De landelijke samenwerking OncoNext, geleid door Amsterdam UMC, krijgt bijna 6 ton van KWF Kankerbestrijding om de kwaliteit van de oncologische zorg te verbeteren. OncoNext bouwt voort op de kennis en ervaring die is opgedaan in zowel ons programma als dat van Registratie aan de bron.
Lees meer
Digitale uitwisseling
‘We blijven inzetten op landelijke gegevensuitwisseling’
Geslaagde good practices, mooie producten en heel veel kennis en expertise: twee ambassadeurs Digitale uitwisseling van ons programma kijken terug en blikken vooruit: hoe moet het verder met digitale gegevensuitwisseling in de zorg?
Lees meer
Waardegedreven financiering
‘Huidige bekostiging werkt niet goed voor netwerkzorg’
De bekostiging van waardegedreven netwerkzorg is een complex vraagstuk, zo is de afgelopen Citrienperiode wel gebleken. “Onze huidige wijze van bekostigen staat netwerkzorg in de weg”, zegt Ineke Middelveldt, themamanager Waardegedreven financiering. “De bekostiging is nog te veel gebaseerd op historische budgetten, is binnen instellingen en in het stelsel gefragmenteerd en volgt niet de patient journey.”
Lees meer
Digitale uitwisseling
Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg groeit door
Er wordt hard gewerkt aan het vullen en verder in beweging brengen van het Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg. Het doel: zó veel inhoud en interactie genereren dat de sneeuwbal vanzelf gaat rollen - en groeien. De teller van het aantal leden staat nu op 280. Dat is al een substantieel deel van de community.
Lees meer
Oncologienetwerken
Veel belangstelling voor congres Kanker & Leven
Op het congres Kanker & Leven op 12 mei jl. van de Taskforce Cancer Survivorship Care stond de vraag centraal hoe we de zorg voor de gevolgen van kanker in oncologiezorgnetwerken, informele zorg en medisch technische zorg vanuit het ziekenhuis met elkaar kunnen verbinden. Namens OncoNoVo+ en ons programma droeg Eefje van Kessel bij aan dit congres.
Lees meer
Passend behandelplan
'Elke regio koos z’n eigen route'
Het beschikbaar stellen van een passend behandelplan voor tenminste één tumortype in iedere regio, dat was het ambitieuze plan van de werkgroep Passend behandelplan onder leiding van themamanager Fabrizia Ketelaars. “Elke regio koos z’n eigen route om dit te realiseren.”
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Kijk de Verdiepingssessie terug over het Groeimodel Gegevenssets
Wanneer is een gegevensset klaar om landelijk geïmplementeerd te worden? Eefje van Kessel, Lonneke Vermeulen, Michael van der Zel en Floor van Nuenen belichtten in de Verdiepingssessie van 9 mei jl. het Groeimodel Gegevenssets.
Lees meer
Waardegedreven financiering
In the spotlight: meetmodel bij Multiple Myeloom
Binnen het thema Waardegedreven financiering zijn vier meetmodellen ontwikkeld om de kwaliteit en kosten van waardegedreven zorg in kaart te brengen. Christine Bennink, projectleider en onderzoeker van het Erasmus MC, ontwikkelde het meetmodel bij Multiple Myeloom.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Online conferentie Waardegedreven financiering terugkijken
Het thema Waardegedreven financiering organiseerde 30 maart jl. een afsluitende online conferentie over hoe het is gesteld met de financiering van zorg in netwerken. Qruxx schreef er een mooi artikel over en je kunt de sessie per presentatie of in z'n geheel nog eens terugkijken.
Lees meer
Waardegedreven financiering
'Goede zorg heeft goede data nodig’
Wij ontwikkelden de afgelopen jaren een bruikbaar meetmodel voor uitkomsten en kosten voor multipel myeloom. Heel belangrijk voor patiënten met deze hematologische vorm van kanker, want bij de behandeling komen vaak nieuwe geneesmiddelen kijken en het meetmodel helpt om boven tafel te krijgen wat werkt bij wie.
Lees meer
Oncologienetwerken
Nieuw oncologienetwerk: OncoNoVo+
En we noemen hem: OncoNoVo+! Het oncologienetwerk van alle dertien ziekenhuizen in de regio Noord-Holland/Flevoland werkt voortaan samen onder deze vlag. De nieuwe naam, mét logo, werd half maart informeel gelanceerd op een levendige netwerkbijeenkomst.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Digitale uitwisseling: bruggen slaan
‘Je moet soms gewoon dingen gaan doen, wetende dat het nog niet perfect werkt.’ Laurens de Groot is themamanager Digitale uitwisseling in ons programma en teamleider Beeld & Zorg in het Radboudumc. Wat is zijn missie als het gaat om digitale uitwisseling? Wat hebben we bereikt en hoe moet het verder?
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Eefje van Kessel: 'Nu komt het aan op implementatie'
Het was een pittige opdracht, maar wel één die goed geslaagd is. Binnen het thema Gegevenssets oncologie is snoeihard gewerkt aan goede, gedegen gegevenssets. “De sets maken de zorg beter, efficiënter en doelmatiger. Nu komt het aan op implementatie.”
Lees meer
Waardegedreven financiering
Valse hoop én hoge zorgkosten voorkomen
Drie-en-een-halve ton kost het, in euro’s, per patiënt: de behandeling van lymfklierkanker met CAR-T-cellen. Als het werkt, ben je genezen. Maar dat gebeurt niet altijd. Dus doen dokters er alles aan om vooraf kansrijke patiënten te identificeren en dat lukt steeds beter. Nu nog boter bij de vis voor deze inspanningen.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Patiënttoestemming: hoe regel je die?
Via de online toestemmingsvoorziening Mitz bepalen alle Nederlanders straks zelf wie hun medische gegevens mogen inzien. Dat scheelt zorgaanbieders een hoop gedoe en geeft patiënten meer eigen regie, is het idee. Wat is jouw mening hierover? Praat met ons mee op Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg.
Lees meer
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
'Wat vindt iemand echt belangrijk?'
Als zorgprofessionals weten wat iemand echt belangrijk vindt, dan kunnen zij de zorg beter op deze patiënt afstemmen ‘Speelt iemand graag viool, dan moet je hem geen chemo geven waardoor hij de snaren niet meer voelt. Want dan ontneem je hem zijn leven. Dát is wat we bedoelen met gepersonaliseerde zorg.’
Lees meer
Digitale uitwisseling
‘We moeten toe naar een hybride oplossing voor gegevensuitwisseling’
In alle regio’s wordt hard gewerkt aan oplossingen om digitale gegevensuitwisseling voor elkaar te krijgen. Toch verloopt het landelijk uitwisselen van patiëntinformatie minder voorspoedig dan gehoopt. ‘We moeten toe naar een hybride oplossing waarbij we verschillende manieren van gegevensuitwisseling met elkaar integreren.’
Lees meer
Passend behandelplan
Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden
Patiënten met blaaskanker in de regio Zuidwest-Nederland krijgen tegenwoordig veel betere voorlichting over hun aandoening en de behandeling. Visuele middelen vervangen de oude ellenlange geschreven uitleg. Bijvoorbeeld in de vorm van plaatjes, de zogenaamde keuzekaarten, en een video ter voorbereiding op de operatie. ‘Wat gaat er met je gebeuren, wat zijn de behandelopties, hoe ziet een stoma er in je lijf uit?’
Lees meer
Waardegedreven financiering
De juiste expertise voor iedere patiënt met sarcoom
Sarcoom van de weke delen is een zeldzame vorm van kanker waarvoor in ons land zes expertisecentra zijn aangewezen. De richtlijn is dat elke patiënt door zo’n expertisecentrum wordt besproken, maar dat gebeurt nog lang niet altijd. Erasmus MC, expertisecentrum in de regio Zuidwest-Nederland, wil dit samen met de ziekenhuizen in de regio graag verbeteren. Eenvoudig is dat niet: de financiële prikkels werken de verkeerde kant op.
Lees meer
Passend behandelplan
Model Passend behandelplan - van theorie naar praktijk
Hoe maken we het model Passend behandelplan concreet in de praktijk? Met dit project slaan we de brug tussen theorie en praktijk!
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Groeimodel legt gegevenssets langs de meetlat
Wanneer is een gegevensset klaar om landelijk geïmplementeerd te worden? Het Groeimodel gegevensset laat zien welke stappen je moet zetten om tot een volwassen gegevensset te komen en deze vervolgens door te ontwikkelen tot een informatiestandaard.
Lees meer
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Mini-docu over de Gegevensset Passende Zorg
Met één druk op de knop beschikken over contextuele informatie van de patiënt, dat is waar we naartoe willen. Essentieel als ondersteuning van zorgverleners en patiënten, met als resultaat passender behandeling en zorg.
Lees meer
Oncologienetwerken
Nieuwe website voor patiënten, huisartsen en specialisten in regio West
Regionaal Oncologienetwerk West heeft een vernieuwde website. En dat is goed nieuws voor patiënten, huisartsen en specialisten uit de regio Haaglanden, Delft, Leiden, Zoetermeer, Alphen a/d Rijn en Gouda. De site maakt het mogelijk om gemakkelijk informatie en kennis te delen, ook tussen specialisten onderling van de aangesloten ziekenhuizen
Lees meer
Digitale uitwisseling
Welk mdo-platform wordt het?
Het mdo-platform is een extern platform waar gegevens gedeeld worden die afkomstig zijn uit verschillende epd’s. Voor een goed en veilig ziekenhuisoverstijgend multidisciplinair overleg is zo’n digitaal platform onmisbaar. Vier regio’s doen al geruime tijd ervaring op met mdo-platforms van verschillende leveranciers. Wat zijn de ontwikkelingen en bevindingen? Een rondje door Nederland.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Gegevensset MDO: de basisset voor elk mdo
Een set generieke gegevens die je altijd nodig hebt voor een regionaal multidisciplinair overleg (mdo): dat is de Gegevensset MDO. Ziekenhuizen kunnen deze landelijke basisset in hun eigen epd inbouwen. Voor de verschillende mdo’s kunnen ze die aanvullen met de relevante tumorspecifieke informatie.
Lees meer
Oncologienetwerken
Hans Nijman nieuwe kwartiermaker netwerk- en expertzorg kanker
De juiste man op de juiste plaats! Hans Nijman is de nieuwe kwartiermaker netwerk- en expertzorg kanker bij het Zorginstituut Nederland.
Lees meer
Passend behandelplan
Betere borstkankerzorg dankzij ‘bijwerkingen app’
De regio Zuidwest-Nederland ontwikkelde samen met IKNL een app waarin patiënten met uitgezaaide borstkanker hun bijwerkingen kunnen invullen. Het levert betere zorg op, voor en door de patiënt.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Succesfactoren voor een online mdo
Gelijkwaardigheid van deelnemers, sterk voorzitterschap en een duidelijke rolverdeling: het zijn enkele noodzakelijke ingrediënten voor een geslaagd online multidisciplinair overleg (mdo). Amsterdam UMC onderzocht naast de technische ook de ándere succesfactoren voor een online mdo.
Lees meer
Oncologienetwerken
Vijf vragen aan stuurgroeplid Michel Wouters
Michel Wouters (AvL, LUMC en DICA) is hoogleraar kwaliteit van de oncologische zorg en stuurgroeplid van ons programma Naar Regionale oncologienetwerken. Hij zet zich onder meer in voor het bevorderen van gestructureerde verslaglegging. “Met data uit de dagelijkse praktijk moeten we de zorg uitdagen om iedere keer weer iets beter te worden.”
Lees meer
Oncologienetwerken
Geslaagd Citrienfonds Impactfestival
Met een feestelijke middag vol mooie resultaten vierde het Citrienfonds op 13 oktober 2022 zijn 8-jarig bestaan.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Uitwisseling met pgo’s: jouw ervaring is goud waard!
Werk jij aan de gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en de patiënt via diens persoonlijke gezondheidsomgeving oftewel pgo? Dan is jouw ervaring goud waard. Deel je kennis en je oplossingen op digitaleuitwisseling.nl met collega’s uit het hele land! Je kunt andersom daar ook je vragen of praktische problemen voorleggen.
Lees meer
Oncologienetwerken
De meerwaarde van een oncologienetwerk
Annemieke Thijssen is MDL-arts met aandachtsgebied oncologie en voorzitter van de oncologiecommissie in het Albert Schweitzerziekenhuis. Daarnaast is ze voorzitter van Concord, een van de beide oncologienetwerken in de regio Zuidwest-Nederland. Concord bestaat uit acht regionale ziekenhuizen met het Erasmus MC als academische partner. Een gesprek over de rol van dit oncologienetwerk voor de kankerzorg in de regio.
Lees meer
Passend behandelplan
Naar brede regionale zorgnetwerken voor iedere patiënt met kanker
De regio Midden-Nederland (Oncomid) heeft een transmuraal expertteam ontwikkeld. Op de agenda van dit overlegorgaan staan best practices uit de oncologische netwerkzorg die ook de eerstelijn omvatten. Het doel is om deze voorbeelden regionaal verder te brengen zodat het volledige zorgnetwerk structureel onderdeel wordt van passende zorg.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Data Delen Midden-Nederland wérkt
Zes ziekenhuizen in Midden-Nederland ontwikkelden samen met een aantal partijen een regionale IT-infrastructuur. Onder de noemer Data Delen Midden-Nederland kunnen ziekenhuizen nu snel en veilig patiëntgegevens uitwisselen voor het multidisciplinair overleg. Andere oncologienetwerken kunnen aansluiten op deze infrastructuur en die aanpassen aan hun eigen situatie.
Lees meer
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Gegevensset Passende Zorg
Passende zorg vereist dat persoonsgebonden informatie meeweegt in de gezamenlijke besluitvorming van zorgverleners en patiënten. Deze informatie moet systematisch worden vastgelegd zodat zij altijd en overal beschikbaar is en daadwerkelijk kan worden (her)gebruikt. Wij ontwikkelen daartoe momenteel de gestandaardiseerde Gegevensset Passende Zorg (GPZ). Ook werken we er hard aan om te zorgen dat de gegevens gestructureerd in de epd’s kunnen worden geregistreerd.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Doorpakken met digitaleuitwisseling.nl!
Kennis delen over gegevensuitwisseling, elkaar inspireren en concrete handvatten bieden: het Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl is daar de aangewezen plek voor. Steeds meer mensen weten het platform te vinden: ‘Nu is het tijd om door te pakken en gegevensuitwisseling in de zorg gezamenlijk verder te brengen.’
Lees meer
Waardegedreven financiering
De winst van netwerkzorg verzilveren
Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) stuurt aan op een transformatie van het zorglandschap om patiënten meer passende zorg te bieden. Themamanager Waardegedreven financiering Ineke Middelveldt is er blij mee. Want bij die focus hoort structurele aandacht voor waardegedreven zorg, met transparantie over data, leren van elkaar en samen systematisch de kwaliteit én doelmatigheid verhogen. Precies waar het in haar thema over gaat.
Lees meer
Oncologienetwerken
Niet langer wachten met preventie
De sterfte aan kanker is verontrustend hoog in Nederland, vergeleken met andere hoge-inkomenslanden. Een intensiever en efficiënter preventiebeleid is dringend nodig, waarschuwen Valery Lemmens (IKNL), Marcel Verheij (FMS/ SONCOS), Hans Nijman (Citrienfonds) en Thijs Merkx (IKNL) in een gezamenlijk betoog in Medisch Contact
Lees meer
Oncologienetwerken
Podcast over oncologische netwerkzorg
Internist-oncoloog Koos van der Hoeven voelt programmaleider Hans Nijman en stuurgroeplid Haiko Bloemendal aan de tand over de status van oncologische netwerkzorg in Nederland.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Wat vind jij van digitaleuitwisseling.nl?
Hoe ervaren gebruikers het Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl? Wat waarderen ze en wat kan beter? Met de antwoorden op die vragen hopen we nog beter aan te sluiten op de wensen en behoeften van de community.
Lees meer
Passend behandelplan
Warme overdracht geeft rust
Als het goed is, merkt de patiënt er niets van dat hij of zij in een netwerk wordt behandeld. Netwerkzorg moet samenhangende, naadloze zorg zijn. Oncologienetwerken zetten daarom in op regionaal casemanagement. Heel concreet, bijvoorbeeld met uniforme patiënteninformatie en met ‘warme overdracht’ van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis. Regionaal Oncologienetwerk West ontwikkelde een good practice.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Handleiding voor TNM-zib
Zorgprofessionals gebruiken de TNM-classificatie om een goed beeld te krijgen van de tumor en het stadium van de kanker bij een patiënt. Wij ontwikkelden eerder een zorginformatiebouwsteen, zib, om deze informatie gestandaardiseerd te kunnen vastleggen in het elektronisch patiëntendossier (epd). Maar hoe gebruik je die TNM-zib en waar moet je op letten bij de implementatie? Er is nu een handleiding met tips, uitleg en voorbeelden van de toepassing voor twee verschillende patient journeys.
Lees meer
Passend behandelplan
Met PROMs naar passende zorg
Negen ziekenhuizen in de regio Zuidwest-Nederland gebruiken PROMs in de spreekkamer bij het gesprek met patiënten met borstkanker. Femmy Meenhorst stond aan de wieg van dit succesvolle Citrienproject. “De PROMs kunnen helpen om te komen tot een passend nazorgplan en ze maken samen beslissen over nazorg makkelijker.”
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Gegevensset pancreas voor alle regio’s beschikbaar
De gegevensset pancreas is klaar! Onze proeftuin in de regio Noord-Holland/Flevoland levert een standaard gegevensset op die ten grondslag ligt aan een aantal uniforme standaardverslagen. Dit alles is vrij ter beschikking van andere regio’s, netwerken en ziekenhuizen.
Lees meer
Oncologienetwerken
Taskforce Oncologie: oncologische zorg = netwerkzorg
Veel partijen dragen bij aan goede oncologische zorg in Nederland. De belangrijkste koepels vormen samen de Taskforce Oncologie, het forum dat zich inzet voor trefzekere oncologische zorg voor iedere patiënt met kanker. De Tasforce ziet oncologienetwerken als dé voorwaarde daarvoor.
Lees meer
Oncologienetwerken
Interview Hans Nijman in Zorgvisie
Volgens programmaleider Hans Nijman is het hoog tijd om de netwerkvorming te versnellen en te versterken. Dit zegt hij in een recent interview in Zorgvisie.
Lees meer
Oncologienetwerken
Prestigieus keurmerk voor kankerinstituten MUMC+ en UMCG
De kankerinstituten van het UMCG en van het MUMC+ ontvingen vorige week beide de OECI-accreditatie als Comprehensive Cancer Centre. Ze kregen het prestigieuze keurmerk tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese vereniging van oncologienetwerken in Valencia.
Lees meer
Oncologienetwerken
Voorwaarden voor trefzekere netwerkzorg
Wat hebben we nodig voor trefzekere oncologische zorg in netwerken? Eenheid van taal natuurlijk, met heldere afspraken over wat we minimaal vastleggen in het epd. Bekostiging die uitgaat van samenwerking in plaats van onderlinge strijd om de omzet in het netwerk. En misschien wel de belangrijkste: een werkende infrastructuur voor het goed en veilig uitwisselen van zorginformatie over de muren heen.
Lees meer
Passend behandelplan
Tandje bijzetten!
Het programma Naar regionale oncologienetwerken is ver gekomen de afgelopen jaren! Verder dan we hadden durven hopen. Tegelijkertijd is er nog veel werk te verzetten. ‘De komende tijd zullen we een extra tandje bijzetten om nog meer impact te maken en om onze resultaten te verankeren’, aldus programmaleider Hans Nijman.
Lees meer
Digitale uitwisseling
"Je moet van elkaar leren"
Digitaal zorginformatie uitwisselen vergt meer dan ICT; een glanzende infrastructuur en state-of-the-art techniek zijn niet genoeg. Zorgverleners, ICT en leveranciers moeten samenwerken om digitale uitwisseling van de grond krijgen. Dat betekent luisteren en van elkaar leren: waar lopen zorgverleners tegenaan in het epd? Wat is nodig om dit op te lossen? En hoe gaan we dat doen? "Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: digitale gegevensuitwisseling voor elkaar krijgen."
Lees meer
Passend behandelplan
Betere zorg door echelonnering mdo
Hoe bepaal je welke patiënt in welk multidisciplinair overleg moet worden besproken? Daarvoor heb je heldere criteria en goede afspraken nodig. Het EMBRAZE Kankernetwerk maakte een plan van aanpak om patiënten met blaaskanker in te delen in het voor hen best passende echelon.
Lees meer
Passend behandelplan
Nieuwe toolkit voor Samen Beslissen
Samen Beslissen staat weer volop in de schijnwerpers. Op tv, radio en social media worden patiënten én zorgverleners middels een nieuwe campagne aangespoord vaker samen te beslissen.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Grip op data verbetert de zorg
Betere zorg voor patiënten met een hersentumor door grip op je data. De standaard Gegevensset Glioom die dit mogelijk maakt, is ontwikkeld in een proeftuin van ons thema Gegevenssets oncologie.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Leren van elkaar op digitaleuitwisseling.nl
Steeds meer mensen weten het Kennisplatform digitaleuitwisseling.nl te vinden en delen daar hun vragen en ervaringen op het gebied van digitale gegevensuitwisseling. ‘Door in gesprek te gaan met elkaar ontwikkelen we gezamenlijk kennis en kunde’, zeggen platformleden van het eerste uur Seraya de Vries en William Goossen.
Lees meer
Oncologienetwerken
Oncologienetwerken in beeld
Samen met IKNL, NFK en FMS/SONCOS presenteerden we eind april een diepgaand rapport over de stand van de oncologische netwerkzorg in Nederland. De Taskforce Oncologie mocht het aanbieden aan minister Kuipers van VWS tijdens het jaarlijkse SONCOS-congres, dat deze keer helemaal aan oncologische netwerkzorg gewijd was. Ineke Middelveldt, themamanager Waardegedreven financiering, initiatiefnemer en een van de hoofdauteurs, over de aanleiding en de belangrijkste bevindingen. In volgende nieuwsberichten zullen we nader ingaan op de ingewikkelde bekostigingsproblematiek die speelt rond netwerkzorg en op andere zaken die uit het rapport naar voren komen.
Lees meer
Oncologienetwerken
Minister Kuipers onderstreept belang van samenwerking in de oncologie
Minister Ernst Kuipers van VWS ontving op 22 april jl. het rapport ‘Oncologienetwerken in beeld’, dat is geschreven in opdracht van de Taskforce Oncologie. ‘We eindigen nu in de middenmoot, terwijl de top 3 in Europa haalbaar is’, aldus de minister.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Leidraad Gegevensset Oncologie Algemeen
Binnen het thema Gegevenssets oncologie is een leidraad gemaakt voor de Gegevensset Oncologie Algemeen (GOA). Het document is behulpzaam voor zowel medische zorgprofessionals als klinisch informatici. “Iedereen die bezig is met gegevenssets kan er z’n voordeel mee doen”, aldus Eefje van Kessel, themamanager Gegevenssets oncologie.
Lees meer
Digitale uitwisseling
"Regio’s moeten samen werken aan landelijke gegevensuitwisseling"
Het Prinses Máxima Centrum en het UMC Utrecht kunnen sinds kort rechtstreeks via XDS patiënten verwijzen naar het UMC Groningen en over en weer relevante patiëntinformatie delen. Dit is gelukt door de XDS-netwerken waar deze ziekenhuizen deel van uitmaken aan elkaar te knopen. De koppeling met Amsterdam UMC staat inmiddels ook op stapel.
Lees meer
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Nieuwe Gegevensset Mensgebonden Informatie
Deze gegevensset kan ingezet worden bij behandelbesluitvorming om te komen tot een Passend behandelplan. Medisch technisch passend en passend bij de mens.
Lees meer
Passend behandelplan
Regionaal mdo slokdarm-maagtumoren Noordoost-Nederland van start
De regio Noordoost-Nederland kent drie gelijkwaardige subregio’s waar patiënten met slokdarm- of maagtumoren terecht kunnen voor chirurgische behandeling en chemoradiatie. Elk van de drie subregio's heeft een eigen mdo. Een deel van de patiënten wordt besproken in een gezamenlijk regionaal mdo. Voor de inrichting daarvan is onder meer gebruik gemaakt van onze Blauwdruk Optimaal MDO.
Lees meer
Oncologienetwerken
Ernst Kuipers ambassadeur van ons programma
"Oncologische zorg is complex en daarom zijn regionale samenwerkingsverbanden zo ontzettend belangrijk." Dit zijn de woorden van Ernst Kuipers, minister van VWS. Een betere ambassadeur voor ons programma hadden we ons niet kunnen niet wensen! Net als Arja Broenland (directeur NFK) en Han van Krieken (rector magnificus Radboud Universiteit) was hij bereid om op video te vertellen waarom hij ons programma zo waardevol vindt.
Lees meer
Passend behandelplan
Voortgang Passend behandelplan
De regio’s boeken goede voortgang bij het implementeren en integreren van het model Passend behandelplan. Dit pakken ze aan voor één of soms twee tumorsoorten. Het doel: iedere patiënt met die vorm van kanker een passend behandelplan bieden.
Lees meer
Oncologienetwerken
"Citrienfonds zet innovaties in beweging"
Iedereen mag zeker zijn van passende en betaalbare zorg: jong of oud, nu en in de toekomst. Regionale oncologienetwerken en de andere Citrienfondsprogramma’s reiken het nieuwe kabinet daarvoor belangrijke innovaties aan. De impact van het Citrienfonds wordt steeds duidelijker zichtbaar. Trefzekere oncologische zorg in regionale oncologienetwerken vanuit ons programma, maar ook betere zorg door betere zorginformatie, effectieve e-healthtoepassingen en het terugdringen van niet-gepaste zorg.
Lees meer
Passend behandelplan
Meer weten over de Onco-app? Schrijf je in!
De Onco-NH-app is een eigentijds hulpmiddel voor zorgverleners die bij een bepaald regionaal zorgpad betrokken zijn. Hoe kun je de app inzetten, welke ervaringen zijn er, maar bovenal ook: hoe kan een dergelijke app regionale samenwerking faciliteren? Maandag 14 maart organiseren we hier een online Verdiepingssessie over.
Lees meer
Digitale uitwisseling
"Digitale gegevensuitwisseling bereik je alleen samen"
Heleen Hoogvliet is informatiearchitect en adviseur transmurale gegevensuitwisseling bij het LUMC. Samenwerken, over de muren van het eigen ziekenhuis heen, is volgens haar de enige manier om tot gegevensuitwisseling te komen. Ze is sinds kort onze nieuwe ambassadeur Digitale uitwisseling voor de regio West-Nederland.
Lees meer
Passend behandelplan
PROMs in de spreekkamer
Projectleider Myrte Gorris en linking pin Martijn van Oijen (beide Amsterdam UMC) hebben hun project PROMs in de spreekkamer afgerond en gepubliceerd op onze website. Een waardevol document voor iedereen die met PROMs wil gaan werken.
Lees meer
Passend behandelplan
Betere zorg voor oudere patiënten
Suzanne Festen is internist ouderengeneeskunde (UMCG) en betrokken bij complexe behandelbesluiten en dilemma’s voor oudere patiënten. Voor haar promotie heeft ze onder meer het model Passend behandelplan onderzocht en haar conclusie is dat door het meenemen van de context en de voorkeuren en wensen van patiënten in het behandelplan, de zorg voor oudere kankerpatiënten aanzienlijk kan worden verbeterd.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Terugkijken: Verdiepingssessie uitwisselen BgZ/patiëntsamenvatting met XDS
Ziekenhuizen in de regio Noordoost-Nederland wisselen de patiëntsamenvatting uit via het platform XDS NN. Wat zijn hun ervaringen en wat kunnen andere regio’s daarvan leren? Daarover ging de goed bezochte Verdiepingssessie die we 14 december organiseerden.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Van gegevensset naar begrijpelijke taal voor patiënten
Kanker.nl is een samenwerking gestart met Nictiz en ons programma om medische terminologie in patiëntenportalen begrijpelijk te maken voor patiënten. In dat kader hebben themamanager Eefje van Kessel, stuurgroeplid Marc Besselink en verschillende projectleiders meegewerkt aan de totstandkoming van oncologische woordenboeken.
Lees meer
Passend behandelplan
In de kijker: Gesprekshulp OPTool
Het UMCG gebruikt sinds enige tijd de Outcome Prioritization Tool (OPTool). Dit is een gesprekshulp die inzicht geeft in de doelen en voorkeuren van de patiënt: belangrijke informatie waarmee patiënt en zorgverlener samen kunnen beslissen over een passend behandelplan.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Naar één mdo-platform voor alle oncologische mdo’s
Eén mdo-platform dat alle regionale oncologische multidisciplinaire overleggen ondersteunt én waar ook andere regio's hun voordeel mee kunnen doen: daar werkt de regio Noordoost-Nederland aan. Drie ziekenhuizen doen in een pilotproject ervaring op met zo’n gezamenlijk mdo-platform en onderzoeken wat er nodig is om straks snel op te kunnen schalen.
Lees meer
Passend behandelplan
Mini-docu over netwerkcasemanagement
In een deze drie minuten durende video wordt uitgelegd waarom we als programma inzetten op netwerkcasemanagement. Met medewerking van Tapasya Vreeken (LUMC), Ilona van der Loos (Vivent Thuiszorg), Marisa Geukes (JBZ en V&VN) en Babette Kuiper (Amsterdam UMC).
Lees meer
Digitale uitwisseling
Verdiepingssessie 14 december 2021: Uitwisselen BgZ/patiëntsamenvatting met XDS
Ziekenhuizen in de regio Noord-Nederland wisselen de patiëntsamenvatting uit via het platform XDS NN. Wat zijn hun ervaringen en wat kunnen andere regio’s daarvan leren? Daar gaan we in deze Verdiepingssessie op in.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Verrekenen binnen het netwerk is nog niet zo makkelijk
Het programma Regionale oncologienetwerken hield begin november een boeiende en drukbezochte online bijeenkomst over waardegedreven financiering. Er zaten allerlei belangrijke stakeholders in de virtuele zaal: van zorgverzekeraars, de NZa, IKNL en DICA tot betrokkenen bij de pilots en wetenschappers. Het voorbeeld van het Borstkankercentrum in Nijmegen, waar twee ziekenhuizen hun inspanningen binnen een gezamenlijk zorgtraject verrekenen via onderlinge dienstverlening, maakte veel los.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Overhandiging Implementatietoolkit XDS
Laurens de Groot, themamanager Digitale uitwisseling van Regionale Oncologienetwerken heeft het eerste exemplaar van de Implementatietoolkit XDS overhandigd aan Tie Tjee, leveranciersvoorzitter van IHE Nederland tijdens de Zorg & ICT Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Standaard mdo-formulier hoeksteen van efficiënt mdo
De expertpanels colorectale levermetastasen en primaire levertumoren van het Máxima Medisch Centrum en het Maastricht UMC+ kunnen gebruik gaan maken van standaard mdo-formulieren. De formulieren vormen een mooie stap richting gestandaardiseerd gegevens uitwisselen. Projectleider Pedro Jansen deelt zijn geleerde lessen.
Lees meer
Passend behandelplan
Netwerk-app verovert Nederland
De ‘Onco NH-FL’-app met informatie voor zorgprofessionals over regionale zorgpaden wordt steeds vaker ingezet. Inmiddels zitten er al drie regionale zorgpaden uit de regio Noord-Holland /Flevoland in de app. Ook oncologienetwerken uit andere regio’s zijn aan de slag met het ontwikkelen van een app voor hun zorgprofessionals.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Implementatietoolkit XDS staat op digitaleuitwisseling.nl
Hoe vraag ik om patiënttoestemming voor het delen van zorginformatie? Waar vind ik landelijke afspraken over beeldbeschikbaarheid? Kan ik XDS toepassen voor een multidisciplinair overleg (mdo) of verwijzing? Onze kersverse Implementatietoolkit XDS geeft antwoorden op deze en andere vragen rond digitale gegevensuitwisseling in de zorg.
Lees meer
Passend behandelplan
Casemanagement smeedt de zorg samen
Netwerkcasemanagement is een belangrijk speerpunt voor Regionale oncologienetwerken. Casemanagement is essentieel om te garanderen dat patiënten de zorg als een samenhangend geheel ervaren en dat ze steeds een duidelijk aanspreekpunt hebben. Zéker in een netwerk, als patiënten voor verschillende onderdelen van diagnostiek en behandeling soms in verschillende ziekenhuizen moeten zijn. Afstemming met de eerste lijn hoort daar natuurlijk ook bij.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Online conferentie Waardegedreven financiering
Op dinsdag 2 november van 17.00 tot 19.00 uur houden wij onze jaarlijkse conferentie over het thema Waardegedreven financiering. Voor iedereen die geïnteresseerd is in adequate financiering van waardegedreven zorg in netwerken!
Lees meer
Passend behandelplan
Vijf vragen aan Marisa Geukes
Marisa Geukes is verpleegkundig specialist GE Oncologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ze is actief bij Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Ze zit ook nog eens in onze werkgroep Passend behandelplan. In dat thema is netwerkcasemanagement een belangrijk speerpunt – lees daarover ook elders in deze nieuwsbrief.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Samenwerking zorgt voor begrijpelijke informatie in patiëntportalen
Stichting kanker.nl en Nictiz hebben formeel bevestigd medische termen in patiëntportalen begrijpelijker te maken voor kankerpatiënten. Beide partijen tekenden daartoe een convenant in Den Haag. Door uitleg te geven over medische termen die zorgprofessionals gebruiken, worden patiënten in hun zorgportaal beter geïnformeerd. Dit is mogelijk gemaakt door de samenwerking met het thema Gegevenssets oncologie van ons programma. De koppeling van gevalideerde patiëntvriendelijke termen en beschrijvingen van kanker.nl aan SNOMED, helpt zowel patiënten als zorgprofessionals.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Van stapels papier naar één druk op de knop
Het Martini Ziekenhuis en het UMCG wisselen naast radiologiebeelden nu ook patiëntsamenvattingen met elkaar uit via de digitale snelweg XDS NN. Voor de medewerkers van de medische administratie van het Martini betekent dat een hele verbetering. Van stapels papier naar één druk op de knop: ‘Wij zijn hier superenthousiast over.’
Lees meer
Oncologienetwerken
Vijf vragen aan Stefan Sleijfer
Hoogleraar Stefan Sleijfer is de nieuwe vicevoorzitter en decaan van het Erasmus MC en verlaat de stuurgroep van Regionale oncologienetwerken. Een mooi moment voor reflectie. “Er is ongelooflijk veel gebeurd als je het vergelijkt met de situatie van een paar jaar terug, maar we moeten nu wel gaan versnellen.”
Lees meer
Waardegedreven financiering
Kosten in de kijker
Waardegedreven financiering is een van onze grote thema’s. Themamanager Ineke Middelveldt schreef mee aan een belangwekkend advies met aanbevelingen over waardegedreven zorg met uitkomsten én kosten van het Linnean Initiatief. Op 30 september neemt Ineke deel aan een online paneldiscussie over dit onderwerp onder leiding van Kees Ahaus. Kijken dus!
Lees meer
Waardegedreven financiering
Proeftuinen Waardegedreven financiering: de stand van zaken
Hoe komen we in een oncologienetwerk tot de beste kwaliteit van zorg tegen aanvaardbare (maatschappelijke) kosten? Wij werken daaraan in zeven proeftuinen. In vier van die proeftuinen ontwikkelen we meetmodellen voor kwaliteit in relatie tot kosten. Drie andere proeftuinen draaien om het uitdenken van innovatieve contractering voor waardegedreven zorg in netwerken.
Lees meer
Oncologienetwerken
Magazine over samenwerking oncologisch netwerk Zuidoost-Nederland
Een rijk gevuld magazine ter gelegenheid van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst Oncologische Netwerkzorg Zuid-Oost Nederland. Lees de patiëntverhalen en ervaringen van collega's uit het Zuiden die vooruit lopen als het gaat om samenwerken in de oncologie.
Lees meer
Passend behandelplan
Blauwdruk optimaal mdo trekt aandacht van SONCOS
Carla Smits, projectleider binnen ons programma en Marcel Verheij, voorzitter van het platform Oncologie-SONCOS vertellen in Oncologie-up-to-date over de vliegende vaart van het blauwdrukproject om mdo's te verbeteren.
Lees meer
Oncologienetwerken
GE Oncologie netwerkraad Noord-Holland-Flevoland verbetert regionale samenwerking
De GE Oncologie netwerkraad begint zijn vruchten af te werpen als het gaat om het verbeteren van de oncologische netwerkzorg voor GE tumoren in de regio Noord-Holland/Flevoland. Van ieder ziekenhuis in de regio hebben inmiddels drie specialisten zitting in deze raad: een MDL-arts, een internist-oncoloog en een chirurg. Een mooi resultaat van het Citrienfonds programma Naar Regionale Oncologienetwerken.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Publicatie over kosten in waardegedreven zorg
Waardegedreven zorg gaat over uitkomsten maar óók over kosten – om precies te zijn over een goede balans tussen die twee. Dat kostenaspect, waar wij ons binnen het thema Waardegedreven expliciet op richten, blijft in projecten en initiatieven elders vaak onderbelicht. Voor het Linnéan Initiatief reden om dit onderwerp eens grondig bij de kop te pakken. Met onze hulp.
Lees meer
Passend behandelplan
Handreiking Passend behandelplan
Wat zijn de onmisbare elementen van trefzekere oncologische netwerkzorg? Dat is de vraag die wij onszelf stelden in de vorige Citrienperiode - en daaruit is bottom up het model Passend behandelplan ontstaan. Het model vormt nu de leidraad voor de implementatie van het passend behandelplan voor ten minste één tumorsoort in elke regio van Nederland.
Lees meer
Passend behandelplan
Animatie en praatplaat voor patiënten met melanoom
Een filmpje en een praatplaat helpen patiënten met melanoom in de regio Midden-Nederland bij samen beslissen over het behandelplan. De animatie is speciaal gemaakt zodat de patiënt zich goed kan voorbereiden op het gesprek met de behandelend arts. De praatplaat is een hulpmiddel waarmee de arts makkelijker de medische situatie kan uitleggen.
Lees meer
Passend behandelplan
Let op: nieuwe diagnose bekend in ander ziekenhuis!
Een melding krijgen als er in een ander ziekenhuis een nieuwe diagnose bekend is over jouw patiënt: daar wordt de dokter blij van, en de zorg beter. Artsen kunnen deze diagnose inzien en ook overnemen in hun eigen epd. Dit kan belangrijke actuele informatie toevoegen waar ze anders niet of pas later over zouden beschikken.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Terugkijken: Verdiepingssessie mdo-portalen
Hoe kies je het juiste mdo-portaal voor jouw netwerk? Welke ervaringen zijn er tot nu toe opgedaan? En wat is het belang van gegevenssets voor gestandaardiseerde gegevensuitwisseling in een mdo? Tijdens onze Verdiepingssessie van 21 juni gingen we hier uitgebreid op in.
Lees meer
Passend behandelplan
Nieuwe vlog over vast aanspreekpunt in de oncologie
Oncologienetwerk Concord (regio Zuidwest-Nederland) maakte recent een vlog over netwerkcasemanagement in de regio. Bekijk de video en laat je inspireren!
Lees meer
Passend behandelplan
Met PROMs naar een passend behandelplan
PROMs geven inzicht in hoe een patiënt zich voelt en welke doelen en voorkeuren hij heeft. Die informatie helpt de zorgprofessional om samen met de patiënt tot een passend behandelplan te komen. Hoe werkt dat in de praktijk, hoe implementeer je het en wat heb je daarvoor nodig? Dinsdag 25 mei houden we een Verdiepingssessie over PROMs in relatie tot Passend behandelplan.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Proeftuin maag- slokdarm stap dichter bij meetmodel
We ontwikkelen een meetmodel voor kwaliteit in relatie tot kosten van de zorg voor patiënten met maagkanker en patiënten met slokdarmkanker. Dat doen we in de proeftuin Waardegedreven zorg in netwerken - maag-slokdarm. De twee ziekenhuizen die in deze proeftuin samenwerken, selecteerden onlangs de meest relevante kwaliteitsindicatoren voor dit model.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Hoe kies je een mdo-portaal?
Oncologienetwerken bespreken een deel van hun patiënten in een regionaal mdo, een overleg van zorgprofessionals uit verschillende ziekenhuizen en van verschillende disciplines. Een digitaal mdo-portaal ondersteunt dit ingewikkelde proces. Hoe kies je het juiste portaal voor jouw netwerk? Tijdens de Verdiepingssessie van 21 juni gingen we hier dieper op in.
Lees meer
Passend behandelplan
Integraal implementeren van een passend behandelplan
In elke regio van Nederland gaan we voor ten minste één tumorsoort alle elementen van het model Passend behandelplan implementeren. Voorjaar 2023 moet dat klaar zijn.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Nieuws uit de proeftuin Gegevensset Palliatieve Oncologische Zorg
De Gegevensset Palliatieve Oncologische Zorg is al enige tijd klaar en we implementeren nu onderdelen van de set in de regio Zuidwest-Nederland. Tegelijkertijd wordt een deel van de gegevensset ingezet voor de Leidraad Proactieve Zorgplanning voor covidpatiënten. Bijzondere bijvangst, vindt projectleider Wendy Oldenmenger: “We bewegen mee met de actualiteit.”
Lees meer
Passend behandelplan
‘Deze blauwdruk is een super startpunt voor elk mdo’
Het Radboudumc ontwikkelde een blauwdruk voor een efficiënt en effectief multidisciplinair overleg (mdo). Het is een praktisch hulpmiddel met handige stappenplannen en voorbeelden, waarmee andere ziekenhuizen en netwerken direct aan de slag kunnen. Donderdag 4 maart hielden we een online Verdiepingssessie over het optimaliseren van het mdo.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Twee gegevenssets in één klap!
Mooi nieuws uit de proeftuin Gegevensset neuro-endocriene tumoren: de eerste versie van de Gegevensset hypofysetumoren is klaar! En nog mooier: de projectgroep ontwikkelde in één moeite door een tweede set, voor een andere zeldzame tumorsoort, namelijk schildkliertumoren.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Nieuwe inventarisatie van oncologienetwerken
Welke oncologienetwerken zijn er anno 2021 in Nederland, en hoe zijn ze georganiseerd? Wat levert netwerkzorg op? Dat gaan we de komende tijd in kaart brengen. We deden al eens eerder zo’n inventarisatie, in 2017. De ontwikkelingen gaan snel, naar verwachting is er veel veranderd. Alle reden dus om een actuele momentopname te maken. En dat niet alleen, we streven ook naar een rijke kwalitatieve en kwantitatieve analyse van de oncologienetwerken.
Lees meer
Passend behandelplan
De waarde van beeldbellen
Tijdens de coronapandemie wordt er veel ingezet op digitale communicatie tussen artsen en patiënten, onder meer met beeldbellen. Een gezamenlijke studie binnen de Citrienfondsprogramma's E-Health en Regionale oncologienetwerken gaat het effect hiervan nader onderzoeken.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Betere gegevensuitwisseling door standaard mdo-formulier
OncoZON, het oncologienetwerk in Zuidoost-Nederland, ontwikkelde een standaard mdo-formulier voor de regionale bespreking van patiënten met colorectaal carcinoom. Daarmee verbetert het proces rondom dit multidisciplinair overleg sterk. En het mooie is: het formulier is landelijk beschikbaar én gemakkelijk aan te passen voor andere tumorsoorten.
Lees meer
Passend behandelplan
Goede zorg en meer regie voor palliatieve patiënten
Projectleider Ina Wolthers heeft met haar project Proactief Palliatief Zorgplan in een PGO, als doelen voor ogen: de zorg verbeteren voor de palliatieve patiënt met kanker en meer regie bij de patiënt. En dan niet alleen met een behandelplan, maar juist met een zórgplan. Of, zoals Wolthers het noemt, een passend behandel-zorgplan.
Lees meer
Passend behandelplan
"Er is veel vaker wat te kiezen dan arts en patiënt beseffen"
Wie zich in Nederland verdiept in de theorie achter samen beslissen, kan niet om de vier stappen van Anne Stiggelbout heen. Haar model in vier stappen dat ze in al 2014 formuleerde, geeft houvast voor het goede gesprek tussen arts en patiënt. "Samen met het Citrienfonds en NFK zijn we bezig met een nieuw model waarin we de stappen uit het Passend behandelplan binnen de oncologie combineren met de vier stappen van samen beslissen", aldus Stiggelbout.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Verdiepingssessies over proeftuin Gegevensset glioom
Uitwisselen en hergebruik van zorginformatie, daar draait het om in de fonkelnieuwe serie Verdiepingssessies van het Citrienprogramma Registratie aan de bron. Onze gezamenlijke proeftuin Gegevensset glioom stond op 11 december centraal. Lana Aziz, in haar dubbelrol van adviseur bij Registratie aan de bron en projectleider bij het thema Gegevenssets oncologie, leidde deze eerste Verdiepingssessie.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Mdo-portaal: samen sneller tot beste behandeladvies komen
Met zorgprofessionals van verschillende disciplines en uit verschillende ziekenhuizen tegelijkertijd patiënten bespreken: dat vereist een gestructureerde aanpak én een goed geoliede digitale gegevensuitwisseling. In de regio Midden-Nederland wordt het regionaal multidisciplinair overleg voor uro-oncologie ondersteund door een digitaal mdo-portaal. Hoe bevalt dat?
Lees meer
Passend behandelplan
Digitaal werkbezoek aan Noord-Nederland
De werkgroep Passend behandelplan ging onlangs op ‘bezoek’ bij het UMCG. Tijdens dit digitale werkbezoek presenteerden Citrien-projectleiders de belangrijkste projecten in Noord-Nederland. Het werd een waardevolle middag met volop gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Netwerkfinanciering in de zorg is urgente kwestie
Netwerkfinanciering in de zorg staat vol in de schijnwerpers, net als bekostiging die prikkelt tot het leveren van kwaliteit in plaats van het draaien van productie. Het Citrienprogramma Regionale oncologienetwerken hield eind november een levendige conferentie over waardegedreven financiering van de zorg in netwerken. Want die is dringend nodig om iedere patiënt met kanker een passende behandeling te kunnen bieden.
Lees meer
Oncologienetwerken
Groen licht voor 2021
De beoordelingscommissie van ZonMw gaf Regionale oncologienetwerken op woensdag 18 november groen licht voor 2021. Dat deed de commissie na een mooie site visit, waarin de themamanagers onze projecten en resultaten over het afgelopen jaar presenteerden. Programmaleider Hans Nijman schetste het vergezicht: hoe we de komende twee jaar onze resultaten willen integreren en in de regio’s implementeren om de oncologische zorg écht beter te maken.
Lees meer
Passend behandelplan
Sneak preview
Het thema Passend behandelplan staat vol in de schijnwerpers tijdens onze jaarlijkse 'site visit' door ZonMw op 18 november. We nemen de beoordelingscommissie mee in hoe we werken aan trefzekere oncologische zorg, onder meer door in te zetten op een passend behandelplan. Over dat onderwerp maakten we ook een mini-docu: 'Een passend behandelplan voor iedere patiënt met kanker'. Deze korte en krachtige documentaire is vanaf nu te zien op ons Youtube-kanaal.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
TNM-zib staat klaar voor gebruik
De zorginformatiebouwsteen (zib) voor de TNM-classificatie is klaar om geïmplementeerd te worden in de epd-systemen van ziekenhuizen. Met deze belangrijke zib kunnen zorgprofessionals informatie over het stadium van de kanker gestructureerd aan de bron vastleggen en met elkaar uitwisselen. Tevens is hergebruik voor onder meer wetenschappelijk onderzoek en kwaliteitsverbetering mogelijk, wat de registratielast kan verminderen.
Lees meer
Oncologienetwerken
Het Uitwisselingsmodel in drie minuten
Het Uitwisselingsmodel van het programma Registratie aan de bron, is een hulpmiddel voor iedereen die aan de slag gaat met de implementatie van zibs of de BgZ. Want in de praktijk blijkt implementatie nog niet zo eenvoudig. Daarom is er nu ook een verhelderende animatie. In drie minuten wordt uitgelegd hoe het Uitwisselingsmodel kan helpen om structuur te brengen in de diverse stappen van implementatie én met elkaar het gesprek hierover te voeren.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Gloednieuw kennisplatform gereed
Een plek waar mensen elkaar snel kunnen vinden om kennis te delen en discussies te voeren over digitale gegevensuitwisseling: dat is het gloednieuwe Kennisplatform Digitale uitwisseling. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp is van harte uitgenodigd om zich te registreren als lid.
Lees meer
Oncologienetwerken
Regio’s in kaart gebracht
Trefzekere oncologische zorg voor iedere patiënt met kanker, vanuit goed georganiseerde regionale oncologienetwerken. Aan die missie werkt het programma Regionale oncologienetwerken met tientallen proeftuinen en projecten. Inmiddels zijn we bijna twee jaar op weg en staan we voor de hamvraag: hoe gaan we al onze (toekomstige) resultaten concreet in de praktijk samenbrengen? De nieuwe regiopagina’s helpen daarbij.
Lees meer
Passend behandelplan
Samenwerken aan passend behandelplan bij borstkanker
De collega's van oncologienetwerk Concord (regio Zuidwest Nederland) hebben een vlog gemaakt over hoe PROMs kunnen helpen als instrument om te komen tot een passend behandelplan voor patiënten met (borst-) kanker.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
'Registreer alleen gegevens die nodig zijn'
Gespot in het magazine Oncologie Up-to-date: een interessant interview met onderzoeker Gepke Veenstra (UMCG) en onze projectleider Angelique Olde Meierink (proeftuin Gegevensset colorectaal carcinoom ) over hoge registratielast en hoe dat anders kan.
Lees meer
Passend behandelplan
Raak!
Breaking news: KWF Kankerbestrijding heeft een flink bedrag toegekend voor onderzoek naar implementatie van het model Passend behandelplan in oncologienetwerken. Ze gaan onderzoeken wat daar bij komt kijken én wat het oplevert voor de patiënt.
Lees meer
Oncologienetwerken
‘Implementeren in de zorg is een dynamisch proces’
Goede voorbeelden uit de ene regio implementeren in een andere regio. Zo willen we als programma Naar regionale oncologienetwerken uiteindelijk heel Nederland verder brengen als het gaat om trefzekere zorg voor iedere patiënt met kanker. Maar een good practice ergens anders uitrollen is nog niet zo eenvoudig. Welke uitdagingen komen we tegen? En hoe kijkt een implementatiedeskundige hier tegenaan?
Lees meer
Waardegedreven financiering
De waarde van immunotherapie thuis voor patiënt en ziekenhuis
Is thuistoediening net zo veilig en goed als behandeling in het ziekenhuis? Hoe ervaren patiënten dit? En wat kost thuisbehandeling? Binnen de proeftuin Waardegedreven zorg in netwerken - immunotherapie thuis ontwikkelen we een landelijk inzetbaar model dat de waarde van thuisbehandeling meet ten opzichte van de kosten.
Lees meer
Digitale uitwisseling
‘Ga het gewoon doen, daar leren we van’
Klinisch informaticus Igor Schoonbrood beweegt zich op het snijvlak van business en ict. Als ‘verbindingsofficier’ in het MUMC+ slaat hij bruggen tussen alle lagen van de organisatie, en ook met partijen buiten de muren van het ziekenhuis. Hij is sinds kort onze ambassadeur Digitale uitwisseling voor de regio Zuidoost-Nederland.
Lees meer
Passend behandelplan
Van droomscenario naar blauwdruk voor andere ziekenhuizen
In een zojuist verschenen artikel in De Verpleegkundig Specialist (september 2020) staat een mooi voorbeeld van casemanagement met meerdere partijen in een regionaal netwerk.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
TNM-classificatie nu gevat in zorginformatiebouwsteen
Om een goed beeld te krijgen van de tumor en het stadium van de kanker gebruiken oncologen de TNM-classificatie. De uitkomst is medebepalend voor de behandeling van de patiënt. Het is dus van groot belang dat zorgverleners in oncologienetwerken deze informatie eenduidig en eenmalig aan de bron registreren en goed met elkaar kunnen uitwisselen.
Lees meer
Passend behandelplan
'Passend behandelplan geeft handen en voeten aan Samen beslissen'
De juiste zorg én nazorg voor mensen met kanker op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste persoon. Daarop mikt het Nationaal Actieplan Kanker & Leven. Het model Passend behandelplan dat is ontwikkeld door het programma Naar regionale oncologienetwerken sluit daar naadloos bij aan.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Verbeterd zorgpad sarcoom vraagt innovatieve financiering
Sarcoom is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland zijn zes expertisecentra aangewezen voor deze aandoening, vijf umc’s en het Antoni van Leeuwenhoek. Zij beschikken over de kennis en ervaring om elke patiënt met sarcoom optimale zorg te bieden. Toch wordt 1 op de 3 patiënten niet doorgestuurd naar zo'n centrum, meldde het IKNL zeer recent nog in het rapport Sarcomenzorg in Nederland. Daarbij fijntjes aantekenend dat de overlevingskans van patiënten met sarcoom de afgelopen jaren niet is verbeterd. Moeten dus alle patiënten met sarcoom naar een van die centra? Welnee. Maar ze moeten wél allemaal besproken worden in het regionaal mdo. En daar moet passende financiering voor geregeld worden.
Lees meer
Passend behandelplan
“Tijd van verandering en innovatie”
Het werkbezoek van de projectleiders van thema Passend behandelplan aan Amsterdam UMC verliep anders dan anders. “Het is een tijd van verandering en innovatie”, opende stuurgroeplid en chirurg Geert Kazemier het digitale bezoek vanachter de computer. “Ik opereer sinds een paar weken ook patiënten die ik alleen ken van videobellen.”
Lees meer
Digitale uitwisseling
Ontwikkeling mdo-portalen: "Andere oncologienetwerken moeten ook kunnen profiteren van ons werk"
Het multidisciplinair overleg (mdo) is het hart van de samenwerking in een oncologienetwerk. Dat kan alleen functioneren als alle professionals die virtueel of fysiek bij elkaar om tafel zitten, over de juiste en dezelfde informatie beschikken. Voor een goed en veilig ziekenhuisoverstijgend mdo is een digitaal portaal noodzakelijk.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Nieuwe publicaties!
Onder leiding van themamanager Eefje van Kessel presenteert de werkgroep van thema Gegevenssets oncologie een tweetal documenten die klaar zijn voor publicatie. Even een mondvol jargon: het gaat om Gegevensset Oncologie Algemeen – Beschrijving Oncologisch Zorgproces en de dataspecificatie van de Gegevensset Oncologie Algemeen. Beiden belangrijke bouwstenen om te komen tot eenduidige gestandaardiseerde gegevenssets die nodig zijn voor trefzekere zorg voor alle patiënten met kanker.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Financiering van 'mdo 2.0'
Oncologische zorg wordt steeds meer georganiseerd vanuit regionale oncologienetwerken. Het multidisciplinair overleg (mdo) verandert mee. Een aanzienlijk deel van de patiënten met kanker wordt besproken in een regionaal mdo of zelfs een regionaal of landelijk expertpanel. Daar gaat veel tijd van zorgverleners in zitten, waar op dit moment geen aparte vergoeding voor is.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Samen vooruit!
Wij sturen u deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij het thema Waardegedreven financiering van zorg in oncologienetwerken. De geplande eerste Rondetafelconferentie op 12 maart waarvoor u was uitgenodigd, kon helaas geen doorgang vinden door de COVID 19-pandemie. We brengen u daarom langs deze weg op de hoogte van onze activiteiten en we hopen u op een later moment opnieuw te mogen uitnodigen om input te geven.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Waardegedreven zorg in netwerken
Zichtbaar en meetbaar maken van kwaliteit in relatie tot de kosten van zorg is een belangrijke stap om te komen tot waardegedreven zorg in oncologienetwerken. Daarvoor ontwikkelen we tumorspecifieke meetmodellen in vier verschillende proeftuinen: voor multiple myeloom, ovariumcarcinoom, maag- en slokdarmkanker en voor de thuistoediening van immunotherapie.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Bekostiging van netwerkzorg
We onderzoeken in drie proeftuinen hoe we kunnen komen tot passende bekostigingsvormen voor zorg in oncologienetwerken. Het uitgangspunt is dat waardegedreven zorg vraagt om waardegedreven bekostiging. De bedoeling is om de bekostiging van netwerkzorg zó te regelen dat de prikkels in het stelsel meer op kwaliteit en minder op productie gericht zijn.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Basisgegevens van patiënten uitwisselen via XDS
Voor een goede regionale samenwerking is snelle, veilige en betrouwbare digitale uitwisseling van patiëntgegevens noodzakelijk. In Noord-Nederland gebeurt dit via de regionale digitale infrastructuur XDS NN. Radiologiebeelden en -verslagen worden over en weer langs deze snelweg gedeeld. Maar er kan nog veel meer met XDS, zoals het uitwisselen van de patiëntsamenvatting. Binnenkort starten het UMCG en het Martini Ziekenhuis hier een pilot voor.
Lees meer
Passend behandelplan
Regionaal dashboard met PROMs verbetert borstkankerzorg
De ervaringen en beleving van patiënten zijn onmisbaar om tot passende zorg te komen. Acht ziekenhuizen in de regio Zuidwest-Nederland werken daar samen aan en ze hebben inmiddels flinke stappen gezet. “Het is gelukt om de PROMs en de klinische variabelen van acht ziekenhuizen te koppelen en daar een regionaal dashboard van te maken”, aldus een trotse projectleider Femmy Meenhorst. Ook de eerste nazorgpoli en een gemeenschappelijk nazorgprotocol zijn inmiddels een feit.
Lees meer
Oncologienetwerken
Maak gebruik van elkaars kennis!
Alle digitale scholingsmogelijkheden, e-learnings en visiedocumenten over Samen beslissen in één. Floor van Nuenen en Vera Hanewinkel hebben een handig overzicht gemaakt ter inspiratie voor projectleiders, linking pins, zorgverleners en geïnteresseerden die bezig zijn met implementatietrajecten rond Samen beslissen.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Financiering mdo 2.0
Met de regionalisering van de oncologische zorg verandert ook het multidisciplinair overleg (mdo). Een aanzienlijk deel van de patiënten met kanker wordt besproken in een regionaal mdo of zelfs een regionaal of landelijk expertpanel. Daar gaat veel tijd van zorgverleners in zitten, waar op dit moment geen aparte vergoeding voor is. Wij werken aan adequate financiering van deze bovenlokale vormen van overleg.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Vijf vragen over de Proeftuin Gegevensset pancreas
Uniforme, gestandaardiseerde verslaglegging en basisregistratie voor patiënten met alvleesklierkanker. Dat is het doel van de Proeftuin Gegevensset pancreas. Optimaliseren van de kwaliteit van registraties hoort daar ook bij. Tara Mackay en Anouk Latenstein geven leiding aan dit project in de regio Noord-Holland/Flevoland.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Proeftuin multipel myeloom
Vijf Nederlandse ziekenhuizen werken al langere tijd samen aan het stapsgewijs verhogen van de kwaliteit van zorg voor patiënten met multipel myeloom. Dat doen ze door het meten én delen van klinische uitkomsten en patiëntervaringen. In het programma Naar regionale oncologienetwerken gaat dit samenwerkingsverband nu kijken of kwaliteit en doelmatigheid in één meetmodel kunnen worden samengebracht.
Lees meer
Passend behandelplan
“Online expertpanel is nu onderdeel van het transmurale zorgpad”
Projectleiders Tessa Hellingman en Stijn van Roessel hebben per 1 april Amsterdam UMC en het programma Regionale Oncologienetwerken verlaten. Zij stonden onder meer aan de wieg van de online expertpanels. Inmiddels werken ze allebei nu in de patiëntenzorg.
Lees meer
Oncologienetwerken
Oncologienetwerken in tijden van corona
De zorg staat op haar kop als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ook de projecten van Naar regionale oncologienetwerken ondervinden hiervan uiteraard gevolgen. Evengoed wordt er hard doorgewerkt. En we zien versnelling op verschillende fronten waar wij al veel werk verricht hebben, bijvoorbeeld als het gaat om standaardisering van gegevens en digitale uitwisseling.
Lees meer
Passend behandelplan
Taskforce Oncologie onderschrijft model Passend behandelplan
Naar regionale oncologienetwerken heeft begin maart zijn rapport Werken aan een passend behandelplan aangeboden aan de Taskforce Oncologie. De Taskforce onderschreef bij die gelegenheid dat dat voor een passend behandelplan drie elementen moeten worden betrokken: de medische mogelijkheden, algemene gezondheidskenmerken én de wensen en doelen van de patiënt.
Lees meer
Digitale uitwisseling
"Kennis uitwisselen en mensen enthousiasmeren"
Met één muisklik alle relevante patiëntgegevens uit alle regionale ziekenhuizen op je beeldscherm: dat vereist, naast complexe techniek, ook goede kennisuitwisseling tussen ziekenhuizen. Roos van Eijk, ICT-consultant bij het UMCU en ambassadeur Digitale uitwisseling, zet zich hier dagelijks voor in.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Eerste versie Gegevensset Oncologie Algemeen gepubliceerd!
De eerste versie van de Gegevensset Oncologie Algemeen is er! De Gegevensset Oncologie Algemeen bevat oncologie-generieke gegevens waarvan de verwachting is dat deze in ieder oncologisch zorgproces klinisch relevant zijn. De set is de basis voor de verdere ontwikkeling van oncologie-specifieke gegevenssets, welke ondermeer in de proeftuinen ontwikkeld gaan worden.
Lees meer
Passend behandelplan
"Op tijd het gesprek aangaan met de patiënt"
Wie is deze patiënt? Hoe is zijn thuissituatie? Wat vindt hij belangrijk in het leven? Om tot een passend behandelplan te komen, is naast de medisch-technische kant ook persoonsgebonden informatie belangrijk. De Werkgroep Neuro-oncologie Volwassenen (WNOV) in Noord-Nederland wil al die informatie bijeenbrengen om zo iedere patiënt met een hersentumor trefzekere zorg te bieden.
Lees meer
Oncologienetwerken
Next level netwerkzorg
Het gaat goed met de oncologische netwerkzorg in de regio Noord-Holland/Flevoland. Dat de betrokken zorgprofessionals zeer enthousiast en gemotiveerd zijn, bleek duidelijk op de netwerkbijeenkomst eind februari. Netwerkvoorzitter prof. dr. Geert Kazemier onderstreepte dat het bij trefzekere oncologische netwerkzorg gaat om meer dan het aanbieden van state-of-the-art medische opties. “We moeten ons ook afvragen: wat vindt de patiënt belangrijk en hoe helpt het warme contact ons om de beste oncologische zorg te bieden?”
Lees meer
Oncologienetwerken
Alstublieft: Tien implementatielessen
Regionale oncologienetwerken publiceert een kort en krachtig rapport met de tien implementatielessen van de eerste Citrienfondsperiode.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Jonge honden in het team
Twee jonge onderzoekers doen geweldig werk bij onze projecten rond het thema Waardegedreven financiering. Maak kennis met Michael Fröhlke en Thomas Reindersma! Allebei combineren ze hun promotieonderzoek met een functie als projectmedewerker bij Regionale oncologienetwerken.
Lees meer
Passend behandelplan
Patiëntvertegenwoordiging bij thema Passend behandelplan
Ella Visserman, belangenbehartiger Samen Beslissen bij Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), maakt sinds kort deel uit van de werkgroep Passend behandelplan. “Een belangrijke stap”, volgens themamanager Fabrizia Ketelaars. “Want in de praktijk wordt wel vaak óver de patiënt gesproken, maar niet zo vaak mét de patiënt.”
Lees meer
Digitale uitwisseling
Hoofdrol voor ambassadeurs digitale uitwisseling
Zonder digitale uitwisseling geen oncologienetwerken, zo simpel is het. De afgelopen jaren is er vooral gebouwd aan de infrastructuur. De komende jaren mikken we daarom vanuit Regionale oncologienetwerken niet meer op uitbreiding van de techniek, maar richten we ons op breder en effectiever gebruik van de digitale netwerken die er liggen. De ambassadeurs digitale uitwisseling in de regio’s spelen hierbij de hoofdrol.
Lees meer
Waardegedreven financiering
Rondetafelconferentie Waardegedreven financiering
Financiering van netwerkzorg is een hot topic – en niet alleen in de oncologische zorg. Vrijwel dagelijks verschijnen er opiniestukken over knellende financieringsregels die de broodnodige samenwerking belemmeren. Maar hoe komen we tot concrete oplossingen? Het programma Regionale oncologienetwerken houdt hierover op 12 maart een Rondetafelconferentie. Zorgbestuurders, zorgverzekeraars, patiëntenvertegenwoordigers, beleidsmakers en wetenschappers denken mee.
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Stakeholders aan boord bij thema Gegevenssets oncologie
Stakeholders betrekken is een cruciale succesfactor voor implementatie. Het thema Gegevenssets oncologie heeft met de belangrijkste landelijke spelers een denktank gevormd die meedenkt over het ontwikkelen, implementeren, beheren en onderhouden van eenduidige gegevenssets voor verschillende tumorsoorten.
Lees meer
Passend behandelplan
App regionale zorgpaden voor gastro-enterologische tumoren
Voor zorgverleners in de regio Noord-Holland/Flevoland is een app ontwikkeld met hierin regionale zorgpaden voor de verschillende gastro-enterologische (GE-)tumoren. De app is een initiatief van de GE Netwerkraad Noord-Holland/Flevoland en het programma Naar Regionale Oncologienetwerken. Het eerste zorgpad wat in de app beschikbaar is gemaakt, is die voor pancreastumoren. Het volgende zorgpad (slokdarm-/maagtumoren) is in de maak.
Lees meer
Oncologienetwerken
Goed nieuws uit Den Haag!
Op 21 november jl. vond de eerste 'site visit' plaats, de jaarlijkse beoordeling door ZonMw waar de financiering voor het komende jaar vanaf hangt. Het programmateam en de themamanagers waren die dag afgereisd naar Den Haag en kregen direct na afloop groen licht. Voorzitter Rien Meijerink van de beoordelingscommissie van ZonMw: "De commissie ziet dat er voortgang is. Ga zo door!"
Lees meer
Passend behandelplan
Internationaal podium voor triagepanel
Eind oktober hebben Babs Zonderhuis, Tessa Hellingman en Merijn de Swart namens Amsterdam UMC locatie VUmc op het internationale podium van ISQua in Zuid-Afrika een presentatie over het triagepanel neuro-oncologie mogen geven. Het triagepanel is een voortvloeisel van het binnen de eerste Citrien-periode opgezette expertpanel colorectale levermetastasen.
Lees meer
Oncologienetwerken
Eerste minidocu in première
Het programma Regionale oncologienetwerken had op 21 november jl. tijdens de site visit een leuke primeur met de eerste Citrien-minidocumentaire. Het filmpje is te bekijken op ons YouTubekanaal.
Lees meer
Passend behandelplan
Mooi voorbeeld: hoofd-halsoncologie in Nijmegen
Het team van Passend behandelplan bracht onlangs een werkbezoek aan Radboudumc. Op uitnodiging van programmamanager Centrum voor Oncologie en linking pin Carla Smits mocht men een kijkje nemen achter de schermen van het mdo voor hoofd-halsoncologie. Dit mdo is het paradepaard binnen het Nijmeegse ziekenhuis als het gaat om efficiënte samenwerking binnen een oncologienetwerk.
Lees meer
Oncologienetwerken
Site visit
De beoordelingscommissie van ZonMw gaat in november een oordeel vormen over de vraag of wij het budget goed besteden tijdens de eerste zogeheten site visit van ons programma. Rode draad van de presentaties is de governance: hoe organiseren we ons zó dat we de kans op succes in deze nieuwe Citrienfondsperiode zo groot mogelijk maken?
Lees meer
Passend behandelplan
Promotie Floor van Nuenen
Floor van Nuenen (UMCG) is niet alleen projectleider bij het thema Passend behandelplan, ze is tevens op 14 oktober jl. gepromoveerd op een interessant onderzoek naar de Lastmeter. "Kankerpatiënten en zorgverleners zouden graag zien dat een lastmeter wordt gebruikt om inzicht te geven in de ernst van problemen."
Lees meer
Digitale uitwisseling
Vijf vragen aan Laurens de Groot, themamanager Digitale uitwisseling
Laurens werkt met zijn thema aan de digitale verbinding van ziekenhuizen in regionale oncologienetwerken. Hij is ervan overtuigd dat de patiënt daarmee over vijf jaar beter en sneller wordt geholpen.
Lees meer
The making of: de basisgegevensset oncologie
Goed functionerende oncologienetwerken vragen om eenheid van taal en eenduidige registratie van gegevens. Het projectteam Gegevenssets oncologie ontwikkelt hier een model voor. “Op 1 oktober 2019 gaan we een eerste versie van de basisgegevensset oncologie opleveren, een set die voor alle tumorsoorten geldt”, aldus themamanager Eefje van Kessel. “Geen gemakkelijk opgave, maar we gaan de goede kant op.”
Lees meer
Maak kennis met Milan Kos, werkgroep Passend Behandelplan
“Ik werk als arts-onderzoeker op de afdeling medische oncologie (Amsterdam UMC, locatie AMC) waar ik onderzoek doe naar de toepassing van informatietechnologie ter verbetering van de kwaliteit van oncologische zorg. Daarbij richt ik me op de digitale beslisondersteuning in het multidisciplinair overleg en het gebruik van smartwatches voor het monitoren van patiënten die systeemtherapie ontvangen. Binnen de werkgroep ben ik contactpersoon voor projectleiders van de proeftuinen die gaan over echelonnering van MDO’s en expertopinie.”
Lees meer
Netwerken over de grens
Themamanager Ineke Middelveldt was in juni bij de OECI Oncology Days in Bari, Italië. De Organisation of European Cancer Institutes zet zich in voor samenwerking en kwaliteitsverbetering van oncologiecentra en oncologienetwerken in Europa. Bijvoorbeeld door een accreditatiemodel te ontwikkelen voor Comprehensive Cancer Networks. Verschillende oncologiecentra in Nederland zijn lid van de OECI en sommige zijn geaccrediteerd of overwegen accreditatie aan te vragen. Vier vragen aan Ineke over haar reis.
Lees meer
Internationale publicatie
Ons project Moleculaire Tumor Boards heeft recent geleid tot een publicatie in een gerenommeerd internationaal tijdschrift, het British Journal of Cancer. Lees het artikel via de link hieronder.
Lees meer
Op zoek naar synergie
Betrokkenen bij het thema Financiering wisselden 18 juni op een levendige startbijeenkomst ideeën uit over de invulling van de projecten van dit thema. Themamanager Ineke Middelveldt liet daar alle ruimte voor. “De grote lijnen liggen vast, maar het zou heel mooi zijn als we met slimme keuzes kunnen zorgen dat de projecten elkaar wederzijds gaan versterken.”
Lees meer
CONCORD zoekt regiomanager
Oncologienetwerk CONCORD zoekt een regiomanager. Heb je ruime ervaring als projectleider/ adviseur/ambtelijk secretaris en ben je bekend met het oncologisch domein? Wil jij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg aan patiënten met kanker in de regio? Dan is deze baan misschien iets voor jou.
Lees meer
Succesvolle start netwerktumorgroep Hepato-, Pancreato- en Biliaire tumoren (NTG HPB)
Op dinsdag 14 mei vond de eerste bijeenkomst plaats van de NTG HPB binnen Regionaal Oncologienetwerk West. Vijftien specialisten uit de verschillende ziekenhuizen bespraken hoe zij de zorg voor patiënten met levermetastasen, pancreastumoren en distale galwegtumoren kunnen optimaliseren.
Lees meer
En nu samen met de patiënt!
Samen beslissen is ook in de oncologische zorg een hot topic. Patiënten willen het in grote meerderheid en dokters zijn veelal ook voorstanders van gezamenlijke besluitvorming. Maar samen beslissen is makkelijker gezegd dan gedaan. OncoZON, het regionale oncologienetwerk in Zuid-Oost Nederland, hield eind mei een drukbezocht symposium met de veelzeggende titel ‘En nu samen met de patiënt!’. Een impressie.
Lees meer
Partners Regionaal Oncologienetwerk West intensiveren samenwerking
De partners van Regionaal Oncologienetwerk West (RO West) gaan een nieuwe overeenkomst sluiten voor de komende jaren. Onlangs nog werd de samenwerking op het gebied van de oncologische zorg uitgebreid met drie nieuwe netwerktumorgroepen. Nu het netwerk stevig staat namen ook de externe bestuurlijk voorzitter en onafhankelijk programmamanager afscheid. Hoe kijken zij terug en zien ze de toekomst?
Lees meer
Ntvg: ‘Oncologische kennis delen via expertpanels’
Amsterdam UMC artsen Tessa Hellingman en Geert Kazemier hebben in samenwerking met juristen Lotte Brakel (Amsterdam UMC) en Simona Tiems (Legaltree) onlangs in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (ntvg) een artikel gepubliceerd over de mogelijke juridische obstakels van expertpanels. In hun artikel schetsen de auteurs de juridische kaders waarbinnen een expertpanel momenteel functioneert.
Lees meer
Op weg naar harmonisatie in registratie
Betere zorg en lagere registratielast. Dat is waar het Koersboek, op weg naar harmonisatie in registratie in de oncologie op mikt. Zorginformatie die eenduidig en eenmalig wordt vastgelegd, is goed voor patiënt én zorgverlener.
Lees meer
Werkgroep Klinisch Onderzoek opgericht binnen Regionaal Oncologienetwerk West (RO West)
Op 10 april jl. vond de eerste bijeenkomst van de regionale werkgroep Klinisch Onderzoek plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum. De werkgroep is opgericht, omdat de ziekenhuizen in de regio hadden aangegeven meer onderlinge afstemming op het gebied van research na te streven.
Lees meer
In gesprek met Simon Oberst
Simon Oberst (Cambridge Cancer Centre, Organisation of European Cancer Institutes, OECI) had op 8 mei een volle agenda. De Brit reist namens de OECI de wereld rond om verbetering van de oncologische zorg in netwerken aan te jagen. Met het bestuur van het UMC Groningen Comprehensive Cancer Center (Groningen CCC) verkende hij de mogelijkheden voor Europese accreditatie. Later die dag ging hij in gesprek met een delegatie van het Citrienfondsprogramma Naar regionale oncologienetwerken.
Lees meer
Citrienfonds officieel door
De vier programma’s van het Citrienfonds - waaronder Naar regionale oncologienetwerken - hebben officieel het startschot gekregen van het ministerie van VWS om - de komende vier jaar - door te gaan met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. Het ministerie heeft hiervoor in totaal 20 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Lees meer
Nu online: nieuwe website en LinkedIn-pagina Regionaal Oncologienetwerk West
Binnen Regionaal Oncologienetwerk West (RO West) vinden veel ontwikkelingen plaats. Om betrokkenen en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen, is er een nieuwe website gemaakt.
Lees meer
Symposium gezamenlijke besluitvorming
OncoZON, het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland, nodigt u uit voor een inspirerend symposium over 'samen beslissen': Besluitvorming in de oncologie: en nu samen met de patiënt!. De ontwikkelingen in de zorg voor mensen met kanker volgen elkaar in rap tempo op. Oncologische zorg wordt steeds complexer en er kan steeds meer. Het accent bij de besluitvorming ligt mede daardoor vaak op de medisch-technische opties. Maar wat wil de patiënt met kanker zelf eigenlijk? Alles inzetten om te overleven, onafhankelijk blijven, symptomen behandelen, pijn bestrijden? De uitkomst van die afweging kan nogal wat uitmaken voor het behandelplan.
Lees meer
Twiin: Standaard landelijke gegevensuitwisseling
De uitwisseling van medische gegevens kan sneller en veiliger. Het programma Twiin gaat er daarom voor zorgen dat gegevens zoals röntgenfoto’s met bijbehorende verslagen eenvoudiger gedeeld kunnen worden tussen zorgverleners en met patiënten.
Lees meer
Aanleg van XDS in OLVG
Het programma Naar Regionale Oncologienetwerken heeft recentelijk een financiële bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de XDS-omgeving bij OLVG in Amsterdam. Projectleider Inez Zomerdijk legt uit waarom dit zo belangrijk is.
Lees meer
Aan de slag met transmurale zorgpaden!
Op 26 maart jl. vond de tweede bijeenkomst met de GE Oncologie Netwerkraad Noord-Holland/Flevoland plaats. Het samenbrengen van verschillende oncologische expertise uit de regio bleek bij de eerste bijeenkomst in de zomer van vorig jaar een dusdanig succes dat is besloten om tweemaal per jaar bijeen te komen met de Netwerkraad.
Lees meer
Maak kennis met MDL-arts Jilling Bergmann, lid in twee netwerktumorgroepen
MDL-arts Jilling Bergmann van het HagaZiekenhuis is lid van de netwerktumorgroepen Upper GI (maag- en slokdarmkanker) en Lower GI (colon- en rectumcarcinoom). "Belangrijke doelen zijn de harmonisatie van protocollen en zorgpaden. Daarnaast streven we ernaar onze patiënten de best mogelijke oncologische GI (gastro intestinale) zorg zo dichtbij als mogelijk in onze regio te kunnen blijven aanbieden".
Lees meer
Roep om samen beslissen
De behoefte aan gezamenlijke besluitvorming bij de behandeling van patiënten met kanker is groot. Dat geldt zowel voor patiënten als voor medisch specialisten en huisartsen. Onderzoekers van het Máxima Medisch Centrum (MMC) toonden dat aan in hun regio. Ook zetten zij op een rij welke instrumenten en methodieken voor samen beslissen de afgelopen jaren hun waarde hebben bewezen. Inmiddels lopen daarmee in Zuidoost-Nederland verschillende pilots.
Lees meer
HIPEC-behandeling bij eierstokkanker ook in Regio West aangeboden
De Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie (HIPEC)-behandeling wordt sinds 1 maart aangeboden binnen het Regionaal Oncologienetwerk West (RO West). Dit na een positief advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over de toepassing van buikspoeling met verwarmde chemotherapie bij eierstokkankerpatiënten met uitzaaiingen in de buikholte. Patiënten in de Regio West worden doorverwezen naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Lees meer
Samen beslissen voor iedere patiënt met kanker
Naar regionale oncologienetwerken richt zich ook in de nieuwe programmaperiode 2019-2022 op passende zorg en behandeling voor iedere patiënt met kanker. ‘Passend behandelplan’ is een van de vier centrale thema’s.
Lees meer
Regionale protocollen voor Radiotherapeutische behandelingen
Binnen de ziekenhuizen in de regio West is een grote hoeveelheid kennis, expertise en ervaring aanwezig op het gebied van oncologie. De uitwisseling hiervan neemt dankzij het Regionaal Oncologienetwerk West verder toe. Zo zijn inmiddels de radiotherapiebehandelingen voor een aantal tumorsoorten volledig op elkaar afgestemd.
Lees meer
"Hunkeren naar samenwerking"
“Met een ijzersterk AvL en twee academische huizen, is samenwerken in deze regio complexer en mogelijk uitdagender dan in bijvoorbeeld Rotterdam”, zo stelt prof. dr. Geert Kazemier van Amsterdam UMC, locatie VUmc, in de afsluitende woorden op de netwerkbijeenkomst van 24 januari jl. “Dat geeft ons uitdagingen, maar zoals we hier zitten, zie ik dat iedereen hunkert naar samenwerking. Dat is hartverwarmend.”
Lees meer
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Digitale uitwisseling
Oncologienetwerken
Waardegedreven financiering
Trefzekere oncologie- optimale zorg in netwerken
Magazine naar aanleiding van de Impactconferentie Oncologische Netwerkzorg op 19 december 2018
Lees meer
Privacy van patiëntgegevens in Medisch Contact
Dr. Haiko Bloemendal leidde het Citrienproject Privacy van patiëntgegevens. Een heet hangijzer bij het samenwerken over de muren van zorginstellingen heen, zeker sinds de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking is getreden. Samen met juriste Jolanda van Boven publiceerde hij een opiniërend artikel in Medisch Contact. Hun stelling: de AVG wordt onnodig streng uitgelegd. Zolang het belang van de patiënt voorop staat, mag er heel veel.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Hoezo toestemming van de patiënt voor (elektronische) gegevensuitwisseling? (oncologie-up-to-date 2018-06)
Verslag van de Invitational conference over dit onderwerp en een interview met projectleider Haiko Bloemendal.
Lees meer
Passend Behandelplan in de praktijk
Hoe organiseren we het oncologienetwerk zo dat elke patiënt de best beschikbare medische behandelopties aangeboden krijgt? Welke informatie is er naast de medisch-technische gegevens nodig om tot trefzekere zorg te komen? Hoe zorgen we dat de patiënt ruimte heeft om mee te beslissen en regie houdt? Het antwoord is een Passend Behandelplan, een concreet resultaat uit de gelijknamige werkgroep zo bleek uit de presentatie van Martijn van Oijen (Amsterdam UMC) tijdens de Citrien-bijeenkomst van 14 november jl.
Lees meer
Website Regionaal Oncologienetwerk West live!
De website van Regionaal Oncologienetwerk West is sinds kort live en is te bereiken via www.lumc.nl/org/rowest. Op deze website is te vinden wat het netwerk nu precies inhoudt, hoe het is georganiseerd en wie uit welk ziekenhuis betrokken zijn. Zo vind je er bijvoorbeeld de missie en visie en het organogram van Regionaal Oncologienetwerk West. Tevens zijn alle deelnemers aan het Bestuurlijk Overleg, overleg Voorzitters Oncologiecommissies en de netwerktumorgroepen terug te vinden.
Lees meer
Kijkje in een Netwerktumorgroep
Oncologisch chirurg Henk Hartgrink is voorzitter van de netwerktumorgroep Maag - en slokdarmtumoren (Upper GI). Hij geeft een kijkje in deze netwerktumorgroep.
Waar houdt de netwerktumorgroep Maag- en slokdarmtumoren zich mee bezig?
‘In de netwerktumorgroep maken we afspraken over de zorg voor patiënten met een tumor van de bovenste tractus digestivus. Operaties aan de maag en de slokdarm worden uitgevoerd in het LUMC en het Reinier de Graaf in Delft. Maar in de netwerktumorgroep zitten ook afgevaardigden van andere centra, omdat patiënten daar de diagnose krijgen, soms de behandeling voor de operatie krijgen en het nazorgtraject doorlopen. Er schuiven verschillende disciplines aan, want de behandeling bestaat uit meer dan alleen een operatie.’
Lees meer
Maak kennis met prof. dr. Corrie Marijnen, voorzitter van de VOC
Hoogleraar Klinische Radiotherapie Corrie Marijnen is voorzitter van de VOC, het overleg van (vertegenwoordigers van de) voorzitters van de oncologiecommissies. ‘We zijn de laatste tijd echt een goed team geworden.’
Lees meer
Werkconferentie Regionaal Oncologienetwerk West
Op 10 december vond de werkconferentie van Regionaal Oncologienetwerk West plaats in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Na de grote plenaire sessie in juni is deze keer voor een kleinere opzet gekozen, waarbij met name de mensen die intensief betrokken zijn bij Regionaal Oncologienetwerk West, zoals de (vertegenwoordigers van de) voorzitters van oncologiecommissies en netwerktumorgroepen, waren uitgenodigd. Hierbij lag de focus deels op het terugblikken op het afgelopen half jaar waarin eerste successen zijn behaald, en werd vooruitgeblikt naar 2019.
Lees meer
Hoezo toestemming van patiënt nodig?
Oncologie up to Date publiceerde een uitgebreid verslag van de Invitational Conference en een interview met projectleider Haiko Bloemendal over privacy van patiëntgegevens.
Bloemendal wil de discussie op gang brengen - want dokters schieten in zijn ogen onnodig in de kramp als het gaat om uitwisselen van patiëntgegevens via mail of app.
Download de artikelen in Oncologie up to Date hieronder.
Lees meer
Agenda Oncologische Netwerkzorg voor minister Bruins
Trefzekere zorg voor iedere patiënt met kanker, nu en in de toekomst. Dat is de gezamenlijke missie van de Taskforce Oncologie en het landelijke programma ‘Naar regionale oncologienetwerken’. Wat dat betekent en wat er voor nodig is, beschrijven zij in de Agenda Oncologische Netwerkzorg 2019-2022 die ze woensdag 19 december 2018 presenteerden aan minister Bruins van Medische Zorg en Sport. De Agenda is te lezen via de link onderaan dit bericht.
Lees meer
Regionale Expertpanels: 100e patiënt behandeladvies uitgebracht
Inmiddels is door het expertpanel voor uitgezaaide dikkedarmkanker een behandeladvies uitgebracht voor de 100e patiënt. In dit expertpanel werken leverspecialisten vanuit het Spaarne Gasthuis, Westfriesgasthuis en Amsterdam UMC samen. Bovendien zijn het Ziekenhuis Amstelland, Noordwest Ziekenhuisgroep, Waterland ziekenhuis en Zaans Medisch Centrum aangesloten.
Lees meer
(Sub)regionaal oncologie netwerk CONCORD nu officieel
Donderdag 29 november jl. tekenden bestuurders en leden van de oncologiecommissie van negen ziekenhuizen* uit CCN Zuidwest de samenwerkingsovereenkomst. Daarmee hebben zij officieel het (sub)regionale oncologie netwerk Concord opgericht. Door nauwe samenwerking binnen een oncologisch netwerk beogen de ziekenhuizen de kwaliteit en toegankelijkheid van de oncologische zorg in de regio verder te verbeteren.
Lees meer
Pilot cd-loze beeldenuitwisseling met XDS webupload
Sinds enkele weken is een pilot van start gegaan waarbij medische beeldvorming op digitale wijze (cd-loos) wordt uitgewisseld tussen het Tergooi en het Amsterdam UMC. Deze door de EZDA (Stichting Elektronisch Zorg Dossier Amsterdam) opgeleverde webupload maakt gebruik van een beveiligde en toekomstbestendige XDS-verbinding, in tegenstelling tot andere digitale oplossingen tot nu toe.
Lees meer
Vijf vragen aan Eefje van Kessel, themamanager Gegevensset Oncologie
Allereerst vragen we Eefje wat haar aandeel is in het Citrien-project. “Als linking pin namens Amsterdam UMC/locatie VUmc ben ik betrokken bij het verbeteren van regionale samenwerking en projecten als het Expertpanel. Daarnaast ben ik nu een van de kartrekkers van het thema Gegevenssets Oncologie, voorheen Basisdossier Oncologie.”
Lees meer
Citrienfonds gaat door
Het Citrienfonds gaat door! Wij zijn heel blij dat we nog eens vier jaar de tijd krijgen om verder te werken aan onze missie: trefzekere zorg voor iedere patiënt met kanker door soepel functionerende oncologienetwerken. Behalve ons programma zullen ook Registratie aan de Bron, E-Health en Doen of laten de komende vier jaar verder werken aan hun missie.
Lees meer
Naar een groot regionaal CRC oncologisch netwerk
Op 21 september kwamen in hotel Casa in Amsterdam bijna 200 sprekers en toehoorders samen voor het Colorectal Cancer (CRC) Symposium georganiseerd door dr. Jurriaan Tuynman, gastro-intestinaal chirurg in VUmc en Prof. dr. Kees Punt, medisch oncoloog in AMC. Doelstelling van het symposium was om plannen te maken voor optimale samenwerking met de regio en het nieuwe Amsterdam UMC. Tegelijkertijd werd er preklinisch en klinisch onderzoek uit locaties VUmc en AMC gepresenteerd om zo tot kruisbestuiving te komen. Keynote spreker Prof. dr. Hans Clevers (UMC Utrecht) sloot de dag af met een presentatie over zijn wereldberoemde stamcel onderzoek. Op het symposium was de regio, met aanwezigen uit alle ziekenhuizen in Noord West Nederland, goed vertegenwoordigd.
Lees meer
Rapport over financiering van netwerkzorg
De Nederlandse Zorgautoriteit kondigde vorige week een aanpassing van de regels rond samenwerking bij medisch-specialistische zorg aan. Het wordt artsen veel makkelijker gemaakt om een patiënt zorg te geven in een andere zorginstelling binnen een netwerk, bijvoorbeeld als daar bepaalde faciliteiten beschikbaar zijn die nodig zijn voor de behandeling. De patiënt houdt op beide locaties gewoon dezelfde arts en ingewikkelde verrekeningen zijn niet meer nodig. Hiermee komt het bieden van de juiste zorg op de juiste plek weer een stap dichterbij.
Lees meer
Oncologienetwerken
Besseling e.a. over oncologienetwerk rond Amsterdam (oncologie up-to-date 2017-2)
Op 24 november 2016 vond in het Academisch Medisch Centrum (AMC) de kick-off plaats van het Amsterdamse project Naar regionale oncologienetwerken. Een samenwerking tussen het AMC Oncologisch Centrum en VUmc Cancer Center, gefinancierd door het Citrienfonds. Alle regionale ziekenhuizen waren uitgenodigd, evenals diverse partners, zoals IKNL, NFU en patiëntenorganisaties.
Lees meer
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Interview met Carla van Herpen en Hanneke van Laarhoven over de vorming van landelijke moleculaire tumorboards (Oncologie up-to-date 2017-2)
‘Moleculaire tumorboards: hoeksteen voor doelgerichte therapie in een (landelijk) netwerk’ is één van de projecten binnen het Citrienfondsprogramma ‘Naar regionale oncologienetwerken’. Dit landelijke project wordt geleid door dr. Carla van Herpen van het Radboudumc in Nijmegen en prof. dr. Hanneke van Laarhoven van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, beiden internist-oncoloog.
Lees meer
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Digitale uitwisseling
Oncologienetwerken
Waardegedreven financiering
Interview met Rob Dillmann over voortzetting Citrienfonds
Begin juni ondertekenden minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport samen met belangrijke
partijen in de zorg het hoofdlijnenakkoord voor medisch-specialistische zorg 2019-2022. Het Citrienfonds krijgt volgens dat akkoord een vervolg. Dr. Rob Dillmann, voorzitter van zowel de Raad van Bestuur van Isala (Zwolle) als van de landelijke Taskforce Oncologie, geeft aan wat dit betekent voor het uit het Citrienfonds gefinancierde programma ‘Naar regionale oncologienetwerken’.
Lees meer
Continuering Citrienfonds
Begin juni ondertekenden minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport samen met belangrijke partijen in de zorg het hoofdlijnenakkoord voor medisch-specialistische zorg 2019-2022. Het Citrienfonds krijgt volgens dat akkoord een vervolg. Dr. Rob Dillmann, voorzitter van zowel de Raad van Bestuur van Isala (Zwolle) als van de landelijke Taskforce Oncologie, geeft aan wat dit betekent voor het uit het Citrienfonds gefinancierde programma ‘Naar regionale oncologienetwerken’.
Lees meer
Maak kennis met Annuska Schoorlemmer
Annuska is verpleegkundig specialist bij het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) in het Amsterdam UMC, locatie AMC. “Ik ben casemanager voor patiënten die geopereerd gaan worden aan alvleesklier- of galwegkanker. In een complex diagnostisch traject ben ik het vaste aanspreekpunt bij deze patiënten, zowel intern als extern. Ook na de operatie zie ik hen, afgewisseld met de chirurg, voor de follow-up.
Lees meer
Nieuw: de GE Oncologie Netwerkraad
Op 28 juni jl. vond de eerste bijeenkomst van de GE Oncologie Netwerkraad Noord-Holland/Flevoland plaats in restaurant Nautisch Kwartier Fletcher te Huizen. Dit initiatief, mede mogelijk gemaakt door het Citrienfonds binnen het project Regionale Oncologienetwerken, werd opgezet door Marc Besselink en Jeanin van Hooft, respectievelijk HPB-chirurg en MDL-arts in Amsterdam UMC, locatie AMC. De raad is samengesteld in nauwe samenwerking met Kees Punt (medisch oncoloog, Amsterdam UMC, locatie AMC), Geert Kazemier en Henk Verheul (respectievelijk HPB-chirurg en medisch oncoloog, Amsterdam UMC, locatie VUmc).
Lees meer
Maak kennis met Guy Peeters, onafhankelijk voorzitter van het bestuurlijk overleg
Guy Peeters is de onafhankelijk voorzitter van het bestuurlijk overleg van het Regionaal Oncologienetwerk West. ‘We willen patiënten ontzorgen, zodat ze het zorgproces ervaren als een vloeiende beweging.’
Lees meer
Regionaal Oncologienetwerk West: een half jaar later
Een half jaar na de oprichting van de Netwerktumorgroepen (NTG) is een eerste invulling gegeven aan de doelstellingen van het netwerk. Alle NTG zijn meerdere keren bij elkaar geweest en hebben mede aan de hand van de uitkomstmetingen door het IKNL plannen voor verdere samenwerking gemaakt. Deze plannen zijn 19 juni besproken tijdens de tweede plenaire sessie van het Regionaal Oncologienetwerk West.
Lees meer
Mijlpaal: Digitale beelduitwisseling tussen Noord Nederland en regio Twente
Nog voor het eind van het jaar moet het mogelijk zijn om medische beelden digitaal uit te wisselen tussen ziekenhuizen in de regio Twente en in Groningen, Friesland en Drenthe. Dit is een doorbraak voor de regionale oncologienetwerken die in sommige gevallen de gehele regio Noord Oost Nederland bestrijken. Denk daarbij aan samenwerkingen rond behandeling van zeldzame levertumoren, longoncologie of gynaecologische oncologie. Ook buiten de oncologie is deze ontwikkeling zeer wenselijk, onder andere voor de samenwerking op het gebied van thorax chirurgie.
Lees meer
Pilot HPB consultatie van start
Goed nieuws: de pilot om de consultaanvragen binnen het Managed Clinical Network voor HePatoBiliaire oncologie (MCN-HPB) digitaal te faciliteren is van start gegaan. Na een periode van voorbereiding is de applicatie nu gereed. Vanaf vorige week gaan vanuit de afdelingen chirurgie van het MCL en TREANT locatie Emmen de consultaanvragen naar het UMCG via de Forview. Ze bieden dan op gestandaardiseerde wijze hun informatie aan en er zal ook op gestandaardiseerde wijze terug gerapporteerd worden door het UMCG.
Lees meer
Zomeravondconferentie Regionale Oncologienetwerken
Op donderdag 14 juni vond in de Rietschans te Haren de Zomeravondconferentie Regionale Oncologienetwerken plaats. De belangstelling voor deze conferentie in Noord Nederland was groot. Ruim 130 huisartsen, medisch specialisten, bestuurders, beleidsmedewerkers en verzekeraars verkenden samen met inspirerende dagvoorzitter Tom van het Hek het belang van regionale netwerkzorg in de oncologie en hoe zij daar in de noordelijke regio gezamenlijk verder invulling aan kunnen geven. Opvallend was de zeer ruime vertegenwoordiging van verpleegkundigen tijdens de conferentie. De avond was georganiseerd door het Citrienprogramma Naar regionale oncologienetwerken van ZonMw en NFU.
Lees meer
Ziekenhuizen in en om Rotterdam verbeteren samen borstkankerzorg
Acht ziekenhuizen in de regio Zuidwest-Nederland hebben met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst een volgende stap gezet in het verbeteren van de zorg voor mensen met borstkanker. De ziekenhuizen gaan de data uniformeren waarmee ze de resultaten van borstkankerbehandelingen meten.
Lees meer
Patiëntreis in beeld
In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting en patiëntenplatform Living with Hope heeft arts-onderzoeker Sjors Klompmaker een voorlichtingsvideo laten maken over de diagnose en behandeling bij patiënten met een alvleeskliertumor in het Amsterdam UMC. In deze zogenaamde patient-journey kijken we mee over de schouders van (ex-)patiënten in hun beleving van de verschillende onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis.
Lees meer
Maak kennis met Hanneke
Hanneke Jenje is operationeel manager oncologie binnen OLVG en programmamanager voor het Oncologisch Centrum Amsterdam (OLVG-BovenIJ). “Ik ben de spreekwoordelijke spin in het web die de schakels in het oncologische zorgproces binnen OLVG en het samenwerkingsverband aan elkaar verbindt.”
Lees meer
Passend behandelplan
Echelonnering van het MDO (oncologie-up-to-date 2018-03)
Interview met Peter Huijgens, bestuursvoorzitter IKNL, over echelonnering van het regionaal multidisciplinair overleg.
Lees meer
Interactieve netwerkbijeenkomst Noord-Holland/Flevoland
Werken in een netwerk. Dit thema stond centraal in de netwerkbijeenkomst van Oncologienetwerk Noord-Holland/Flevoland die op 22 mei plaatsvond in Amsterdam. Het welkomstwoord werd gedaan door Wim Eysink, partner bij Deloitte en tevens host van de bijeenkomst die werd gehouden in The Edge, het opvallende Deloitte gebouw langs de Ring A-10. De heer Eysink lichtte toe hoe dit innovatieve en (letterlijk) transparante gebouw ten dienste staat van netwerkorganisatie Deloitte. Door de open ruimtes en inrichting weten mensen elkaar makkelijk te vinden, dit stimuleert het samenwerken en vooral het ‘samen tot betere oplossingen komen’. Of zoals de heer Eysink het verwoordde: “Kennis is macht. Kennissen is meer.”
Lees meer
Wat betekent netwerkzorg voor een patiënt?
De samenwerking van zorgprofessionals in een netwerk is belangrijk. Niet alle ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in de behandeling van alle tumorsoorten. Soms moet een patiënt daarom voor de behandeling wat verder reizen. Oncologienetwerk UNIEK maakte een filmpje voor patiënten met uitleg over de zorg vanuit een oncologienetwerk.
Lees meer
Regionale Oncologienetwerken in De Volkskrant
Op 24 april jl. verscheen in De Volkskrant een mooi artikel over de MTB-app. Deze app koppelt kankerpatiënten aan de juiste medische onderzoeken. De app is een gezamenlijk initiatief van Radboudumc en AMC en is ontwikkeld binnen het kader van het Citrien-programma / Regionale Oncologienetwerken.
Lees meer
Innovatie in online intercollegiaal overleg
Sinds 1 april maakt het Regionaal Expertpanel Pancreascarcinoom gebruik van het online platform EVOCS® (Fysicon). In geval van twijfel over doorverwijzing bij pancreascarcinoom (bijvoorbeeld bij lokale doorgroei van de tumor), kunnen pancreasexperts uit het AMC (radioloog/chirurg/oncoloog) laagdrempelig geconsulteerd worden middels het expertpanel.
Lees meer
Maak kennis met Madelon Mok, casemanager OLVG Oost
Madelon Mok is verpleegkundig specialist en werkt als casemanager Gastro Intestinale Tumoren in OLVG Oost. “Ik begeleid patiënten, vanaf de diagnose, door een vaak complex behandeltraject. Ik werk daarbij nauw samen met verschillende medische specialisten.”
Lees meer
Passend behandelplan
Oncologienetwerken
Aansluiting met huisartsenzorg (oncologie-up-to-date 2018-02)
Interview met Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, over de aansluiting van huisartsenzorg en oncologienetwerken.
Lees meer
Dringend gewenst: een landelijk dekkend netwerk
Digitale uitwisseling van gegevens tussen verschillende ziekenhuizen is noodzaak om optimale oncologische zorg te kunnen bieden. Nederland is nu jammergenoeg nog een lappendeken van hele en halve netwerkjes, die ook nog eens met verschillende standaarden werken. Op de Weekonnect-driedaagse van 17 tot 19 april onderstreepte het Citrienprogramma Naar regionale oncologienetwerken met concrete voorbeelden de dringende noodzaak van een landelijk dekkend netwerk.
Lees meer
“Complexe data moeten gedeeld kunnen worden”
Samenwerken. Dit thema stond centraal in de presentatie van prof. dr. Geert Kazemier (VUmc) tijdens het Integrating the Healthcare Enterprise (IHE) symposium op 17 april in Den Haag.
Lees meer
Regionale oncologienetwerken op Weekonnect en IHE Symposium
De Weekonnect is hét event voor iedereen die staat voor de uitdaging van veilig en betrouwbaar gegevens uitwisselen in de zorg. Het Citrienprogramma Naar regionale oncologienetwerken verzorgt vier sessies tijdens de Weekonnect die plaatsvindt van 17 t/m 19 april. Daarnaast houdt prof. Geert Kazemier (VUmc) een lezing over de noodzaak van een landelijk dekkende infrastructuur voor gegevensuitwisseling op het paralelle IHE Symposium.
Lees meer
Het netwerk breidt zich uit...
Het Citrien-programma ‘Naar Regionale Oncologienetwerken’ bevindt zich in haar derde jaar waarmee ook het netwerk in de regio is uitgebreid. Was er in 2016 nog sprake van twee netwerken in Noord-Holland en Flevoland rondom AMC en VUmc anno 2018 worden deze steeds meer één. Niet alleen de aanstaande bestuurlijke fusie tussen AMC en VUmc heeft hieraan bijgedragen, maar ook de Citrien-initiatieven hebben de verschillende contacten tussen de ziekenhuizen in de regio geïntensiveerd.
Lees meer
Expertpanels in de zorg: spread the word!
Dit jaar is de derde fase van het door ZonMw gesubsidieerde Citrien project ‘Naar regionale oncologienetwerken’ ingegaan. De implementatie van expertpanels is inmiddels regionaal van de grond gekomen, dus het werd tijd het land in te gaan om kennis en ideeën te delen met partners binnen de oncologische keten.
Lees meer
Landelijke uitrol XDS
Op 20 maart jl. heeft op uitnodiging van VWS een parallelsessie plaatsgevonden, georganiseerd door VUmc en UMCG. Het onderwerp van de sessie was de implementatie van zorgstandaarden zoals het Cross-Enterprise Document Sharing, ofwel XDS.
Lees meer
Maak kennis met Anita de Rooij, programmamanager oncologie Spaarne Gasthuis
Als programmamanager oncologie ondersteunt en adviseert Anita bij het optimaliseren en kwalitatief verbeteren van de multidisciplinaire oncologische zorg. “Ik richt me hierbij op de inrichting van de oncologische zorg binnen het Spaarne Gasthuis intern, alsmede op de afspraken hierover met de verschillende partners in de oncologische keten.”
Lees meer
14 juni Zomeravondconferentie Noordoost Nederland: Naar oncologische zorg op maat
Waarom zijn regionale netwerken in de oncologie zo belangrijk? Hoe geven specialisten, huisartsen en andere zorgprofessionals die samenwerking in de praktijk vorm? Welke resultaten zijn er al geboekt? Welke dilemma’s en uitdagingen liggen er nog? En hoe zorgen we ervoor dat landelijk geleerd kan worden van alle regionale initiatieven?
Lees meer
Oncologienetwerken en financiering
Het landelijk Citrienthema ‘Oncologienetwerken en financiering’ is een samenwerking van het Citrienprogramma Naar regionale onocologienetwerken, de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en het IKNL. In het kader van dit project is door de RuG een veldonderzoek uitgevoerd naar financiële belemmeringen bij oncologische samenwerkingsinitiatieven, waarbij meer dan 80 oncologienetwerken zijn geïdentificeerd. De kaart van Nederland met een overzicht van deze netwerken maakt inzichtelijk dat er heel veel gebeurt en intensief samengewerkt wordt binnen de oncologische zorg.
Lees meer
Pilot zorgverlenersportaal UMCG – Ommelander Ziekenhuis met succes afgerond
Op 1 december 2017 is de pilot Zorgverlenerportaal (ZVP) UMCG – Ommelander Ziekenhuis met succes afgerond. Deze pilot vond plaats in het kader van de samenwerking tussen beide ziekenhuizen rond patiënten met een mammacarcinoom.
Lees meer
Passend behandelplan
Keuzes van ouderen met kanker - artikel DvhN
Artikel in Dagblad van het Noorden, 15 maart 2018
Lees meer
Contact met de hele keten van het consultproces HPB
In Noord Nederland start binnenkort een pilot tussen (twee) perifere ziekenhuizen en het UMCG voor het gebruik van een digitaal consultformulier. Zo lossen we het probleem op dat ongestructureerde en incomplete consultaanvragen worden gedaan aan het expertisecentrum HPB (oncologische aandoeningen van de lever, alvleesklier en galwegen). Hiermee verbeteren we de kwaliteit en doorlooptijd. Met behulp van dit eenduidige en gestructureerde consultformulier worden patiëntgegevens, laboratoriumuitslagen, beelden en verslagen compleet, veilig en digitaal (conform de XDS standaard) naar het UMCG verzonden. Na het multidisciplinair overleg (MDO) wordt een advies via ditzelfde formulier gerapporteerd aan de aanvragende zorgverlener.
Lees meer
Resultaten project “Patiëntvoorkeuren in het MDO”
In eerdere nieuwsbrieven berichtten wij over een meer patiëntgerichte benadering bij de totstandkoming van een passend behandelplan voor de oudere kwetsbare patiënt met kanker. De in het UMCG ontwikkelde werkwijze, waarbij mate van kwetsbaarheid en patiëntvoorkeuren worden meegewogen in het MDO, is in pilotverband geïmplementeerd in het MCN gynaecologie. In vier ziekenhuizen in Noord Oost Nederland is de nieuwe werkwijze toegepast in de dagelijkse zorg voor oudere patiënten met eierstok- of baarmoederkanker. Lees verder over het effect op de behandeladviezen, ervaringen van patiënten en zorgverleners en de haalbaarheid van de implementatie in een bestaand zorgpad.
Lees meer
Hoe gaan AMC en VUmc XDS inrichten?
Op dit moment bestaat er tussen het AMC en het Flevoziekenhuis reeds een digitale uitwisseling via XDS. Deze XDS-omgeving draait via het systeem Clinical Assistant en is gebaseerd op het handmatig aanmelden van beelden voor het andere ziekenhuis. Naast beelden is er in deze usecase echter behoefte aan overdracht van andere medische gegevens.
Lees meer
Maak kennis met Kasper Visser
Kasper is medewerker van het EVA (EPD VUmc AMC) servicecentrum en namens het AMC en VUmc projectleider XDS. Kasper werkt negen jaar voor het AMC en als we het over XDS hebben zijn de laatste paar weken belangrijk geweest want beide Raden van Bestuur hebben positief besloten omtrent de XDS-implementie. “We kunnen aan de slag!”
Lees meer
Een stap dichter bij optimale communicatie en coördinatie dankzij hergebruik van gegevens in de palliatief oncologische zorg
Informatie door en voor de juiste persoon, op het juiste moment, op de juiste plek
Lees meer
Symposium Wereldkankerdag in Oost-Nederland: lef nodig voor betere oncologische samenwerking
De juiste zorg op de juiste plek. Met die ambitie kwamen ongeveer 150 zorgverleners van 8 ziekenhuizen uit de regio Oost-Nederland gisteren bij elkaar in Nijmegen om met elkaar en andere betrokkenen te praten over betere onderlinge samenwerking in de oncologie. Het symposium werd afgetrapt door minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport, met een bevlogen betoog over het belang van goede oncologische zorg. Zijn boodschap: toon lef en ga verder met het vormen van netwerken, in het belang van de patiënt.
Lees meer
Nieuw: video-MDO in alvleesklier-gespecialiseerde centra
Sinds enkele maanden voert het AMC tweewekelijks een video-MDO met andere in alvleesklier-gespecialiseerde centra. Dit betreft een aanvulling op het reguliere multidisciplinaire overleg van GIOCA.
Lees meer
Maak kennis met Sjors Klompmaker (AMC)
Als projectleider houdt Sjors Klompmaker zich bezig met de coördinatie van de drie AMC-deelprojecten binnen ‘Regionale Oncologienetwerken’: XDS, expertpanel en Oncoguide. “In deze rol probeer ik zoveel mogelijk mijn teamleden te faciliteren zodat zij hun werk kunnen doen. Ik houd de planning in de gaten, zorg dat er een functionerende website is, onderhoud contacten met interne en externe partijen en zorg ervoor dat er genoeg data is om de projecten te kunnen evalueren. Daarnaast bezoek ik collega's in andere ziekenhuizen om te kijken hoe we nog meer kunnen samenwerken.”
Lees meer
Regio Zuidwest Naar regionale oncologienetwerken in 2018
Volgend jaar werken we verder aan het ontwikkelen van ons regionale netwerk met steun van het Citrienfonds.
Lees meer
De professional én patiënt aan het woord over netwerkvorming
Binnen de historische muren van het Gemeenlandshuis in Amsterdam vond op 30 november de derde AMC/VUmc bijeenkomst plaats inzake netwerkvorming binnen de oncologie. Onder leiding van journalist en presentator Klaas Drupsteen gingen zowel patiënt als zorgprofessional intensief met elkaar in gesprek.
Lees meer
Expertpanels: van opzet naar toekomstbestendige uitvoering binnen juridische kaders
De UMC’s en perifere ziekenhuizen weten elkaar dankzij het project Regionale Oncologienetwerken steeds beter te vinden als het gaat om optimale behandeling van kankerpatiënten. Een van de instrumenten die daarbij worden gebruikt, zijn de online expertpanels. Op initiatief van VUmc werd op 1 november jl. een expertmeeting georganiseerd aangaande de juridische aspecten ten aanzien van deze expertpanels.
Lees meer
Op iedere locatie de beste zorg bij kanker dankzij samenwerking tussen ziekenhuizen regio West
Een patiënt die te horen krijgt dat hij of zij (mogelijk) kanker heeft, moet altijd verzekerd zijn van de beste zorg. Ongeacht naar welk ziekenhuis in de regio deze patiënt wordt verwezen. Om die beste zorg voor de regio West te garanderen, hebben het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Alrijne Zorggroep en het Groene Hart Ziekenhuis (in samenwerkingsverband Samen+), Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en de Reinier Haga Groep (RHG) zich verenigd in het Regionaal Oncologienetwerk West. Dinsdag 12 december vond de startbijeenkomst van dit nieuwe oncologische netwerk plaats.
Lees meer
Wie gaat dat betalen?
Tijdens de landelijke Meet & Greet op 17 november jl. in Zeist presenteerden Petra van der Raad en Jenneke Boerman (LUMC) de voorlopige uitkomsten van een inventarisatie in het kader van twee gelieerde landelijke NFU-projecten: Oncologienetwerken en regelgeving (LUMC), – en financiering (UMCG). Van der Raad en Boerman verzochten de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) om een reactie te geven op twee mogelijke manieren van netwerkvorming: formele verwijzing (heen- en weer) en onderlinge dienstverlening. De NZa lichtte toe in hoeverre deze netwerkvormen passen in de huidige regelgeving.
Lees meer
Oncologienetwerken
Interview voorzitter NFU over Naar regionale oncologienetwerken
Het Citrienprogramma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ gaat zijn laatste jaar in. Binnen het programma zijn breed toepasbare oplossingen ontwikkeld, die samenwerking faciliteren tussen universitair medische centra (umc’s) onderling en tussen umc’s en andere zorgaanbieders.
Prof. dr. Ernst Kuipers, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) - de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het programma - blikt terug op de afgelopen periode, maar kijkt ook naar de toekomst.
Lees meer
Nauwe samenwerking UMCG en Ommelander Ziekenhuis borst(kanker)zorg
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Ommelander Ziekenhuis Groningen zijn een nauwe samenwerking gestart voor patiënten met (verdenking op) borstkanker. De specialisten van beide ziekenhuizen werken als één team samen. Hierdoor kunnen patiënten snel de best mogelijke zorg krijgen.
Lees meer
Samenwerking in de keten van het consultproces HPB
In Noord Nederland start binnenkort een pilot tussen (twee) perifere ziekenhuizen en het UMCG voor het gebruik van een digitaal consultformulier. Dit om het probleem van ongestructureerde en incomplete consultaanvragen aan het expertisecentrum HPB (oncologische aandoeningen van de lever, alvleesklier en galwegen) op te lossen en daarmee de kwaliteit en doorlooptijd te verbeteren. Met behulp van dit eenduidig en gestructureerde consultformulier worden benodigde patiëntgegevens, laboratoriumuitslagen, beelden en verslagen compleet, veilig en digitaal (conform de XDS standaard) naar het UMCG verzonden.
Lees meer
Eerste resultaten project “Patiëntvoorkeuren in het MDO”
In het UMCG is een werkwijze ontwikkeld, waarbij kwetsbaarheid en patiëntvoorkeuren worden meegewogen in het MDO. Nu is dit, met ondersteuning van het Citrienfonds, als pilot geïmplementeerd in het MCN gynaecologie. In vier ziekenhuizen in Noord Oost Nederland is de nieuwe werkwijze toegepast in de dagelijkse zorg voor oudere patiënten met eierstok- of baarmoederkanker.
Lees meer
Brainstormbijeenkomst over het digitaal proactief palliatief zorgplan
Dinsdag 17 oktober was er een bijeenkomst over het mogelijk maken van het digitaal proactief palliatief zorgplan. Aanwezigen: Zorgbelang Groningen, IKNL, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Huisartsen, UMCG, Citrien en Zodos.
Alle betrokkenen hebben de gezamenlijke ambitie dat in de toekomst gewerkt wordt vanuit één digitaal proactief zorgplan, gestart tijdens het zorgproces op basis van de dataset palliatieve zorg.
Lees meer
Oncologienetwerken
Perspectief NFK op vorming oncologienetwerken
Interview met Irene Dingemans, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), over wat patiënten belangrijk vinden en hoe zich dit verhoudt tot zorg in netwerken.
Lees meer
Succesvolle bijeenkomst casemanagers
VUmc en het AMC organiseerden op 26 september jl. in het OLVG West een bijeenkomst voor casemanagers van ziekenhuizen uit de regio Noord-Holland en Flevoland. Tijdens de bijeenkomst werd het programma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ toegelicht en specifiek de rol van expertpanels en Oncoguide.
Lees meer
Naam voor subnetwerk regio Zuidwest
De ziekenhuizen in de regio Rotterdam werken samen onder de naam Concord.
Lees meer
Terugblik 3de casemanagersbijeenkomst
Op donderdag 12 oktober 2017 was de casemanagersbijeenkomst van de regio Zuidwest. In deze regio is een groot aantal casemanagers werkzaam en iedere bijeenkomst zijn er dan ook weer veel nieuwe gezichten.
Lees meer
Terugblik op de Regiobijeenkomst Zuidwest
Op maandagavond 12 oktober jongstleden vond de regiobijeenkomst van het oncologienetwerk Zuidwest plaats in het Maasstad Ziekenhuis.
Lees meer
Oncologienetwerken
Waardegedreven financiering
Financiering van regionale oncologienetwerken en MDO’s (oncologie-up-to-date 2017-04)
Interview met Ineke Middelveldt, programmamanager UMC Groningen Cancer Center, Mariska Koster, senior medisch adviseur Zilveren Kruis en Mark Kramer, lid van de Raad van Bestuur VUmc over financiering van zorg in netwerken.
Lees meer
Passend behandelplan
Gegevenssets oncologie
Digitale uitwisseling
Oncologienetwerken
Waardegedreven financiering
Koos van der Hoeven schetst de contouren van oncologie 3.0
Prof. dr. ir. Koos van der Hoeven is per 1 januari 2017 hoogleraar Medische Oncologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc te Nijmegen en sprak op 11 mei jl. zijn oratie uit. Hij is bij het Radboudumc hoofd van de afdeling Medische Oncologie, opleider, medevoorzitter van het Centrum voor Oncologie en hoofd a.i. Kinderoncologie. Als hoogleraar zet hij zich in voor de introductie van nieuwe behandelingen tegen kanker, het stimuleren van onderzoek naar voor- spellende tests voor effectiviteit van kostbare behandelingen, en het moderniseren van onderwijs en opleiding in de oncologie. Ook wil hij de regionale samenwerking op het gebied van de oncologie proberen te optimaliseren.
Lees meer
Zorgverlenersportaal UMCG-Ommelander Ziekenhuis rond colon carcinoom in productie
Het zorgverlenersportaal UMCG – Ommelander Ziekenhuis is eind mei in productie genomen door de eerste groep gebruikers. Via XDS worden patiëntgegevens uit het Ommelander Ziekenhuis Groningen en het UMCG ontsloten ter ondersteuning van de gemeenschappelijke behandeling van patiënten met een colon carcinoom.
Lees meer
Update expertpanel Hematologie en Longoncologie*
Sinds een paar maanden zijn de expertpanels Hematologie en Longoncologie actief. Lees hier de laatste stand van zaken.
Lees meer
Succesvolle netwerkbijeenkomst regio Noord-Holland
Op 8 juni jl. vond de netwerkbijeenkomst plaats rondom Regionale Oncologienetwerken Noord-Holland.
Lees meer
Succesvol eerste jaar Prostaatcentrum Noord Nederland
Sinds de start eind 2015 heeft het Prostaatcentrum Noord Nederland al ruim 1600 mannen met prostaatkanker een zorgadvies op maat gegeven. Een goed advies dat leidt tot een passende behandeling die tegemoet komt aan de individuele wensen van de man en zijn partner. Daarmee is een van de belangrijkste doelstellingen van het Prostaatcentrum Noord Nederland (PCNN) bereikt, namelijk de best mogelijke behandeling bieden ongeacht waar de patiënt zich in de regio Groningen-Drenthe in een ziekenhuis meldt.
Lees meer
Spelregels voor het uitwisselen van patiëntgegevens ook van belang voor palliatieve zorg
Een van de fundamenten van het inrichten van goed werkende regionale oncologienetwerken is een goede en veilige uitwisseling van (patiënt)gezondheidsgegevens. Dit gaat vanzelfsprekend verder dan alleen de aanwezigheid van een veilige technische infrastructuur tussen de deelnemende ziekenhuizen en specialisten. Veel informatie die nodig is bevindt zich immers niet alleen bij ziekenhuizen en specialisten, maar vooral bij de patiënt zelf. MedMij (VWS-programma) maakt spelregels voor de uitwisseling van deze gegevens. Uiteindelijk is de patiënt eigenaar van zijn gezondheidsgegevens en zou daar de regie over moeten kunnen (laten) voeren.
Lees meer
XDS wordt DE standaard van gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen
Netwerken worden steeds belangrijker in de zorg. Overal ontstaan regionale samenwerkingsverbanden waarbij in multidisciplinair regionaal overleg de behandeling van de patiënt wordt uitgevoerd. Op die manier kan de aanwezige expertise optimaal worden ingezet. Dit vraagt om een snelle, digitale, veilige en volledige uitwisseling van de beschikbare dossiergegevens van de patiënt.
Lees meer
Focusgroep met patiënten: "Het succes van mijn behandeling is belangrijker dan mijn privacy"
Een van de programma's binnen Naar regionale oncologienetwerken is het expertpanel. Hoe staan patiënten eigenlijk tegenover de inzet van een expertpanel? Hoe denken zij over het delen van persoonlijke informatie via de Cloud? We vroegen dit aan patiënten -en hun partners- die in een regionaal ziekenhuis behandeld zijn voor colorectaal carcinoom én zijn doorverwezen naar VUmc voor behandeling van metastasen in de lever.
Lees meer
Dubbelinterview met oncologisch chirurgen Geert Kazemier en Hermien Schreurs
Behandelaars van patiënten met kanker in de regio Noordwest Nederland kunnen binnenkort op een gemakkelijke en snelle manier advies inwinnen van gespecialiseerde collega's van VUmc Cancer Center Amsterdam. Op dit moment kan dat al voor vragen rondom colorectale levermetastasen.
Lees meer
Behandeling op maat voor patiënten met eierstokkanker
De medische behandeling van eierstokkanker heeft meestal ook een effect op de kwaliteit van leven. Bij kwetsbare ouderen is er een grotere kans op complicaties en kan de impact van een behandeling op het dagelijks functioneren groot zijn. Lang niet alle ouderen willen daarom medisch gezien alles uit de kast halen, zeker niet als die behandeling betekent dat ze bepaalde dingen niet meer kunnen doen.
Lees meer
Expertpanel Long-oncologie van start
Naast het expertpanel CRLM en Hematologie gaat nu ook het expertpanel Long-oncologie van start. Waar de eerste twee panels zich focussen op de regio Noord-Holland, betreft het expertpanel Long-oncologie een landelijke pilot. Het panel dient als adviesorgaan, waarbij de behandeling van 'locally advanced' tumoren en recidief tumoren, bijvoorbeeld na bestraling, aan bod zullen komen.
Lees meer
Op weg naar een Digitaal Proactief Palliatief Zorgplan
Als een patiënt in de palliatieve fase zit, is het belangrijk dat er palliatieve zorg wordt geboden. Dit kan naast en tegelijk met ziektegerichte behandeling. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van het proactief palliatief zorgplan, als onderdeel van het overdrachtsdocument palliatieve zorg.
Lees meer
Regionale samenwerking HPB-tumoren
De behandeling van aandoeningen van de lever, pancreas en galwegen vragen om een multidisciplinaire benadering. Operatieve behandeling speelt hierbij een centrale rol. Dergelijke operaties vragen een specifieke expertise en worden in het algemeen geclassificeerd als "hoog-complex en laag-volume operaties".
Lees meer
Gegevenssets oncologie
Digitale uitwisseling
Bouwen aan een oncologische digitale zorgomgeving (oncologie up-to-date 2017-03)
Interview met projectleiders Lieke Welling en Ina Wolthers over registratie van aanvullende patiëntgegevens ten behoeve van het MDO en het proactief palliatief zorgplan.
Lees meer
Project de Organisatie van Kwaliteitsindicatoren pilot Borstkanker
Het meetbaar maken van de kwaliteit van zorg is een belangrijk aspect van het verbeteren van de oncologische zorg op regionaal niveau. Een ambitieus plan en om die reden wordt er gestart met één tumortype, de pilot borstkanker.
Lees meer
Unieke samenwerking in het Blaaskanker Centrum Rotterdam
In de regio Zuidwest is het Blaaskankercentrum Rotterdam opgezet. Tijdens de Regiobijeenkomst van 8 mei 2017 laten Urologen Joost Boormans (Erasmus MC Kanker Instituut) en Sjoerd Klaver (Maasstad Ziekenhuis) aan de hand van een speciaal ontwikkelde animatie zien hoe de betrokken ziekenhuizen participeren in dit centrum.
Lees meer
Digitale uitwisseling
Opzet regionale oncologienetwerken vraagt om veilige - en dus digitale - gegevensuitwisseling
Interview met Laurens de Groot en Paul Schüren, projectleiders binnen het Citrienprogramma Naar regionale oncologienetwerken, over het belang van digitale uitwisseling.
Lees meer
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Volg het belangrijkste nieuws en interessante ontwikkelingen rond Regionale oncologienetwerken.
Aanmelden nieuwsbrief